Jaf la Oţelul!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

De mai bine de 10 ani, autorităţile asistă pasive la una dintre cele mai revoltătoare fraude de la Galaţi. Nu, nu este vorba despre privatizarea Combinatului. Şi nici despre afacerile murdare cu terenuri din zona Vânători. Pare oarecum surprinzător, dar japca numărul 1 este, la Galaţi, „Afacerea Oţelul”. Adică, mai la concret, modul cum un club construit şi alimentat din bani publici a devenit, pe nepusă masă, proprietatea unor domni iuţi de mână, care au profitat de faptul că au găsit uşa nepăzită şi s-au instalat confortabil – şi aproape gratuit! – într-o „locuinţă” care nu le aparţine.
Am aruncat un ochi pe bugetele Primăriei Galaţi din 1990 încoace şi am constatat, cu stupoare, că Oţelul Galaţi ne-a costat pe noi, plătitorii de impozite şi taxe, peste 12 milioane de euro! Practic, bugetul public este al doilea mare plătitor în vistieria clubului, după ArcelorMittal. Culmea, niciuna dintre entităţile care au băgat bani în club nu are acţiuni acolo! În schimb, Oţelul Galaţi este proprietatea unor cetăţeni care au plătit câteva sute de euro de fiecare la constituirea unei firme care a acaparat tot: echipă, palmares, culori, dotări.
Spre comparaţie, juridic vorbind, situaţia de la Oţelul este ca şi cum ne-am aduna 5-6 prieteni, am face un SRL şi am trece în patrimoniul acestuia strada Domnească, de la un capăt la altul. Şi nimeni n-ar avea de obiectat, deci noi am avea strada noastră, pe care vom lăsa pe cine vrem noi. Eventual, o putem vinde unui speculator imobiliar că, deh, suntem în economie de piaţă.
Până în urmă cu câteva săptămâni, cei 6 acţionari de la Oţelul – în fapt, toţi foşti directori de uzine ai Combinatului – au stat în umbră. L-au trimis la înaintare pe Ionel Borş, care a lăsat tot timpul de înţeles că, de fapt, clubul gălăţean este al ArcelorMittal, iar acţionarii sunt de faţadă, pe baza unui acord secret, la care oamenii obişnuiţi nu au acces. Între timp, însă, adevărul a ieşit la iveală, după principiul că minciuna are picioare scurte. Câţiva dintre acţionari au recunoscut că patronul indian al Combinatului nu are nicio legătură cu echipa de fotbal şi că, fără dubiu, decizia asupra clubului este atributul celor 6. Ei sunt adevăraţii proprietari, ei au încasat dividende consistente din profitul firmei, ei vor încasa milioanele de euro în cazul în care clubul se vinde unuia dintre investitorii care roiesc pe aici.
Cu alte cuvinte, gălăţenii au plătit 12 milioane de euro (prin intermediul Primăriei Galaţi), ArcelorMittal (în forma privată) a dat şi el vreo 20 de milioane de euro, Combinatul Siderurgic (cu acţionar statul român, adică tot noi, plătitorii de taxe) a cotizat şi el vreo 5 milioane de euro. În schimb, clubul a ajuns în proprietatea unor oameni a căror singură calitate este de ordin speculativ. Au profitat de deruta celor care au gestionat banii publici, au profitat şi de neatenţia patronilor combinatului (aici e de cercetat ce rol a avut dl Borş) şi s-au împroprietărit.
Că lui Lakshmi Mittal nu-i pasă de cele 20 de milioane de euro cheltuite,  e treaba lui. Fiecare om face ce vrea cu banii proprii. În schimb, este imposibil de acceptat irosirea banilor publici în ceea ce pare o „frumoasă” deturnare de fonduri. În calitate de plătitor de taxe şi impozit cer Curţii de Conturi să facă lumină în această tenebroasă afacere. Vrea să ştiu unde s-au dus banii gălăţenilor şi cine a încasat profiturile realizate de club. Cer prea mult?!

