Suntem un “regat” de (luaţi de) fraieri

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prima oară când am ajuns în nordul Transilvaniei, m-au surprins femeile mergând liniştite pe bicicletă, multe cu telefonul mobil la ureche, iluminatul drumului naţional în afara oraşelor şi lemnele stivuite ÎN AFARA curţilor şi din care nu lua nimeni nici măcar un retevei. Uimit că se merge regulamentar, se cheltuie cu folos banii cetăţenilor şi nu se fură ca în codru, am sunat-o pe mama să-i spun minunea.

La care, mama, calmă, ca una care s-a născut la Oradea şi a copilărit în Făgăraş, mi-a amintit că noi trăim în „regat”. Deci suntem „mitici”. Bun, zic, şi ardelenii ăştia unde trăiesc? În „imperiu”, zice mama, explicându-mi indirect că o educaţie solidă greu o pot şterge chiar şi zeci de ani de comunism...

Dar iarna vine în toată ţara, nu? Pe site-ul Agenţiei Naţionale de Meteorologie, în dreapta-jos, sunt temperatura şi viteza vântului în diverse puncte din ţară. În centrul site-ului tronează linkul către harta cu grosimea stratului de zăpadă în diverse zone ale ţării. 10 grade Celsius cu minus şi între 10-30 cm de zăpadă cam peste tot, mai puţin în Dobrogea. Pe site-ul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, la secţiunea „Situaţia drumurilor naţionale”, nici UN (1) drum transilvănean blocat. Toate sunt din judeţe cu „mitici”.

Tot pe site-ul CNADNR, misterul începe să se limpezească. Situaţia deszăpezirii pe judeţe: Brăila – 11 utilaje şi 0 (zero) tone de antiderapant, Vrancea – 8 utilaje şi 0 tone, Buzău – 25 de utilaje şi 0 tone, doar la Galaţi – 10 utilaje şi 56 de tone de antiderapant. Călăraşi, unde a murit un om şi se transportă bolnavii cu elicopterul – 27 de utilaje şi zero tone de antiderapant. Dar în Suceava – 28 de utilaje şi 514 (!) tone de antiderapant...

Mai mult! În „imperiu” e cam aşa: Arad – 20 de utilaje, 200 tone de antiderapant, Mureş – 33 cu 435, Cluj – 40 cu 280, Braşov – 29 cu 232, Caraş Severin – 21 cu 210, iar Sălaj, un judeţ trei sferturi cât Galaţiul şi populaţie nici o treime – 17 utilaje şi 129 tone antiderapant. Dacă vă întrebaţi cum se circulă în Harghita şi Covasna, reţineţi că li s-au alocat 41 de utilaje şi 488 de tone de antiderapant în total.

Rezultat: Transilvania practicabilă, „regatul” predominant blocat. Ca şi cum noi n-am plăti impozite, ca şi cum în Banat, Crişana, Câmpia de Vest sau în Harghita şi Covasna n-ar sufla vânturi, n-ar ninge, iar la Bistriţa n-ar fi tot -10 grade Celsius ca la Brăila.

Încerc să fac abstracţie de harta rezultatelor de la ultimele alegeri, unde Transilvania e portocalie, iar „regatul”, cu mici excepţii, de altă culoare. Dar constat că la Cisnădie şi Aiud „s-au ţinut” proteste şi cu un singur om, iar la Sibiu au ieşit în stradă peste trei mii de oameni, cam cât la Bucureşti şi de zece ori cât la Galaţi.

În aceste condiţii, să nu ne mirăm că până şi Boc a decis să se întoarcă la Cluj.

Citit 2509 ori Ultima modificare Luni, 06 Februarie 2012 23:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.