Încă o generaţie ucisă de Bac

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
9 comentarii

La ora când scriu aceste rânduri se conturează deja rezultatele de la Bacalaureatul 2012. Veştile nu sunt deloc bune! Jumătate din junii patriei au ratat examenul maturităţii. E alarmant, căci, avem de-a face cu al doilea an consecutiv în care absolvenţii de 12 clase întâmpină dificultăţi majore la promovarea examenelor finale. E clar, ceva nu merge în toată această poveste şi se impun măsuri. Nu ne permitem, ca naţiune, luxul de a „ucide” generaţiile pe bandă rulantă.

Cel mai simplu ar fi să dăm vina pe elevi. Ne putem lansa în lungi monologuri despre tinerii din ziua de azi, care nu mai vor să înveţe, care „trag” etnobotanice, care fac sex în toaleta şcolii, care înjură mai abitir decât birjarii de altădată. Incorect! E adevărat, unii dintre ei au astfel de „talente”, dar de aici şi până la generalizările furioase, făcute doar de dragul efectului şocant, e cale lungă.

În loc să-i etichetăm sentenţios, mai bine am căuta să-i înţelegem, să-i ajutăm. Caracterele lor se şlefuiesc într-o lume cu valori confuze. După părerea mea, tinerii de azi sunt foarte inteligenţi, foarte curajoşi, foarte dornici să facă lucruri bune. Problema este că, în România, nu îi ajută nimeni să-şi pună în valoare calităţile. Nu le dăm nicio şansă! De aceea şi emigrează pe capete. Mai ales cei mai buni.

Am putea să căutăm vinovaţii de eşecul învăţământului printre dascăli. E uşor să aruncăm cu noroi în ei. Să spunem că îşi bat joc de şcoală şi că, de fapt, tot ce vor e să încaseze cât mai mulţi bani din meditaţii. Sau că sunt foarte slab pregătiţi. E greşit! De fapt, marea majoritate a profesorimii este de o calitate excepţională.

Dovada cea mai vie: sistemul produce în continuare genii. O să-mi spuneţi că geniile se nasc, nu se fabrică. Parţial adevărat. Căci fără mâna de bijutier a unui profesor foarte bun geniile se mumifică. Faptul că 10% dintre absolvenţii de liceu din România sunt extraordinari ne indică faptul că şi profesorii lor sunt extraordinari.

Şi totuşi, cine e vinovat de dezastrul de la Bac, dacă nu elevii şi profesorii? Să fie subfinanţarea şcolilor?! Greu de crezut. Şcolile de acum nu sunt mai prost dotate decât cele de acum 20 de ani, când Bacul se trecea cu 98%. Să fie implicarea politicului?! Simple hărţuieli! Conducătorul unei unităţi de învăţământ nu poate influenţa calitatea actului educaţional decât într-o proporţie insignifiantă.

Exact în momentul în care mă pregăteam să conchid – cu revoltă - că de vină sunt societatea şi criza mi-am adus aminte de ceea ce-mi povestea recent un domn profesor care mă onorează cu prietenia lui. Relatarea merită toată atenţia.

„Uneori am senzaţia că programa şcolară este făcută de nebunii de la Socola. Spre exemplu, copiii de la clasa a zecea sunt obligaţi să înveţe, printre multe lucruri folositoare, şi chestiuni care mai rău îi încurcă decât îi ajută. Marii oameni de la minister fac programa ca şi cum şcoala s-ar revoluţiona în fiecare an, iar consecinţa e că în acest moment aveam de-a face cu un blocaj mental. Marea majoritate a elevilor nu mai poate asimila – fizic! - informaţia furnizată. De aici şi dezastrul de la examene”.

Mai e ceva de adăugat?

Citit 1561 ori Ultima modificare Duminică, 08 Iulie 2012 15:57

9 comentarii

 • postat de Oana Luni, 09 Iulie 2012 22:16 Link la comentariu
  0
  0

  Pai, in primul rand foarte multi dintre ei nici macar nu s-au prezentat la bac; in al doilea rand, faptul ca nu au luat bacul nu inseamna neaparat ca intotdeauna altii i-au "ucis"; daca macar se straduiesc, pot sa ia bacul la toamna.

  Raportează
 • postat de Costica Luni, 09 Iulie 2012 18:43 Link la comentariu
  0
  0

  Stii, noi faceam cate 14 ore de mate pe saptamana fara sa dam un ban si asa si ultimul a putut da la facultate si sa ia un examen...acum se plang cu 8 ore ca e mult...Stii cine e de vina? Iubitii tai politicieni care au transformat liceul si facultatea in protectie sociala, mie fiindu-mi rusine acum sa mai spun ca-s inginer la cate loaze au diploma acum... Exact la asta au picat , la examenulmde matuirtate...de responsabilitate. Crezi ca americanii de prosti au majoratul la 21 de ani? Acum au mai gasit o solutie, examen diferentiat , dar vor sa dea la orice facultate dupa ai , nu? Sa te trezesti ca aia de la biologie se fac informaticieni... Si va mai mirati, asta e rezultatul reformelor Marga si Andronescu, a lui Funeriu nu a avut timp sa dea rezultate...

