Umilinţă pe banii noştri

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca să nu mă acuze cineva că vorbesc în necunoştinţă de cauză, vă spun din start că apartamentul în care locuiesc este conectat la reţeaua de încălzire a oraşului. Nu am centrală de apartament şi nici de bloc. Când se furnizează agent termic, în casă la mine e cald. Acum, e frig. Şi la fel se întâmplă în cele câteva zeci de mii de apartamente din Galaţi şi în majoritatea instituţiilor de învăţământ şi nu numai care aşteaptă căldură de la Apaterm şi Electrocentrale. Între timp, cele două societăţi continuă să se lupte pentru supremaţie pe piaţa furnizării de agent termic. O luptă ca un meci de box fără arbitru, în care pumnii zboară fără nicio regulă şi fără nicio limită. Că lupta e politică, că lupta e economică, sincer, deja parcă nu mai contează. Bateţi-vă, fraţilor, scoateţi-vă ochii, dar faceţi-o naibii mai repede şi daţi odată drumul la robinet! Oricum ştim că vom plăti mult, foarte mult, din ce în ce mai mult, mai mult decât alţii din ţară etc. Dar, dacă tot plătim, măcar să fie cald. Să ne putem spăla pe dinţi dimineaţa fără să ne îngheţe sufletul, să putem să ne facem cafeaua în condiţii civilizate, să nu ni se mai îmbolnăvească pruncii şi acasă, şi la şcoală, din cauza temperaturilor scăzute, să putem face baie – aceia dintre noi care încă o mai facem – fără să ne expunem la vreo pneumonie. 

Dar nu, că nu se poate. În România şi mai ales la Galaţi, lucrurile nu sunt niciodată atât de simple. Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice susţine că Apaterm nu mai are licenţă de furnizare a agentului termic. Apaterm spune însă că poate furniza, fiindcă a contestat în instanţă decizia ANRSC de a-i retrage licenţa, iar instanţa încă nu s-a pronunţat în acest caz. Electrocentrale, care vrea ea să devină furnizor direct către populaţie, spune că are licenţă şi poate da căldură, dar n-are ţevile, pe care, evident, le-ar vrea de la Apaterm. Între timp, dacă intri pe site-ul ANRSC, la capitolul furnizori de utilităţi publice în municipiul Galaţi, subcapitolul Agent termic, doar Apaterm figurează. Deci, oficial, alt furnizor nu avem.

În zbaterea asta nebună, aproape că nu mai ţine nimeni minte care e normalitatea. Dar eu vă reamintesc şi le reamintesc şi oficialilor acestui oraş, şi directorilor celor două societăţi care se luptă acum, că normalitatea este prevăzută de lege: dacă, timp de trei zile, se înregistrează temperaturi mai scăzute de 10 grade Celsius, trebuie pornit sistemul de încălzire. Nu mă împiedică nimeni, la mine în casă, să opresc eu caloriferele dacă am călduri, dar furnizorii sunt obligaţi prin lege să-mi dea agent termic. Şi să dea şi în şcoli, grădiniţe, instituţii publice, spitale etc. Lucru despre care noi, ăştia care ne încălzim în sistem centralizat, ştim bine că nu s-a întâmplat. În acest moment, oricare dintre părţile responsabile cu furnizarea agentului termic este pasibilă de un proces baban pentru neglijenţă în serviciu. Din păcate, cei mulţi nu au un reprezentant suficient de puternic şi de dispus să se lupte în instanţă pentru a-i face pe toţi să plătească pentru indolenţă, pentru incompetenţă, pentru interese altele decât cel public. Aşa că mai branşăm un calorifer electric. Şi aşteptăm. Până la urmă, inevitabil, căldură vom avea, fiindcă nimeni nu-şi permite să aibă un ditamai electoratul îngheţat şi nervos. Tot inevitabil, cineva îşi va asuma creditul pentru marea vitejie de a fi dat drumul la căldură. Dar răspunderea pentru încălcarea legii, evident, nu şi-o va asuma nimeni.  Iar noi, clienţii plătitori – fiindcă, deşi despre noi nimeni nu vorbeşte, existăm – vom rămâne cu acelaşi gust amar al umilinţei pe banii noştri. 

