Posibil că-i un pic gravidă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
7 comentarii

Chemată să-şi dea avizul cu privire la preşedintele Traian Băsescu – recte dacă acesta a încălcat sau nu legea fundamentală a statului – Curtea Constituţională a României a dat cu căruţa-n gard. Adică a comis o decizie de care ar fi mândru până şi cel mai priceput autor de paradoxuri (în sensul strict filosofic).
Care va să zică, potrivit judecătorilor CCR, Băsescu „nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă prerogativele”, dar în acelaşi timp „nu se poate reţine încălcarea de către preşedinte a prevederilor constituţionale”. Deci treaba e în acelaşi timp şi albă şi neagră! Sau, cum ar fi zis nemuritorul Nea Mărin, „posibil că-i un pic gravidă, dar nu de tot”.
Dincolo de faptul că, orice ar fi decis Curtea Constituţională, rezultatul era cert – suspendarea lui Băsescu din funcţia de preşedinte – trebuie să remarc faptul că formularea deciziei este şocantă. Intuiesc, printre rânduri, o situaţie deosebit de gravă: justiţia şi-a pierdut orice urmă de independenţă şi este atârnată, după caz, de un partid, de un personaj, de o grupare de interese. Judecătorii de CCR, care, cel puţin teoretic, sunt cei mai tari magistraţi din ţară (căci se presupune că au ajuns acolo pe criterii precum: competenţă, onoare etc), nu au curajul să spună lucrurilor pe nume. O scaldă. Refuză să taie nodul gordian. Pentru că nu ştiu cine va câştiga războiul, s-au pus bine cu ambele tabere. Ca urmare, adevărul a fost transformat într-o noţiune neimportantă, complementară interesului lor personal.
Întrebarea era simplă: a încălcat Băsescu Constituţia? Iar răspunsul trebuia să fie la fel de simplu. La un astfel de chestionar nu poţi răspunde, dacă te numeşti Curte Constituţională, cu variante de genul „e discutabil”, „poate că da, poate că nu” sau „mă abţin”. Nu! Trebuie să dai un verdict, indiferent de duritatea lui. Dacă e să mă întrebaţi pe mine, eu aş fi recomandat suspendarea lui Băsescu. Iar motivul e limpede: a batjocorit în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat. Dus de valul beţiei puterii, Traian Băsescu a fost, concomitent, şi preşedinte, şi prim-ministru, şi procuror, şi judecător. A îngenuncheat toate instituţiile care i-au ieşit în cale, iar faptul că, acum, Curtea Constituţională ezită să spună lucrurilor pe nume este un semn clar că magistraţii se tem de preşedintele jucător. Şi mai grav este că judecătorii cu pricina joacă, bişniţăreşte, la două capete. Slugăresc doi stăpâni, după principul că indiferent de cum s-or suci ploile, privilegiile lor vor rămâne intacte. Categoric, asta nu mai este justiţie, ci o târguială abjectă, demnă de un iarmaroc uitat de lume sau de strada felinarelor roşii. În esenţă e tragic. Politica e o damă de consumaţie, iar justiţia a ajuns târfa ei.
Sincer să fiu, în urmă cu câteva zile m-am revoltat profund la auzul veştii că actuala putere vrea să schimbe judecătorii Curţii Constituţionale. Am catalogat o astfel de acţiune ca fiind o lovitură de stat. Însă după ce am citit ce au decis magistraţii CCR în cazul propunerii de suspendare a lui Băsescu am avut o revelaţie: la Curtea Constituţională trebuie făcut curat. Urgent!

Citit 1648 ori Ultima modificare Vineri, 06 Iulie 2012 18:03

7 comentarii

 • postat de svoboda Duminică, 08 Iulie 2012 13:30 Link la comentariu
  0
  0

  Pravda de Bucuresti si Novae jasnai . Un spirit ,doua scrieri.

  Raportează
 • postat de ANDONE IONEL Duminică, 08 Iulie 2012 12:40 Link la comentariu
  0
  0

  felicitari pentru articol .Sintetizeaza foarte bine situatia ccr-ului.FELICITARI SI PENTRU TARIA DE A VA EXPRIMA PAREREA DESPRE BASE .UN ARTICOL CARE REZUMA TOT CE S_A INTAMPLAT IN PERIOADA BASASCIANA CU INSTITUTIILE STATULUI SI CAT DE CORUPTE SI ASERVITE SUNT DATORITA FAPTULUI CA SUNT FORMATE DIN OAMENI DE O CALITATE INDOIELNICA .O ZI BUNA !!!!

