Cai verzi la facultate

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Managerul unei fabrici gălăţene, una dintre puţinele care au mai rămas pe „baricadele” originalei noastre economii de piaţă, îmi povestea că, în urmă cu vreo doi ani, a avut „o experienţă traumatizantă” când a vrut să atragă „în câmpul muncii” nişte studenţi de la o facultate tehnică. După discuţiile cu managerul în cauză, vreo 40-50 dintre tinerii ingineri s-au arătat tentaţi de idee, dar la fabrică au ajuns doar vreo 20, iar după o săptămână a rămas doar unul care a şi fost angajat în cele din urmă. Acum, îmi dau seama că managerul respectiv încă a avut noroc de faptul că, de bine, de rău, şi-a găsit nişte interlocutori. Astăzi, tendinţa e de a fugi ca dracul de tămâie de facultăţile tehnice! Degeaba în universitatea gălăţeană TCM-ul, ştiinţa materialelor sau industria alimentară au calificative de excepţie, candidaţii sunt puţini şi din ce în ce mai puţini…
Ce să-i faci, e greu să fii inginer – matematică, desen tehnic, unde mai pui fizica şi chimia, adică taman acele materii la care, „pe româneşte”, elevii cam dau „cu flit” în stilul învăţământului de astăzi. La „modă” e să faci dreptul sau măcar vreo facultate de management, marketing şi alte „ing”-uri. Acum, nu că ar fi rău să avem mai mulţi specialişti în ştiinţe juridice sau economie. Dar ironia sorţii este că, deşi la facultăţile de profil candidaţii dau buzna pe capete, România stă prost şi la capitolul Justiţie, şi la capitolul performanţe economice! Să fie aici o vină a elevilor, a facultăţilor, a societăţilor?
Managerul cu care vorbeam mi-a spus că nici nu trebuie să urcăm treptele facultăţii. Să rămânem la nivel de liceu sau şcoli tehnice, instituţii care, din păcate, au din ce în mai puţină legătură „cu producţia”. Să ne amintim că 3.000 de elevi gălăţeni n-au reuşit anul acesta nici măcar să ia bacalaureatul. Să o spunem şi pe aia dreaptă că, din păcate, în România nu mai avem un sistem de valori care să permită o ierarhizare sănătoasă a societăţii. Cine să bată la porţile fabricii, când pe Legea 416 - venitul minim garantat - dacă mai pui o alocaţie, două şi un ajutor social la încălzire ajungi la un salariul minim pe economie fără să ridici un pai? De ce şi-ar sparge capul elevii cu învăţătura când văd că profesorul are haina tocită în coate, iar inginerul de la scara trei umblă tot cu Dacia de acum zece ani?
Astăzi e „cool” să te doară în paişpe’, iar dacă nu eşti băiat-de-băiat cu 4X4, să fii măcar un ghiborţ cu obrazul gros şi să tragi „cu tupeu” în piept orice „fraier” care îţi iese în cale. TCM, metalurgie, industrie - despre ce vorbim? Nu e ştiinţă, e de-a dreptul ştiinţifico-fantastic! Acum, ca să avem pardon, s-au găsit şi vreo trei isteţi în Parlament care, „cu picioarele pe pământ” fiind, s-au trezit să propună o lege prin care intrarea la facultate să se facă şi fără bacalaureat! Mai rămâne să se dea un decret prin care să se facă sănătate fără medicină, economie fără industrie sau educaţie fără învăţători. Din păcate, din câte ştiu, doar o singură dată s-a spus „Să se facă Lumină!” şi chiar s-a făcut lumină. În rest, visăm cai verzi pe pereţi!

Citit 1162 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2011 10:52

3 comentarii

 • postat de chit
  Joi, 20 Octombrie 2011 18:54
  mai vasilie,mai...dar chiar te doare?.../da mai poti?.....de ce nu te-nveti la moldoveneste, ai?....
  0
  0
  Raportează
 • postat de mark
  Joi, 20 Octombrie 2011 11:27
  pentru@vasile
  Interesant ca sunt cititori care nici macar nu inteleg articolul ce sa mai vorbim de problema ridicata.Similar in urma cu 3 ani am contactat primii 20 absoventi de la stiinte economice Galati -stat , au veni 10 , numai doi aveau habar de contabilitate (nu stiau sa completeze o chitanta sau factura, ce contabilitate) iar aceea doi cereau salarii de economisti vechi si rutinati.Am ales alt absolvent care mi s-a parut ca vrea sa invete.A plecat dupa 2 luni.M-am lecuit de absolventi si de sanse tinerilor.Iar un alt angajat student la Spiru Haret a plecat la 11 sa ia rezultatele de la testul grila de la un coleg (nu citise cursul niciodata)si s-a intors la 13 cu examenul luat cu 8.
  INVATAMANT MODERN!?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vasile
  Joi, 20 Octombrie 2011 08:13
  N-am prea inteles ce "Cai verzi" vinde prin ziar autorul acestui articol. Daca nu te duce capul sa faci o analiza corecta a fenomenului scrii... cai verzi! Pacat de ochii cititorilor...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.