De la panseluţe la naţia quality

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au trecut 22 de ani de la prima reacţie publică în masă la încercările parţial reuşite de confiscare a democraţiei care fusese căpătată după o revoltă amestecată cu diversiuni împotriva regimului ceauşist. România de atunci căuta soluţii politice. Unele reale. Altele decât vechi activişti care visau o schimbare de cadre, nu şi de sistem. Iar reacţia fusese una rapidă la ce se întâmpla în momentul respectiv în conducerea ţării.

Au trecut 22 de ani de atunci şi România zilelor noastre nu are încă soluţii politice.

O alianţă conjuncturală cu burtă încearcă să distrugă o organizare ajunsă la putere care s-a dovedit a fi păguboasă şi batjocoritoare. Politica, aşa cum o vedem astăzi, nu reprezintă decât o încrâncenare pentru putere, nu şi o confruntare profitabilă pentru ţară în ideologii şi credinţe. Politica nu înseamnă că premierul USL vrea să reprezinte România în forurile europene, iar preşedintele PDL îl ia peste picior.

Politica nu înseamnă miniştri care scobesc visteriile publice şi arată cu degetul în urmă, spre cei care au procedat aşişderea. Politica nu e tot una cu plecarea Sorinei Plăcintă de la PDL către PNL şi nici transformarea unei televiziuni ciudate în sediu central de partid politic cu 10 procente în opţiunile electoratului din ţară. Toate acestea nu sunt decât şmenuri costisitoare, deloc profitabile pentru naţie. Nu e politică!

Ce ni se propune acum nu este nici măcar schimbarea unui sistem care s-a dovedit prost cu altul care promite să fie ceva mai bun. Nici măcar. Ce ni se propune este rotirea unor figuri într-un carusel politic care şi-a dovedit eficienţa de 22 de ani încoace. Sigur că toată cumetria asta este însoţită de un alai de lăutari care-i zic din scripcă sârbe ale creşterilor economice, hore ale reprezentării democratice în lume şi doine culese din tolba cu promisiuni de mărire salarială. Dar asta nu înseamnă nimic, iar cine apleacă urechea la aceşti trubaduri nu poate fi decât naiv. Sau poate crede în continuare că minerii veniseră la Bucureşti să planteze panseluţe.

Sper să mă înşel amarnic, şi îmi voi pune cenuşă în cap dacă se întâmplă asta, dar ce ce urmează după alegerile locale pierdute de portocalii? Ce urmează după ce USL va câştiga, cel mai probabil şi legislativele? Cu siguranţă o gargară despre cum unii au câştigat nişte lupte politice! şi acum urmează să-şi asume responsabilităţi de tranziţie pe care alţii le-au ignorat ca să poată fura. Asta pentru ca apoi, pe la sfârşitul mandatelor, să înfunde capetele în nisip şi să caute soluţii de migrare politică cu profit.

Dacă ne întoarcem la "13-15 iunie" ar fi de spus că de atunci până acum lucrurile au evoluat. Suntem o naţie quality, în sensul că nu mai avem mineri care să bumbăcească studenţii. Am învăţat din greşelile trecutului şi căutăm schimbări care, din nefericire, nu înseamnă decât rocada feţelor pe care le urmărim la televizor.

Citit 1082 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iunie 2012 18:29

1 comentariu

 • postat de Radu de Galati
  Sâmbătă, 16 Iunie 2012 04:10
  Daca dupa 22 de ani asta-i concluzia ta, cred ca ar trenui sa-ti pui cenuse in cap.
  Inca din 89, Ceausescu cu limba de moarte ne-a mentionat "agenturile straine" care s-au infiltrat in Romania si de 22 de ani vedem ca la putere au fost ba unii ba altii si toti au actionat in interesul acelor "agenturi straine" dupa cum erau numite de raposat si in detrimentul romanilor. Nu mai exista natie ca Romania pe fata pamantului sa dea legi contra interesului national. Departe de mine gandul de-al plange pe dictator insa Intre evreii lui Petre Roman si minerii lui Iliescu cred ca-i prefer pe ultimii.
  Vorbesti de o revolutie in urma creia castigatorii sunt FMI si Banca Mondiala sau Basescu cu ficasa si amanta ? fara doar si poate si mostenirea lui Ceausescu plantata in educatia acestor capuse ce au sugrumat romanii care muncesc a ramas. Cu asazisele reforme si experimente urmaresc ca ei sa poata trai de pe urma fraierilor ce canta democratia de astazi din Romania si se vede clar unde am ajuns. Democratia romaneasca este un fel de taranism orasenesc unde taranul e ministru si orasanul alegator. Ei au drepturi sa conduca si noi drepturi sa-i votam. Asta este mesajul democratiei romanesti transmis de 22 de ani. Daca un partid nou apare in fata celor aprobate de FMI ordinul este dat si acel partid trebuie etichetat extremist ca cel al lui Vadim, sau partidul Elodiei ca PPDD. Daca in numele partidului de Itic si al lui Fingelstain sau cum i-o mai zice apare Necula, ala este "Omul Bun" si daca in PPDD apare Constantin Ene sau Victor Malinovici astia sunt oamenii elodiei si de 22 de ani astfel de oameni simpli au fost tratati cu dispretz de mijloacele de informare nationale sau locale controlate de cei cu rude la ierusalem. De 22 de ani a fi roman e o rusine implantata in subconstiinta romanilor de presa romaneasca si de politicienii parveniti si numiti din tata-n fiu din neamul lui Avram. MRU ovreu de Iasi numit Primministru al Romaniei a ajuns sa fie Mesia romanilor cum a fost Pere Roman in '90, haraso democratie, nu-i asa? Cand a fost vremea de furat, toti s-au aciuat pe langa PDL, acum singura scapare este prin Congo ca daca pleaca in Palestina le pun aia arma in mana si-i trimit la impuscat arabi, dar asta-i treaba lor.
  Problema noastra ramane aceeasi, munca multa, bani putini, legi Europene si salarii romanesti, marfa Europeana in conditii "romanesti" si daca nu-ti convine ai sa o be, patesti.
  Romani trezitiva si nu va lasati tarati in mizerie pana la moarte. Cereti demisia conducerii PDL Galati si incurajati romanii sa ia parte la deciziile care le afecteaza viata de zi cu zi.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.