Cum te poţi îngrăşa într-un mod sănătos

Cum te poţi îngrăşa într-un mod sănătos
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„În timpul facultăţii, aveam o problemă: eram prea slabă. Cei din jur, şi în special prietenele mele, păreau să mă invidieză pentru asta. Invidia se transforma, însă, într-o antipatie cu greu ascunsă atunci când mă plângeam că  am o problemă, că nu îmi doresc să arăt aşa şi că aş vrea să mai pun pe mine câteva kilograme. De fapt, chiar era o problemă: mă simţeam obosită, anxioasă şi iritabilă mai tot timpul. Abia dacă reuşeam să car două pungi din piaţa care se afla la doar 12 blocuri de casă. La un moment dat, mi-am dat seama că oricât de bine mi s-ar aranja blugii pe mine, trebuie neaparat să iau măsuri şi să mă mai îngraş, pentru a-mi îmbunătăţi calitatea vieţii”, povesteşte o americancă, citată de portalul greatist.com.

Probabil că în istorioara de mai sus se regăsesc destule persoane, fie femei, fie bărbaţi, care, din diverse motive, nu reuşesc să se îngraşe. Fie că vreţi să mai adăugaţi ceva kilograme pentru a nu vă mai simţi obosit tot timpul, sau că vreţi să ajungeţi la o greutate încadrată în limite normale, în rândurile de mai jos puteţi găsi câteva sfaturi utile.

Pentru început trebuie să ştim că având o greutate sub cea considerată normală, este la fel de riscant pentru orgasnism ca şi supraponderea sau obezitatea. Masa corporală scăzută este asociată cu lipsa energiei, deficienţe de nutriţie, un sistem imunitar slăbit. În mod particular, la femei, poate apărea osteoporoza, dereglajele menstruale şi complicaţiile cu sarcina.

Ce e de făcut

Înainte de a începe orice plan destinat luării în greutate trebuie neapart să consulţi un medic. Doar acesta îţi va putea spune dacă  nu cumva suferi de o problemă cu glanda tiroidă, de paraziţi sau de o disfuncţie alimentară. După discuţia cu medicul, trebuie să urmezi sfaturile de mai jos.

Ţine un jurnal alimentar

A avea o situaţie exactă a meselor pe care le iei zilnic te poate ajuta ca în câteva săptămâni să-ţi dai seama unde mai poţi adăuga calorii. Pagini de internet ca MyFitnessPal şi Fitday pot face această sarcină mult mai uşoară.

Mai multe calorii. Pentru început, ca experiment, poţi încerca să adaugi câte 200 de calorii zilnic. În funcţie de rezultatele obţinute, poţi continua această strategie sau poţi renunţa la ea.

Calitate, nu cantitate

În nerăbdarea proverbială fiecărui început, poţi fi tentat să mănânci orice consideri că îngraşă. Totuşi, opţiuni bune în locul fast-foodului şi a chipsurilor sunt pastele din cereale integrale, fructele, alunele, miezul de nucă, migdalele sau fisticul.

 Mănâncă mai des şi nu sări niciodată peste mese! Chiar dacă la început te vei simţi mai mereu sătul din cauza celor 200 de calorii suplimentare, cu timpul organsimul se va obişnui cu acest surplus.

Mănâncă înainte de culcare!

Pe parcursul orelor de somn are loc o multitudine de procese de reglare a funcţiilor organismului. O masă nu foarte consistentă luată înainte de culcare, va înlesni reglarea acestor funcţii.

Stabileşte-ţi obiective clare!

Asemănător pierderii în greutate, şi acumularea de kilograme presupune foarte multă răbdare şi consecvenţă. Deşi poate dura luni sau chiar ani, este important să ai minte clar, încă de la început, care sunt obiectivele tale. Pentru că procesul de îngrăşare depinde foarte mult de starea de sănătate a organismului, un medic sau un nutriţionist te pot ajuta să-ţi faci un plan de luare în greutate potrivit pentru tine.

Citit 10436 ori Ultima modificare Vineri, 19 Octombrie 2012 19:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.