Ne vom alege (iar) cu mult praf în ochi

Ne vom alege (iar) cu mult praf în ochi
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

De săptămâni bune, de când a scăpat în spaţiul public informaţia că bugetul pe 2023 are o gaură de 20 de miliarde de lei, cauzată de supraestimarea veniturilor, guvernanţii se tot chinuie să găsească o soluţie de redresare. Rând pe rând, însă, tot ce s-a vehiculat a picat cu brio la testul politicianismului, devenit în ultimii ani o doctrină specific românească de prostit poporul.

S-a vorbit la început despre reducerea salariilor bugetarilor, decizie pe care nu va avea nimeni curaj să o ia înainte de un an electoral cu patru rânduri de alegeri (europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale). S-a amintit apoi de posibile concedieri în uriaşul aparat birocratic de stat, în care jumătate dintre angajaţi taie frunză la câini pe (mulţi) bani publici, dar şi măsura asta e greu de luat în condiţiile în care alegerile bat la uşă. A venit la rând interzicerea cumulului pensie - salariu la stat. Cum acest lucru se întâmplă în general în cazul sinecuriştilor care ies la pensie la 50 de ani şi îşi continuă activitatea în aceeaşi instituţie sau în una "soră", au apărut din nou probleme de "conştiinţă" şi s-a renunţat.

A trecut testul, se pare, ideea de a "îngheţa" angajările la stat, dar acest lucru s-a încercat de multe ori în ultima vreme, însă mulţimea de excepţii introduse ulterior a dus la un rezultat total opus, iar aparatul birocratic a crescut an de an. A fost aprobată, de asemenea, interdicţia de a face parte din mai multe consilii de administraţie, dar de aici nu rezultă nicio economie, ci doar mai mulţi sinecurişti.

În ultimele zile s-a readus pe tapet supraimpozitarea veniturilor bugetarilor care câştigă mai mult decât preşedintele României, însă nici aceasta nu este la prima reglementare, iar rezultatele au demonstrat că de fapt se întâmplă contrariul, respectiv creşte numărul celor plătiţi foarte bine, singura "realizare" fiind că salariul nu se mai numeşte în totalitate salariu. În plus, o măsură care se va aplica doar unui grup de angajaţi la stat, circa 80.000 de persoane în total, are toate şansele să nu treacă de Curtea Constituţională. Iar ca să impozitezi şi mediul privat în acceaşi manieră ar însemna să decapitezi managementul celor mai performante firme din ţară, care şi-aşa nu sunt suficient de multe.

Oricum, aplicarea tuturor acestor idei n-ar aduce la buget decât nişte sume insignifiante comparativ cu necesarul. Iar despre îmbunătăţirea colectării, informatizarea ANAF sau desfiinţarea pensiilor speciale, măsuri cu real potenţial de redresare a situaţiei, nu s-a scos nicio vorbă. Aşa că, după cum merg discuţiile, s-ar părea că ne vom alege mai degrabă cu mult praf în ochi decât cu vreo măsură concretă. Iar gaura din buget va rămâne bine-mersi la locul ei şi se va astupa, clasic, din împrumuturi pe care le vom plăti tot noi. Dar nu acum, în prag de alegeri!

Citit 1187 ori Ultima modificare Luni, 01 Mai 2023 11:53

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de marr
    Vineri, 28 Aprilie 2023 22:57
    86.124.203.***
    " guvernanţii se tot chinuie să ..." - Sa ne minta si sa ne Pacaleasca . Grija lor a sa gaseasca o solutie sa ramana SUDATI de borcanu' cu Miere - taxele si impozitele noastre . Ii doare'n fund (si nici acolo) de noi . Cate lucruri tineau de EI si n-au vrut/nu i-a interesat sa le faca ?
    Atat intreb ...Pe cand imprumutul de la FMI/banca mondiala ? Romania devine pustie pe zi ce trece ...
    0
    0
  • postat de Am ajuns la limită, săraci cu diplomă UE.
    Vineri, 28 Aprilie 2023 16:44
    109.166.134.***
    Apropo de pragul de salarizare impus până la 25 000 lei, pragul Președintelui Iohannis de salarizare.....dar de ce nu pragul de salarizare a lui Băsescu, Iliescu și chiar a lui Ceaușescu, că tot este primul Președinte din România, după Wikipedia ? Ce mai ne mai învârtim după coadă, am ajuns înapoi în perioada lui Băsescu când s-au tăiat salariile cu 25% și 15% la pensionari, am ajuns fără bani la bugetul României, săraci cu diplomă prin ajutoarele alimentare date de UE săracilor de români, în procent de peste 45%, suntem împrumutați peste cap, cu peste 45% din PIB-ul României, bașca dobânzi de miliarde euro de plătit anual, la împrumuturile făcute, de numai suntem azi nebancari-junk, adică interzis la împrumuturi pe plan național pentru că suntem în degringoladă financiară, în imposibilitate predictibilă de returnare a împrumuturilor și de aici PNRR-ul introdus de UE, să ne reabilităm financiar, pentru că trebuie să ne ajustăm cheltuielile bugetare exasperante , cheltuitoare pe pensii și salarii speciale, inflație peste 15%, scumpiri în lanț la servicii, gunoi, apă, gaze, electricitate, toate controlate de Guvernul PSD-PNL, prin a lor guvernare proastă, timp de 33 de ani.
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 28 Aprilie 2023 11:11
    5.13.197.***
    Deci insusi STATUL... hoarda de infractori ascunsi in titulatura de oameni politici... FURA, DELAPIDEAZA, INSEALA, SE SUSTRAG DE LA JUDECATA... ptr ca insusi sistemul judiciar este pentru protejarea hotilor!
    Practic energia electrica si gazele le-a scumpit statul rumenit in mod FRAUDULOS... ANPC, OPC, Curtea de Conturi nu exista!
    Pe de alta parte fabrici gen Prutul Galati si alte fabrici de ulei, unt si zahar s-au unit in sistem CARTEL si au scumpit in mod artificial duplu aproape triplu preturile! Iarasi ANPC nu exista, si alte institutii PLATITE DE NOI PRIVATII!
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 28 Aprilie 2023 07:12
    86.124.200.***
    ''România înregistrează cea mai mare creștere a prețului la energia electrică din întreaga Uniunea Europeană. Prețurile energiei electrice de uz casnic au crescut în toate statele membre UE, cu excepția Maltei (-3%, în monedele naționale) și a Țărilor de Jos (-7%), în a doua jumătate a anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, arată Eurostat.''
    Guvernul roman prin cresterea abrupta a preturilor de anul trecut prin cresterea puternica a inflatiei si-au asigurat in 2022 fondurile necesare de a sustine cresterea cheltuielilor bugetare!Anul acesta au avut o surpriza!In Europa preturile au scazut puternic de exemplu motorina a ajuns la pretul dinainte de criza!Deci statul roman surpriza nu mai ridica TVA de la 9 lei litrul ci de la doar 6,80 lei litrul!
    Si cum"România a inregistrat si cra mai mare scadere a consumului de gaze din sectorul industrial la nivelul UE suntem pe topogan!
    Sau de fapt este o politica asumata a politicienilor romani care si-au asumat in fata UE scaderea consumurilor la toate capitolele pentru prostime.Se vorbeste de exemplu destul de putin ca ""UE: ROMÂNIA TREBUIE SĂ LIMITEZE CONSUMUL DE CARNE CU 75% PÂNĂ ÎN 2050''
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.