Umilinţă pe banii noştri

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca să nu mă acuze cineva că vorbesc în necunoştinţă de cauză, vă spun din start că apartamentul în care locuiesc este conectat la reţeaua de încălzire a oraşului. Nu am centrală de apartament şi nici de bloc. Când se furnizează agent termic, în casă la mine e cald. Acum, e frig. Şi la fel se întâmplă în cele câteva zeci de mii de apartamente din Galaţi şi în majoritatea instituţiilor de învăţământ şi nu numai care aşteaptă căldură de la Apaterm şi Electrocentrale. Între timp, cele două societăţi continuă să se lupte pentru supremaţie pe piaţa furnizării de agent termic. O luptă ca un meci de box fără arbitru, în care pumnii zboară fără nicio regulă şi fără nicio limită. Că lupta e politică, că lupta e economică, sincer, deja parcă nu mai contează. Bateţi-vă, fraţilor, scoateţi-vă ochii, dar faceţi-o naibii mai repede şi daţi odată drumul la robinet! Oricum ştim că vom plăti mult, foarte mult, din ce în ce mai mult, mai mult decât alţii din ţară etc. Dar, dacă tot plătim, măcar să fie cald. Să ne putem spăla pe dinţi dimineaţa fără să ne îngheţe sufletul, să putem să ne facem cafeaua în condiţii civilizate, să nu ni se mai îmbolnăvească pruncii şi acasă, şi la şcoală, din cauza temperaturilor scăzute, să putem face baie – aceia dintre noi care încă o mai facem – fără să ne expunem la vreo pneumonie. 

Dar nu, că nu se poate. În România şi mai ales la Galaţi, lucrurile nu sunt niciodată atât de simple. Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice susţine că Apaterm nu mai are licenţă de furnizare a agentului termic. Apaterm spune însă că poate furniza, fiindcă a contestat în instanţă decizia ANRSC de a-i retrage licenţa, iar instanţa încă nu s-a pronunţat în acest caz. Electrocentrale, care vrea ea să devină furnizor direct către populaţie, spune că are licenţă şi poate da căldură, dar n-are ţevile, pe care, evident, le-ar vrea de la Apaterm. Între timp, dacă intri pe site-ul ANRSC, la capitolul furnizori de utilităţi publice în municipiul Galaţi, subcapitolul Agent termic, doar Apaterm figurează. Deci, oficial, alt furnizor nu avem.

În zbaterea asta nebună, aproape că nu mai ţine nimeni minte care e normalitatea. Dar eu vă reamintesc şi le reamintesc şi oficialilor acestui oraş, şi directorilor celor două societăţi care se luptă acum, că normalitatea este prevăzută de lege: dacă, timp de trei zile, se înregistrează temperaturi mai scăzute de 10 grade Celsius, trebuie pornit sistemul de încălzire. Nu mă împiedică nimeni, la mine în casă, să opresc eu caloriferele dacă am călduri, dar furnizorii sunt obligaţi prin lege să-mi dea agent termic. Şi să dea şi în şcoli, grădiniţe, instituţii publice, spitale etc. Lucru despre care noi, ăştia care ne încălzim în sistem centralizat, ştim bine că nu s-a întâmplat. În acest moment, oricare dintre părţile responsabile cu furnizarea agentului termic este pasibilă de un proces baban pentru neglijenţă în serviciu. Din păcate, cei mulţi nu au un reprezentant suficient de puternic şi de dispus să se lupte în instanţă pentru a-i face pe toţi să plătească pentru indolenţă, pentru incompetenţă, pentru interese altele decât cel public. Aşa că mai branşăm un calorifer electric. Şi aşteptăm. Până la urmă, inevitabil, căldură vom avea, fiindcă nimeni nu-şi permite să aibă un ditamai electoratul îngheţat şi nervos. Tot inevitabil, cineva îşi va asuma creditul pentru marea vitejie de a fi dat drumul la căldură. Dar răspunderea pentru încălcarea legii, evident, nu şi-o va asuma nimeni.  Iar noi, clienţii plătitori – fiindcă, deşi despre noi nimeni nu vorbeşte, existăm – vom rămâne cu acelaşi gust amar al umilinţei pe banii noştri. 

Citit 1747 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2011 10:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.