Alege să votezi!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nimic nu este întâmplător, aşa că nu este întâmplător nici faptul că tocmai în acest an electoral a explodat cazul deputatului Mihail Boldea. Însă înainte de a vă gândi la cine ştie ce conspiraţii, calcule sau strategii politice, trebuie să realizaţi un alt lucru, mult mai important: cazul deputatului este un foarte bun punct de plecare într-o argumentaţie pentru participarea conştientă la vot. Realitatea că în politica românească există – şi nu sunt puţine cazurile ! – persoane dubioase, cu conduită morală îndoielnică şi chiar mai mult, interlopi, persoane care au legătură cu fapte penale grave trebuie să trezească electoratul din somnul comod în care zace de peste 22 de ani.

Vinovăţia lui Mihail Boldea va fi sau nu dovedită în instanţă. De acum înainte, doar magistraţii vor decide şi nu ne rămâne decât să credem în imparţialitatea şi obiectivitatea lor. Dincolo însă de cazul în care este implicat avocatul Mihail Boldea, electoratul trebuie să înţeleagă că există şi cazul deputatului Boldea. Un deputat care a primit OK-ul partidului pentru a se afla pe o listă de candidaţi, într-o poziţie eligibilă şi care a ajuns în Parlamentul României, ce-i drept, mai degrabă printr-un artificiu legislativ decât prin votul majorităţii – căci în colegiul în care a candidat a obţinut mai puţine voturi decât contracandidatul său social-democrat Aurel Nechita, dar a obţinut mandat de parlamentar prin redistribuire.

Acum, politicienii cu binecuvântarea cărora a putut ajunge Boldea în Parlament tac, sau ridică din umeri, scuzându-se că nu au crezut acum patru ani că omul va intra în aşa belele. Pentru cineva de pe stradă, un străin de politică, justificarea de mai sus ar putea ţine. Nu însă şi pentru nişte politicieni cu experienţă care nu sunt de ieri de azi în acest domeniu. Cum să nu fi ştiut nimic şeful PDL este de neînţeles, în condiţiile în care până şi la nivel de legende urbane, Galaţiul vuia de tot felul de întâmplări anecdotice sau mai puţin în care era implicat deputatul-avocat Boldea.

Dar, repet, dincolo de responsabilitatea liderilor politici datorită cărora persoane dubioase ajung în Legislativul ţării, există şi responsabilitatea noastră, a tuturor, de a vota. Experienţa ultimilor ani a arătat că, în general, când este vorba despre anchetarea politicienilor, totul se pierde într-o perdea de fum. Cine a mai auzit de procesele în care sunt implicaţi Monica Iacob Ridzi, Miron Mitrea sau Cătălin Voicu? Dar ce ar fi fost dacă astfel de cazuri nu ar fi existat niciodată? Ce-ar fi fost dacă gălăţenii ar fi mers la vot şi nu ar fi rămas acasă, alintându-se că nu au cu cine vota? Tocmai în speranţa unei clase politice curate, cu oameni de încredere şi asupra cărora să nu planeze nici un fel de suspiciuni, Viaţa Liberă lansează, mâine, o campanie - pledoarie pentru participarea la vot şi pentru votarea conştientă, în cunoştinţă de cauză.

 

Citit 869 ori Ultima modificare Marți, 27 Martie 2012 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.