Ofurile din spatele protestelor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Opt zile la rând, protestele din stradă organizate de românii supăraţi pe actuala guvernare au ţinut primele pagini ale ziarelor şi au fost subiect pentru zeci de emisiuni televizate. Fie că au ieşit în stradă o sută sau o mie de oameni, protestele au fost în prim-planul fiecărei zile. Nimeni nu a mai vorbit despre altceva. Dar, din păcate, problemele nu se rezolvă în stradă. Ele rămân şi vor dăinui mult timp de acum încolo. Cine va rezolva problemele din justiţie, de exemplu? Cine le poate reda românilor încrederea în justiţie? Sau, mai bine spus, le-o mai poate reda cineva? Şi ca să puteţi răspunde mai uşor la această întrebare, dau un singur exemplu. Procurorii DIICOT au făcut 55 de percheziţii, au adus 65 de persoane la audieri şi au reţinut 18 dintre acestea.

12 au fost prezentate instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă. Câţi au fost arestaţi? Niciunul. Cei 12 acuzaţi de procurori că au făcut contrabandă cu ţigări şi au prejudiciat statul cu peste un miliard de lei se plimbă liniştiţi pe unde vor. Poate chiar îşi vor continua treaba, că doar au nevoie de bani pentru avocaţi. Şi acesta este unul dintre multele exemple care se pot da din justiţia din România.

Cine şi unde greşeşte? Poate că, la un moment dat, românii vor ieşi în stradă şi pentru a cere pedepsirea celor vinovaţi de astfel de fapte. Aşa cum au ieşit să protesteze în sprijinul lui Raed Arafat.

Până când se vor rezolva aceste probleme, fiecare român rămâne cu ofurile lui. Că le spune în stradă sau le povesteşte doar în grupul lui de prieteni, fiecare român are, cu siguranţă, ceva pe suflet. Un astfel de român ne-a sunat şi pe noi. Problema pentru care ne-a contactat nu era a lui, ci a  nepotului său, absolvent al Şcolii de Subofiţeri de la Breaza. Băiatul a terminat şcoala anul trecut şi trebuia să fie angajat la Poliţia de Frontieră, dar nu a mai dat licenţa pentru că nu s-a organizat un astfel de examen. Conform legislaţiei româneşti, elevii acestor şcoli trebuie încadraţi în muncă la absolvire. Dar, cum Poliţia de Frontieră este în reorganizare, ministerul a decis să nu se mai susţină examen de licenţă pentru absolvenţii de anul trecut. Şi, ne întreba cititorul nostru, ce va face acum nepotul lui? A învăţat degeaba? A mers la şcoală ca acum să fie  întreţinut tot de părinţi? „Vrea să se însoare. Cum şi cu ce întreţine el o familie?”, întreba, mai mult retoric, cititorul nostru.

Asta întrebăm şi noi, mai ales că exemplul cititorului nostru nu este unul singular. Să nu uităm de ceilalţi studenţi, care, după trei ani de facultate, ajung şomeri şi, ca o ultimă şansă, iau drumul străinătăţii. Pentru unii e uşor aşa, pentru alţii însă, ca şi pentru nepotul mai sus menţionat, drumul străinătăţii este închis. A fost şcolit din banii statului, aşa că trebuie să rămână aici, aşteptând ca cineva să îşi aducă aminte de el, să-l angajeze undeva. Dacă o mai avea unde. 

Citit 1025 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2012 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.