Citit 1665 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2011 10:51

7 comentarii

 • postat de Victor
  Vineri, 21 Octombrie 2011 21:18
  Magaria PDL-ului,care vrea sa ne prosteasca in continuare.Cum vrea CET sa furnizeze caldura dace are destule defectiuni si pierseri pe reteaualor si NU AU TEVI PENTRU FURNIZAREA CALDURII.Arama sa lase ciocul mic si sa lase sa se desfasoare programul de reabilitare a APATERM.Nu au vrut sa lase CET in curtea primariei.Acum vor ei(TOADERcesti PDL-isti n-au existat in istoria Romaiei.MARE RUSINE!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ingrat
  Vineri, 21 Octombrie 2011 17:12
  Pentru anst si toti ceilalti...
  Da, amortizarea investitiei e posibil sa nu se faca in X ani de zile, dar confortul de a avea apa calda si caldura atunci cand vrei si cat vrei este nepretuit. Vrei caldura - pornesti centrala, nu vrei, o opresti. Nu ai bani de utilitati - cauti solutii :un job in plus, reduci din alte cheltuieli, te muti la tara sau la garsoniera, etc. Totul se plateste, egalitatea nu exista.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anca Spânu
  Vineri, 21 Octombrie 2011 15:17
  Potrivit Hotărârii de guvern 425/1994, regiile sunt obligate să furnizeze agent termic atunci cand, în intervalul orar 18,00-06,00, se înregistrează temperaturi medii sub 10 grade Celsius.
  0
  0
  Raportează
 • postat de oana
  Vineri, 21 Octombrie 2011 15:05
  In decursul saptamanii trecute 10 galateni si-au pierdut viata datorita accidentelor cerebrale si atacurilor de cord pricinuite de temperaturile scazute din apartamente.Ironia sortii....multi dintre ei au trecut cu bine de foamete si de cel de-al doilea razboi mondial....dar nu au facut fata frigului din casa intr-un deceniu al democratiei !
  0
  0
  Raportează
 • postat de anst
  Vineri, 21 Octombrie 2011 10:52
  pentru Ion Cetateanu si toti ceilalti : am centrala de 10 ani si inca nu mi'am amortizat costurile.de ce?
  1.pretul gazelor a crescut; 2.am devenit un consumator captiv AL UNUI MONOPOL PRIVAT supus politicii de crestere a preturilor datorita presiunilor UE de liberalizare a preturilor; 3.calculand costurile suplimentare platite la instalare, am ajuns la concluzia ca puteam plati 4-5 ani intretinerea in sistem centralizat(nu intra in calcul acest an cand guvernul taie tot); 4.cum durata centralei este in medie de 8 ani,inseamna ca atunci cand voi mai strange bani va trebui sa o schimb pe cea veche.ce inseamna asta?din nou nu voi putea amortiza cheltuielile deoarece : SE SCUMPESC GAZELE(pana in 2015 pretul se va dubla),AU SCAZUT VENITURILE,CRESTEREA CONSUMULUI LUNAR; 5.functionarea centralei este dependenta de energie electrica si apa rece-am avut surprize cu aceste 2 utilitati; 6.in plus fata de toate astea voi plati cheltuieli cu parti comune -30-50% conform ordinului ANRSC nr 343.
  ..............din pacate, nu pot renunta la centrala DAR STIU CA STAU IN CASA CU O BOMBA CU CEAS cu un grad mare de asfixiere. socrul meu a stat iarna trecuta si cu geamul deschis de cat de cald i'a fost cu caldura de la Apaterm -in schimb cumnatul meu a platit o groaza de bani si nu a avut atat de multa caldura.asadar,nu emiteti judecati 100% caci avantajele/dezavantajele folosiriii unuia sau altuia dintre sisteme raman la indemana fiecaruia.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfons
  Vineri, 21 Octombrie 2011 07:50
  care lege spune ca daca 3 zile la rand e sub 10 gr este obligatoriu sa se dea caldura?
  si daca este haideti cu legea in mana in frunte cu voi,jurnalistii la tribunal,facem dovada ca a fost mai mult de 3 zile sub 10 grade(cum?)si mai departe sa se termine cu batjocura
  dar suntem batjocoriti in prea multe privinte ,ca s-o mai adaugam si p-asta....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Vineri, 21 Octombrie 2011 05:23
  Draga Anca ,treci pe centrala de apartament sau de bloc . Mamutul pagubos ,mostenit de la comunisti, tot v-a sucomba . Garantat ai sa ai si caldura dupa dorinta si vei plati si pe jumatate.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.