  Raportează
 • postat de Iulian Duminică, 08 Iulie 2012 12:25 Link la comentariu
  0
  0

  Adevarul ca articolele aceste din sectiunea EDITORIAL si cele de la TV MANIA sunt jalnice, patetice si cum doriti sa le mai spuneti. Abundati in subiectivitate si folositi exagerat expresii, incercand sa va imbogatitit creatia. E ca si cum ati scrie un text de 200 de randuri si dupa fiecare substantiv adaugati un adjectiv doar ca sa sune mai impopotonat. Penibil.

  Raportează
 • postat de Costel Crângan Duminică, 08 Iulie 2012 11:33 Link la comentariu
  0
  0

  Domnule (sau doamnă) VIVI pot să vă spun doar atât: n-aţi înţeles nimic nici din textul meu, nici din atribuţiunile Curţii Constituţionale. În schimb aţi putea face carieră politică. Înjuraţi excelent chiar şi atunci când habar n-aveţi ce spuneţi!

  Raportează
 • postat de vivi Sâmbătă, 07 Iulie 2012 23:25 Link la comentariu
  0
  0

  Ar fi trebuit sa dea o caruta in capul de ziarist prost. Avand in vedere ca aproape toate articolele cat de cat "personale" sunt de aceeasi categorie - retarda, adica - nu e de mirare. CC trebuia sa se pronunte avand in vedere textul Constitutiei, doby... Acolo se mentioneaza niste greseli care nu pot fi cuantificate (cum crezi tu) ca la piata: doua kile (sic!) de cartofi, o legatura de loboda si trei mici de Metro... Esti prea slab si prea portocaliu ca sa mai continui discutia.

  PS Chiar esti platit pentru tampeniile astea? Unii muncesc din greu in tara asta pentru "minimum" pe economie!

  Raportează
 • postat de cititor Sâmbătă, 07 Iulie 2012 20:22 Link la comentariu
  0
  0

  Presedintele Basescu nu este un tip simpatic si s-a inconjurat de multi profitori de partid si de stat. Multi din jurul lui au dat dovada de o aroganta care a stricat uneori si ce s-a facut cu buna intentie...dar de aici pana la a-l acuza de incalcarea Constitutiei este drum lung si daca vrem sa se miste ceva in tara asta trebuie sa respectam regulile nu sa procedam la bunul plac al cuiva. Greseala pe care o face si semnatarul articolului este ca judeca niste decizii ale justitiei (in cazul de fata neclare si neprofesionale!!) dupa cum ii convin sau nu sau dupa cum corespunde dorintelor proprii...Nu-mi este deloc simpatic PDLul sau epurarile lor nu sunt nimic pe langa ce se intampla acum...Mineriadele au facut deservicii enorme Romaniei si acelasi lucru se intampla si acum, nu trebuie sa pierdem asta din vedere. Nu pentru ca spus cineva la PE avem bile negre ci pentru ca sunt derapaje evidente ....In tara asta frumoasa totusi creierul ar trebui sa primeze in fata patimii si urii mai ales la nivelul celor care iau decizii, daca nu respectam regulile nu putem progresa in nici un fel. Daca unul incalca legile cei care vin dupa el nu trebuie sa o faca si mai tare. Daca USL va avea si presedentia va fi mult mai multa liniste dar oare vrem linistea cu orice pret? Adica suntem gata sa acceptam monopolul deciziei la cei care au facut regulile zilele astea??

  Raportează
 • postat de mandea007 Sâmbătă, 07 Iulie 2012 08:56 Link la comentariu
  0
  0

  ,,Însă după ce am citit ce au decis magistraţii CCR în cazul propunerii de suspendare a lui Băsescu am avut o revelaţie: la Curtea Constituţională trebuie făcut curat. Urgent!''
  Bine zis. Dar de cine? Daca o facea Basescu ati fi spus ca si-a incalcat prerogativele constitutionale, motiv numai bun de suspendare. Daca o face alde Ponta, Crin & company veti spune ca trec cu ,,senilele'' peste sarmana noastra justitie. Din aceasta dilema nu putem iesi. Ca-n Caragiale...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.