Staţi cu ochii pe Combinat!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 • Din păcate, n-am veşti prea bune bune despre combinatul siderurgic de la Galaţi. Producţia scade constant, piaţa oţelului mai are un pic şi pică-n cap, iar patronul indian se gândeşte foarte serios să mai facă nişte restructurări. Asta înseamnă alte câteva sute de familii trimise sub pragul sărăciei. 416 să trăiască! Prezentul şi viitorul României pare legat mai curând de pomană decât de profit...
 • Ceea ce se întâmplă la ArcelorMittal este cumva exponenţial pentru întregul oraş. În ultimii 20 de ani, la Combinat au dispărut vreo 25.000 de locuri de muncă, iar asta se vede şi în starea generală a Galaţiului. Puterea de cumpărare a gălăţenilor este tot mai mică, dovadă şi faptul că, spre exemplu, oraşul nu are încă nici un mall (deci investitorii nu percep că ar fi aici o piaţă de luat în seamă), iar supermarketurile au anunţat o cifră de afaceri la jumătate faţă de acum doi ani. E clar, piaţa locală e secătuită de bani.
 • Chiar dacă nu prea ne place să recunoaştem, este evident că atunci când colosul siderurgic strănută, oraşul face gripă. Trebuie să ne amintim că primele restructurări de la Combinat au coincis cu momentul în care sintagma „datorii la întreţinere” a intrat în limbajul de zi cu zi. Milioanele încasate pentru a renunţa de bună voie la locul de muncă nu aveau cum să ţină portofelele pline la nesfârşit. Ceea ce părea să fie cornul abundenţei s-a dovedit în final o cupă cu zeamă de cucută.
 • Valurile succesive de disponibilizări colective, dublate de reducerea drastică a comenzilor de oţel şi fontă, au măcinat de fapt întregul edificiu economic local. Căci ArcelorMittal nu este important doar prin sine, ca entitate economică, ci şi prin complicata ţesătură de afaceri care există în jurul lui, pe seama lui. Scăderea cifrei de afaceri a combinatului cu 10% înseamnă o reducere corespunzătoare a cantităţii de energiei consumată, a traficului fluvial, a operaţiunilor portuare, a fluxului de numerar care ajunge în piaţă. Poate părea absurd, dar reducerea activităţii întreprinderii siderurgice gălăţene poate însemna inclusiv scumpirea apei calde, a căldurii şi a apei reci. Să nu uităm că aceste produse indispensabile populaţiei depind de instalaţii aflate în proprietatea ArcelorMittal!
 • De câteva zile e oficial că o parte dintre clădirile industriale ale combinatului siderurgic gălăţean se taie la fier vechi. Explicaţia conducerii este că e vorba de instalaţii vechi, scoase din uz. Evident, ar fi o prostie să nu demolezi şi să nu reciclezi o măgăoaie din metal care şi-a pierdut utilitatea. Strict managerial, lucrurile par foarte OK. Psihologic, însă, o astfel de veste nu sună foarte bine pentru angajaţii care – başca! - tocmai ce au aflat că nu peste multă vreme vor fi şi ceva disponibilizări.
 • Este evident, ArcelorMittal nu trece prin cea mai fastă perioadă a existenţei sale. Părerea mea e că trebuie, cu toţii, să stăm cu ochii pe Combinat ca pe butelie. Dacă se duce naibii şandramaua, Galaţiul devine un fel de Tecuci 2 (cer scuze de la tecuceni, dar asta e). Adică o comună ceva mai mare, în care cea mai importantă ocupaţie a populaţiei e spartul seminţelor. De floarea-soarelui, băieţi!
Citit 2229 ori Ultima modificare Duminică, 15 Iulie 2012 15:48

