Cum am pierdut lupta cu evaziunea fiscală

Cum am pierdut lupta cu evaziunea fiscală
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Discursul dublu al politicienilor are, de cele mai multe ori, un efect direct și am spune pervers asupra randamentului aparatului administrativ. Consultantul fiscal Gabriel Biriș arată, într-o recentă analiză, că ANAF a cheltuit 243,84 milioane de lei din banii contribuabililor pentru a colecta la buget suplimentar 122,9 milioane de lei, adică jumătate. Mai exact, Biriș atrage atenția că statul a cheltuit, în ultimii șapte ani, un leu ca să colecteze... 50 de bani.

În principiu, nu ar mai fi nimic de spus, însă obstinația cu care se discută despre digitalizarea aparatului fiscal pentru a crește gradul de colectare și a combate evaziunea fiscală este limpede că rămâne doar un slogan. De fapt, guvernanții români fac ce știu ei mai bine, "mestecă" de zor niște concepte ce par a fi de bun simț, dar punerea lor în practică este, de cele mai multe ori, un mic dezastru. În primul rând, legislația, mai ales cea fiscală, este înțesată de excepții generatoare de confuzii și de portițe pentru a fi ocolită. În al doilea rând, modul în care sunt conduse instituțiile statului, acaparate de șefi cu carnet de partid și ale căror competențe reale pot fi, cel puțin, puse la îndoială creează un climat neperformant în administrația publică, asta ca să fim eleganți.

Referindu-se la modificările fiscale preconizate, Lucian Croitoru, consilier principal pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, crede că mesajul pe care statul îl transmite este acela că evazioniștii nu au probleme majore. "Lupta cu evaziunea este pierdută, în mare parte, în fiecare an, de 33 de ani încoace", este de părere Croitoru și nu cred că îl poate contrazice cineva. 

Mai mult decât atât, un alt mesaj contradictoriu transmite premierul Ciolacu. Din fruntea Executivului, acesta dă asigurări că nu este vorba despre austeritate, ci vor exista chiar și creșteri salariale. În plus, liderul social-democrat a apreciat investițiile de sute de milioane de dolari făcute la o fabrică de tutun, impozitele plătite de producătorul de țigări, dar, pe de altă parte, a avertizat și asupra pericolului dependenței de tutun. Marcel Ciolacu crede că evaziunea este zero în industria tutunului. "Asta în România, unde avem unul dintre cele mai înalte niveluri ale evaziunii din UE. Cu alte cuvinte, cred că e datoria noastră, a Guvernului, a mea, a ministrului de Finanțe, a ministrului Economiei, să investim cât mai mult în industrii care au evaziune zero", a mai spus premierul. Cu asta chiar că ne-a băgat în ceață sau, mai exact, în fum de țigară, pentru că una spunem, alta fumăm și nimeni nu mai înțelege nimic.

Citit 1322 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Septembrie 2023 14:50

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de marr
    Joi, 07 Septembrie 2023 22:50
    86.124.201.***
    Tot ce spun Politicienii trebuie luat cu un graunte de sare ...Cate nu s-au spus si se vor spune !? Se stie ca multe 'TREBUIE' da' s-o faca Urmatoru' . El , Actualul , are treaba la jumulit banii .
    Oare chiar nu avem ce face cu sperantele/asteptarile noastre ?
    0
    0
  • postat de magis
    Joi, 07 Septembrie 2023 09:29
    89.121.200.***
    Domnule Marinescu, daca tot vorbiti despre discursul dublu al politicienilor, ce ne puteti spune si despre ziaristii care propaga discursurile si promisiunile politicienilor? Astept cu interes opinia dvs.
    0
    0
  • postat de eu
    Joi, 07 Septembrie 2023 09:11
    86.124.202.***
    Realizați că boborul nu citește decât că vor exista creșteri salariale.Ăia 1300000,vreau să spun.Încă o ieșire în presă în care se va menționa creșterea pensiilor și poate doar așa AUR nu va obține 30% peste câteva luni.Alăturarea zicerilor ursarului covrigar cu analiza prof. Croitoru spune tot...
    0
    0
  • postat de KORINA
    Joi, 07 Septembrie 2023 08:58
    217.156.52.***
    Din pacate, bugetarii de lux, de care mass-media nu scrie nimic, sunt cei mai bogati bugetari care nu-si fac treaba!
    Ii votam direct punand stampila in patratelul din buletinul de vot, dar ii votam si prin neprezentare la vot.
    Cand se reformeaza clasa politica - bugetarii de lux?
    NICIODATA!
    0
    0
  • postat de Impredictibila Românie, anul și guvernul, la mișto, anul și guvernul sub două partide, PSD și PNL
    Joi, 07 Septembrie 2023 05:24
    109.166.131.***
    Stabilitate politică, economică, financiară, educație.pe bune ? O glumă de România, dacă de după '89 România a avut în timp de 33 de ani aproximativ, că nu se știe precis, cam 35 de guverne sub 19 Prim Miniștri, cum ar veni, anul și guvernul sub 3 președinți la Palatul Cotroceni ''înțelepți''.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.