  Raportează
 • postat de elevul Luni, 09 Iulie 2012 17:48 Link la comentariu
  0
  0

  La un program de sase si sapte ore zilnic, cu incepere de la ora 10, 11 si in unele cazuri la 12, cu profesori care nu vin la cite trei ore conseutiv, cu altii care vin la ore dar stau la catedra (nu se implica), cu materie de tip varza (de umplutura - geografie, istorie, muzica, desen, religie, logica) la profil mate info, la ce poti sa te astepti.
  O astfel de scola nu face decit sa demobilizeze elevii. rezultatele sunt pe masura.
  Scoala pentru multe cadre didactice a ajuns o institutie de protectie sociala.
  Solutia este scoaterea verzelor din programa scolara, scaderea numarului saptaminal de ore de curs, interzicerea meditatiilor cu elevii din clasa, salarizarea in functie de realizari (ca in fabrica), cresterea salariilor celor care ramin in sistem.

  Raportează
 • postat de Carmen Luni, 09 Iulie 2012 16:52 Link la comentariu
  0
  0

  Asta e o prostie! Auzi, o generație ucisă de BAC! Dar elevii aceștia au avut 4 (patru) ani la dispoziție în care se tot obișnuiau cu ideea că dau un examen. Nu înțeleg de ce ei nu sunt de vină??? Dar ei ce au făcut tot liceul? Au așteptat să se schimbe ceva, poate or să copieze, poate se mai schimbă ceva.. Hai să fim serioși.... cei care vor să facă carieră și care știu că fără muncă nu se obține nimic durabil în viață se pregătesc și facă față. Dovadă notele mari. REstul... așeaptă și invocă nu știu ce ajutor divin.Care nu vine, cum este și firesc. Dar ei nu vor să înțeleagă.

  Raportează
 • postat de mihai Luni, 09 Iulie 2012 14:59 Link la comentariu
  0
  0

  domnilor reduceti colegiile si liceele la jumate si faceti selectie sa intre in ele numai cei ce au aplecare la carte. indrumati restul sa faca cursuri de pregatire profesionala si calificare in meserii dupa gustul fiecaruia. chiar nu se vede ca invatamantul in romania este o fabrica de pregatire de tineri de-a valma si lipsit de criterii?. nu este clar ca perpetuam acelasi sistem din alte vremuri care avea ca indicatie de partid"invatati, invatati, si iar invatati"? intr-o tara unde plagiatorii au ajuns in fruntea statului, politicienii sunt pleve cu diplome de doctorat, oare cine ar putea face o reforma de-adevaratelea in invatamant?, chemati-o pe Nastasia, cea de la casa de copii ca va spune ea

  Raportează
 • postat de crayven Luni, 09 Iulie 2012 11:30 Link la comentariu
  0
  0

  Cum naiba atatea generatii anterioare au dat BAC-ul la mult mai multe materii mult mai "nefolositoare" si au luat , ai?
  "Copiii invata lucruri inutile" - asta e gandirea CRETINA luata de peste ocean, cultura generala e "inutila", de aia romanii sunt vazuti ca genii acolo cu 2-3 limbi straine, si cunostinte generale de invidiat in timp ce EQ-ul lor este la PAMANT. Nici macar capitala Ungariei nu stiu care e.

  Si noi ne plangem ca nu coboram stacheta ca sa fim in pas cu prostii de americani.
  Ce-ar fi sa ne uitam la Japonia si sa vedem cum se invata ACOLO si sa vedem daca ei coboara nuvelil ca sa "treaca" mai multi.

  Raportează
 • postat de crayven Luni, 09 Iulie 2012 11:29 Link la comentariu
  0
  0

  Cum naiba atatea generatii anterioare au dat BAC-ul la mult mai multe materii mult mai "nefolositoare" si au luat , ai?
  "Copiii invata lucruri inutile" - asta e gandirea CRETINA luata de peste ocean, cultura generala e "inutila", de aia romanii sunt vazuti ca genii acolo cu 2-3 limbi straine, si cunostinte generale de invidiat in timp ce EQ-ul lor este la PAMANT. Nici macar capitala Ungariei nu stiu care e.

  Si noi ne plangem ca nu coboram stacheta ca sa fim in pas cu prostii de americani.
  Ce-ar fi sa ne uitam la Japonia si sa vedem cum se invata ACOLO si sa vedem daca ei coboara nuvelil ca sa "treaca" mai multi.

  Raportează
 • postat de cristina Luni, 09 Iulie 2012 08:22 Link la comentariu
  0
  0

  Urmaresc stirile pe TV5 si vad un reportaj cu rezultatele la BAC in Franta .Promovabilitatea e si la ei in jur de 45%.Diferenta este ca si cei care nu promoveaza acest examen sunt asimilati cu succes de piata muncii in timp ce la noi sunt someri si absolventii cu studii superioare .
  Cat despre afirmatia din articol potrivit careia cei mai buni emigreaza , ei bine emigreaza dupa ce au luat examenul de BAC !
  Cred ca materia este nestructurata, cum bine sublinia dascalul citat, dar mai cred ca facem o falsa problema din procentul de admisi la BAC. Cine vrea sa invete trebuie sa stie ca nu e chiar asa de usor sa ai carte, pentru ca mai apoi, cu o diploma care sa fie valoroasa si nu doar un carton, sa poti gasi un drum care sa te puna in valoare si sa ii poti ajuta si pe cei mai putin norocosi decat tine !

  Raportează
 • postat de livia Luni, 09 Iulie 2012 06:49 Link la comentariu
  0
  0

  Nu BAC-ul ucide, ci LENEA, NESERIOZITATEA, PASIVITATEA!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.