Citit 3599 ori Ultima modificare Marți, 19 Iunie 2012 17:49

10 comentarii

 • postat de alfar
  Miercuri, 20 Iunie 2012 22:35
  autoritatile statului trebuie sa-si spuna cuvintul. nu vorbe, de o parte si mai deloc de cealalta. oricum doar OTELUL e important pentru noi , galatenii. si cu rezultate , nu o echipa de duzina in liga 1.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Rau
  Miercuri, 20 Iunie 2012 20:24
  Articol de 2 bani.Echipa a trait cu aer in ultimi 10 ani ?salarii jucatori,cheltuieli stadion ,taxe la stat etc astea nu trebuiau platite.Echipa asta joaca si reprezinta Galatiul nu Braila.Cea mai mare publicitate in Europa ne-a facut-o echipa Otelul in Champions League,asa au auzit si europeni de catunul asta intunecat din estul Romaniei.Au fost cheltuiti din ce spui matale 20+12#32 milioane euro in 10 ani.O echipa in divizia A fara 5 mil pe an nu poate supravietui si tu te plangi ca au fost cheltuiti 32 mil in 10 ani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de niccu_italia
  Miercuri, 20 Iunie 2012 13:52
  mircea care din cei cinci esti marius stan a luat 1 milion bravo lui a adus titlul si supercupa la galati voi unde erati cind nu se plateau salariile de 4-5 luni cati bani ati adus de acasa sa finantati clubul iti spun eu nimic santeti niste puslamale care vreti sa va inbogatiti cu milioane de euro bagand doar 50 de euro locul vostru e la puscarie lasati-l pe marius stan ca el si-a ipotecat casele ca sa tina clubul in divizia a bors si compania deja au distrus combinatul acum vor sa distruga si otelul
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marian
  Miercuri, 20 Iunie 2012 12:01
  In fotbal nu se face profit. Cu atat mai putin cand faci performanta. Banii nostri s-au dus la club. Nu cred ca a castigat Bors nimic, dar nici n-a adus de acasa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Rau
  Miercuri, 20 Iunie 2012 10:45
  Echipa avea nevoie de minim 4 mil euro pe an pt a putea rezista in liga 1.In 10 ani nu am stat gratis in Liga 1.Parerea mea e ca majoritatea banilor sunt cheltuiti justificat.Grav este faptul ca primaria a dat bani unui club condus de niste actionari fictivi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Miercuri, 20 Iunie 2012 09:06
  Exista o singura soluție sa scăpam de neica nimeni ăștia: Falimentul -> insolventa si vânzarea pe un leu!
  Cat despre "cinstiții" din acționariat tare curios as fi sa vad de unde a avut Ciuma si ala de a candidat la consilierii independenți ai ciumii bani de campanie! Borș știe el ce știe!
  0
  0
  Raportează
 • postat de pt. Mircea
  Miercuri, 20 Iunie 2012 08:56
  Ar fi fost culmea culmilor sa mai ia si bani pe langa faptul ca nu facut NIMIC, dar absolut nimic pentru echipa!
  0
  0
  Raportează
 • postat de CLAUDIU
  Miercuri, 20 Iunie 2012 08:56
  Inapoi...in comunism. TRAIASCA P.C.R.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mircea
  Miercuri, 20 Iunie 2012 08:26
  In primul rand, cei sase actionari sunt cinci. In al doilea, cei cinci actionari nu au luat niciun leu in cei 7 ani de cand sunt, pe hartie, in fruntea clubului. Marius Stan a primit in schimb 1 milion de dolari. Chiar as vrea sa vad o ancheta si sa aflu cati bani mai are Otelul in conturi?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Românul este cel mai mare fraier,credea că trăiește ca comunism cu averi de capitalism.Nu-i de nasul nostru!
  Miercuri, 20 Iunie 2012 02:47
  Păi cam așa ne-am furat căciula,azi ajungând cu mic cu mare săracii României crezând că vom trăi după Ceaușescu în capitalism,la fel ca înainte.Am mâncat tot acum și am rămas numai cu izmenele,patronat și cine mai este pe aici,pe aceste plaiuri de-obicei mioritice,se zice.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.