Încordare psihică, la greu!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O ştire din categoria comunicatelor în care autorii îşi perie singuri umărul de la sacou, din ciclul „era să aveţi o scamă”, atrage totuşi atenţia tocmai prin simplitatea raţionamentului. Cu care semnatarii îşi dau singuri la cap.

Ei bine, cică în urma analizei săptămânale realizate la nivelul Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul Administraţiei şi Internelor, a rezultat că, săptămână trecută, situaţia infracţională la nivel naţional a scăzut cu aproape 30 la sută. Bravo! Te şi simţi tu, cetăţean cu frica în oase, mai sigur pe străzile patriei şi mai ferit de necazurile pe bază de bâte, pumni, cuţite şi chiar pistoale, ce ameninţă din ce în ce mai des populaţia României.

Mai departe, acelaşi comunicat spune că explicaţia acestei uriaşe realizări, petrecute, ca minunile primordiale, în numai şapte zile,  se regăseşte în măsurile suplimentare de ordine publică dispuse în urma evenimentului de la depozitul de armament din Ciorogârla. Şi, probabil, a cercetărilor pentru prinderea criminalului de la Braşov.  Prezenţa în stradă a efectivelor de poliţie şi jandarmerie a condus, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la reducerea numărului de infracţiuni, de la cele contra persoanei până la cele privind regimul circulaţiei rutiere.

Bun aşa! S-au cuminţit carevasăzică şi hoţii, şi tâlharii, ba chiar şi şoferii, numai pentru că au văzut că poliţiştii aflaţi în calea lor nu mai întorc privirea în altă parte, ci se întrebuinţează conform fişei postului. De când am aflat că unul dintre sporurile acordate poliţiştilor este cel pentru încordare psihică, mă tot gândesc că s-o fi mărit… sporul. Ca să-i determine pe toţi cei care practică această meserie să pună osul la treabă. Cum au făcut săptămâna trecută, să ne simţim şi noi apăraţi.

Dar de ce trebuie să moară mai întâi câte un om, dintre cei foarte puţini pe care îi mai interesează ce se întâmplă în jurul lor, precum martirul de la Braşov, şi abia după aceea efectivele să iasă în stradă? Încordarea asta psihică, de care nu beneficiază minerii din abataj sau profesorii de geografie şi învăţătorii, înseamnă chiar prezenţă şi vigilenţă la foc continuu.

Şi nu toţi poliţiştii dau dovadă de aşa ceva. Concluziile «analizei săptămânale» dezvăluie o realitate pe cât de simplă pe atât de obositoare pentru practicanţii acestei meserii: dacă vrei, se poate! Cu puţină bunăvoinţă şi cu mai multă responsabilitate, numărul infracţiunilor scade drastic în câteva zile. Numai să nu-i lase «încordarea psihică» imediat ce se liniştesc apele şi să intre din nou prin birouri... Pentru că lucrurile nu sunt chiar simple.

Zona Internelor are atât de multe bube în cap încât nici măcar politicienii versaţi nu se mai înghesuie să o conducă. Miniştrii demisionează de acolo pe bandă rulantă. Ieşitul efectivelor în stradă, cu efecte imediate, după cum aţi văzut, dar temporare, după cum ne-am obişnuit, nu rezolvă metehnele maligne ale sistemului. Prea multe interese şi nereguli, corupţie şi incompetenţă s-au strecurat în domeniu şi consecinţele sunt dezastruoase.

Să cauţi acum vinovaţii cu lumânarea prin penitenciare, pe la depozitele de armament, prin tribunale şi comisii de expertiză medicală e un  fel de operaţiune sisifică. Mai ales când bolovanul cărat în spate atârnă cât două partide ca acelea aflate la guvernare.

Care sunt puternic încordate… psihic.

Citit 956 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.