Încă o generaţie ucisă de Bac

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La ora când scriu aceste rânduri se conturează deja rezultatele de la Bacalaureatul 2012. Veştile nu sunt deloc bune! Jumătate din junii patriei au ratat examenul maturităţii. E alarmant, căci, avem de-a face cu al doilea an consecutiv în care absolvenţii de 12 clase întâmpină dificultăţi majore la promovarea examenelor finale. E clar, ceva nu merge în toată această poveste şi se impun măsuri. Nu ne permitem, ca naţiune, luxul de a „ucide” generaţiile pe bandă rulantă.

Cel mai simplu ar fi să dăm vina pe elevi. Ne putem lansa în lungi monologuri despre tinerii din ziua de azi, care nu mai vor să înveţe, care „trag” etnobotanice, care fac sex în toaleta şcolii, care înjură mai abitir decât birjarii de altădată. Incorect! E adevărat, unii dintre ei au astfel de „talente”, dar de aici şi până la generalizările furioase, făcute doar de dragul efectului şocant, e cale lungă.

În loc să-i etichetăm sentenţios, mai bine am căuta să-i înţelegem, să-i ajutăm. Caracterele lor se şlefuiesc într-o lume cu valori confuze. După părerea mea, tinerii de azi sunt foarte inteligenţi, foarte curajoşi, foarte dornici să facă lucruri bune. Problema este că, în România, nu îi ajută nimeni să-şi pună în valoare calităţile. Nu le dăm nicio şansă! De aceea şi emigrează pe capete. Mai ales cei mai buni.

Am putea să căutăm vinovaţii de eşecul învăţământului printre dascăli. E uşor să aruncăm cu noroi în ei. Să spunem că îşi bat joc de şcoală şi că, de fapt, tot ce vor e să încaseze cât mai mulţi bani din meditaţii. Sau că sunt foarte slab pregătiţi. E greşit! De fapt, marea majoritate a profesorimii este de o calitate excepţională.

Dovada cea mai vie: sistemul produce în continuare genii. O să-mi spuneţi că geniile se nasc, nu se fabrică. Parţial adevărat. Căci fără mâna de bijutier a unui profesor foarte bun geniile se mumifică. Faptul că 10% dintre absolvenţii de liceu din România sunt extraordinari ne indică faptul că şi profesorii lor sunt extraordinari.

Şi totuşi, cine e vinovat de dezastrul de la Bac, dacă nu elevii şi profesorii? Să fie subfinanţarea şcolilor?! Greu de crezut. Şcolile de acum nu sunt mai prost dotate decât cele de acum 20 de ani, când Bacul se trecea cu 98%. Să fie implicarea politicului?! Simple hărţuieli! Conducătorul unei unităţi de învăţământ nu poate influenţa calitatea actului educaţional decât într-o proporţie insignifiantă.

Exact în momentul în care mă pregăteam să conchid – cu revoltă - că de vină sunt societatea şi criza mi-am adus aminte de ceea ce-mi povestea recent un domn profesor care mă onorează cu prietenia lui. Relatarea merită toată atenţia.

„Uneori am senzaţia că programa şcolară este făcută de nebunii de la Socola. Spre exemplu, copiii de la clasa a zecea sunt obligaţi să înveţe, printre multe lucruri folositoare, şi chestiuni care mai rău îi încurcă decât îi ajută. Marii oameni de la minister fac programa ca şi cum şcoala s-ar revoluţiona în fiecare an, iar consecinţa e că în acest moment aveam de-a face cu un blocaj mental. Marea majoritate a elevilor nu mai poate asimila – fizic! - informaţia furnizată. De aici şi dezastrul de la examene”.

Mai e ceva de adăugat?

Citit 1746 ori Ultima modificare Duminică, 08 Iulie 2012 15:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.