9 comentarii

 • postat de ss
  Luni, 16 Iulie 2012 20:02
  Ariciule......numai un idiot poate crede ca Basescu are vreo contributie la distrugerea combinatului. Spre aducere aminte SIDEX a fost vandut de cuplul Nastase-Musetescu (spaga nu stie nimeni cat a fost probabil doar matusa Tamara stie eu zic ca fost mai mare decat cele 50 milioane declarate oficial la cumparare) iar contractul cuprinde CLAUZE SECRETE care sigur contin amenzi drastice in caz de divulgare, aplicate statului roman. Asa ca pana la urma PSD a oferit combinatul si tot pe vremea lor isi va da si obstescul sfarsit, Base chiar nu putea face nimic, un contract privat semnat cu clauze clare doar in favoarea indianului a fost actul prin care s-a consfintit posibilitatea inchiderii combinatului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de antonescu
  Luni, 16 Iulie 2012 15:56
  Domnilor nu vedeti padurea din cauza copacilor. Pacat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de vadim
  Luni, 16 Iulie 2012 15:45
  Corect articolul dar ceea ce nu se spune de nimeni este ca se taie aproape tot nu doar F1 si OLD2 care practic nici nu mai exista!S-au smuls din temelii strungurile din toate sectiile din zona PM si vandute ca fier vechi la turci ,se taie saptamanal cate o macara in OLD1 (POD RULANT) aduse din zona ajustaj TC1 ,practic halele sunt goale prin interior si asta cu complicitatea tuturor incepand de la sefii de sectii {cu vilute de lux la Vanatori) si terminand cu primii ministri fosti sau actuali si cu presedintii suspendati sau interimari dar cel mai mult cu complicitatea siderurgistilor carein loc sa iasa cu ranga sa -si apere locurile de munca ale lor si a copiilor lortac si stau pititi in iarba !Rusine,trebuia sa fim 20000 la miting saptamana trecuta si nu 200!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ariciul
  Luni, 16 Iulie 2012 14:22
  presedintele suspendat cand era in vizita la insula mare a brailei a spus ca romania trebuie sa renunte la metalurgie, sa punem cucuruz si sa facem turism. In scurt timp au inceput demolari masive la combinat, datorita semnalului dat de basescu.

  la cateva luni distanta angajatii combinatului solicitau marire salariala. atunci a iesit public basescu si a cerut galatenilor sa renunte la cererile salariale.

  am o intrebare. ale cui interese le-a aparat presedintele suspendat? ca ale noastra ca romani nu.

  nastase a vandut combinatul si base l-a demolat. este timpul sa plece, ca nu a aparat cauza noastra.

  o vorba spusa aiurea-n tranvai a avut efecte devastatoare pentru galati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de antonescu
  Luni, 16 Iulie 2012 13:28
  Credeti ca putem scapa de saracie?.Nu cred.Ce spuneti daca ar tr. sa voteze ,,doar'' cei ce stiu pentru ce voteaza?.Nu spun ca vor fi schimbari radicale ,dar un pas spre normalitate cu siguranta.Toti cei care au iesit in fata cu promisiuni fel de fel si au obtinut votul naivilor au actionat in consecinta. 95% in folosul lor si 5% impotriva comunitatii care ia propulsat la;consilii , primarii, camera deputatilor.senat,ministere,etc.Acum va las pe dv sa spuneti ce realizari au fost in urma lor in 22 de ani ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de jimy
  Luni, 16 Iulie 2012 11:57
  indolenta , mediocritate, mentalitate rurala, mase usor de manipulat , au adus orasul la nivelul Tg. Bujor nu Tecuci
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Luni, 16 Iulie 2012 09:17
  Atunci de ce numai in Ro se traieste foarte rau, iar in celelalte tari foste comuniste lucrurile stau mult mai bine??? Nu este oare vina clasei politice, a guvernelor slabe care ne conduc de 23 ani?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Banalitati Ale Istoriei
  Luni, 16 Iulie 2012 07:34
  Oricine ar fi condus tara,s-ar fi intamplat aceleasi lucruri. In urma cu 23 de ani, "revolutionarii" trebuiau sa gandeasca bine ce se va intampla cu tara dupa ce va deveni colonie. Invatamintele istoriei spun aceleasi lucruri: 1) orice tara a fost cucerita, jefuita si distrusa cu complicitatea unora si pasivitatea celorlalti din interior; 2) complicitatea unora si pasivitatea celorlalti a fost obtinuta fluturand in fata acestora utopiile democratiei si libertatii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Luni, 16 Iulie 2012 04:49
  "să stăm cu ochii pe Combinat ca pe butelie" afirmatie justa dar tardiva. Asa trebuia sa stam cu ochii pe toata tara acum aproape 23 de ani ,cad emanatii ,tovarasii deveniti domni, au inceput sa o distruga si sa o jefuiasca. O duminica a Orbului ne-a nenorocit si de atunci am ramas orbi ,mai ales galatenii jeluiti in articol ,aceiasi galateni care nu au stiut ce sa faca cu democratia si au votat continuitatea ,adica tot pe aia care erau si inainte de '89 , dar sub denumirea de domni ......Acum , alesii galatenilor si nu numai ai lor ,rosii , se dau fete mari ,altii sunt ai de au distrus absolut totul ,se tin de poante , oare pe cand o judecata dreapta ?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.