Valul doi va fi tot pe noi

Valul doi va fi tot pe noi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

După ce şi-a asumat răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului, guvernul Bolojan l-a prezentat Comsiei Europene, mai exact Consiliului Ecofin, alcătuit din miniştrii de Finanţe din ţările Uniunii. Conform declaraţiilor oficiale, pachetul fiscal românesc „a fost apreciat de Comisia Europeană drept un pas important și pozitiv” în îndeplinirea obiectivelor. De altfel, şi semnalele investitorilor au fost favorabile, pieţele financiare au reacţionat bine, costurile de împrumut s-au redus, iar marile agenţii de rating vor menţine cel mai probabil clasificarea României în categoria ţărilor încă recomandate, imediat deasupra celei de "gunoi".

Dacă însă intrăm puţin în detalii, vom vedea că ţinta de deficit asumată de România în înţelegerea cu Comisia Europeană este încă departe. Mai precis, conform estimărilor europene făcute după analiza măsurilor fiscale care cuprind în general doar decizii cu impact direct asupra populaţiei, nu şi asupra instituţiilor statului, deficitul României se va situa anul acesta la 8,6% din PIB, în timp ce proiecţia guvernamentală mizează pe o scădere până la 7,9%, iar cifra negociată anul trecut impune un deficit de 7%.

De altfel, neîndeplinirea ţintelor asumate de guvern este previzibilă, în condiţiile în care creşterea TVA la 21%, de exemplu, nu va aduce la buget totalitatea banilor scontaţi, pentru că majorarea taxelor şi scăderea veniturilor unor categorii importante de salariaţi va duce la reducerea consumului şi implicit la sume mai mici colectate din TVA. În plus, colectarea în România este cea mai slabă din Europa, iar şanse de a se schimba ceva nu există, în condiţiile în care nu s-a luat nicio măsură de eficientizare a ANAF.

Şi creşterea numărului de plătitori la asigurările de sănătate este la fel de iluzorie în ceea ce priveşte majorarea sumelor încasate. Practic, cei rămaşi neasiguraţi, persoane în general fără venituri şi aflate în întreţinerea rudelor, vor plăti doar în cazurile nefericite în care vor avea nevoie de internare în spital, astfel că rezultatul concret al măsurii nu va fi decât înrăutăţirea stării generale de sănătate, prin excluderea a circa un milion de persoane de la analizele şi controalele periodice.

De altfel, analiza Ecofin precizează că România va trebui să vină din nou la raport pe 15 octombrie, cu un nou set de măsuri. Şi, cum eficientizarea instituţiilor statului a rămas la stadiul de deziderat, fiind amânată de Guvernul Bolojan pentru altădată, cu termen neprecizat, iar reducerea cheltuielilor administrative este la fel de iluzorie în momentul de faţă, mă tem că "valul doi" al reformelor va lovi tot în populaţie, cea mai predictibilă măsură fiind creşterea TVA la 24%, de la începutul anului viitor.

Citit 307 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Iulie 2025 14:38

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro