Legea Educaţiei în maghiară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

E uimitor cum Legea Educaţiei, un act normativ esenţial pentru „modernizarea statului român”, a ajuns obiect de troc politic. Să spunem lucrurilor pe nume. Maghiarii, care au căutat mereu să intre la guvernare pentru a-şi rezolva problemele, au în acest mandat drept scop principal introducerea învăţământului în limba maternă.

Practic, acest aspect, cuprins în pachetul de legi pe care cabinetul Boc şi-a asumat răspunderea, a devenit principalul motor pentru urgentarea promulgării (indiferent de cale) a acestei legi. Moţiunea de cenzură de acum câteva săptămâni a fost un extraordinar mijloc de presiune pentru UDMR asupra colegilor democraţi de la guvernare.

„Dacă nu facem ceva pentru a promulga Legea Educaţiei în varianta cu învăţământul în limba minorităţii maghiare votăm moţiunea”. Acesta a fost şantajul pe care l-au încercat maghiarii la adresa PDL. Şi care le-a ieşit.

Până la un punct totuşi, pentru că a intervenit Curtea Constituţională şi a anulat asumarea răspunderii Guvernului. PDL nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu i-a mirosit. Ungurii au pus umărul la respingerea moţiunii, iar Legea Educaţiei a fost scoasă din foc cu mâna Curţii Constituţionale.

Nu discutăm aici despre cât ar fi de oportun să avem şcoală în limba maghiară în anumite zone. Sunt avantaje şi dezavantaje care ar merita un spaţiu mai amplu, în care să aducem în discuţie mai multe aspecte. Discutăm, însă, despre faptul că din tot pachetul de legi care privesc educaţia doar acest aspect a contat în încercarea ei de promulgare pe lângă Parlament.

Contextul şi luptele politice au făcut ca această lege extrem de importantă să fie folosită drept instrument de şantaj. Nimic mai păgubos în toată această afacere. Pe cei de la putere îi doare fix undeva de structura învăţământului, de cadrul în care acesta ar trebui să se dezvolte, de alinierea lui la normalitate şi de multe alte aspecte care ar trebui să fie cap de afiş într-o dezbatere naţională eficientă şi productivă.

Contează doar să rămână la putere. Dacă asta înseamnă să dai o lege care să schimbe din temelii un sistem doar pentru a-ţi păstra locul călduţ la guvernare, asta e. Restul reprezintă doar pagube colaterale.

Pe de altă parte, nici Parlamentul nu se omoară cu firea să rezolve problema Legii Educaţiei. Disperaţi să o dea jos sau să o ţină în funcţie pe Roberta Anastase, preocupaţi mai mult să facă acte normative care privesc vrăjitoarele şi ghicitoarele, parlamentarii (indiferent de partid) nu au de gând să dezbată prea curând Legea Educaţiei.

Nici măcar acum, când acelaşi subiect al învăţământului în limba maghiară ar putea să-i atragă de partea opoziţiei pe cei din UDMR, nu îi văd omorându-se cu firea. Şi să vezi atunci distracţie.

Obligaţi recent să bage la înaintare Legea Educaţiei prin asumarea răspunderii, PDL-iştii se vor opune cât vor putea în parlament articolelor referitoare la învăţământul în limba maghiară. E trist că Legea Educaţiei în România a devenit legea educaţiei în maghiară.

Citit 832 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.