Stane, alege! Noul Durbacă sau noul Ghiţă Vasiliu?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cinstea Crăciunului, câteva mii de gălăţeni au rămas fără apă caldă. „Rău-platnici!”, au decretat autorităţile, blocând din start orice discuţie pe tema problemelor grave cu care se confruntă sistemul de servicii publice de la malul Dunării. Măsura dispusă de compania de furnizare a apei calde pare una corectă. Nemiloasă, dar corectă. La o adică, dacă nu-ţi plăteşti factura, de ce ar trebui să revendici să primeşti serviciul respectiv?

Însă dacă treci un pic dincolo de cifrele vehiculate de Apaterm şi încerci să desluşeşti lucrurile ca într-o economie sănătoasă, în care clientul este mai important decât orice, descoperi că oprirea apei calde încalcă grav drepturile câtorva mii de oameni. Aproximativ o treime dintre cei 17.000 de gălăţeni care nu apă caldă sunt de fapt buni-platnici, au întreţinerea achitată la zi, dar sunt pedepsiţi pentru că au ghinionul de a avea vecini care nu vor sau nu au cu ce să plătească. Pedeapsă la grămadă. Ca pe vremea lui Ceauşescu.

În ultimele două decenii s-au scris mii de articole despre faptul că asociaţiile de proprietari, în actuala formă, sunt instituţii anacronice. Sunt ultimele rămăşiţe ale colectivismului de sorginte comunistă. În toate ţările civilizate, facturarea utilităţilor pentru imobilele în care există mai multe locuinţe se face individual. Pe fiecare locuinţă în parte. La comun se gestionează doar cheltuielile pentru spaţiile comune, incluzând aici repararea acoperişului, a subsolului sau a liftului, iar pentru asta există contracte cu firme specializate sau este angajat part-time un administrator, care este şi un fel de om bun la toate.

Faptul că, la noi, contractul de furnizare a serviciilor este în numele unei entităţi eterogene (asociaţia de proprietari) creează o situaţie juridică încâlcită, în care se aplică, cu totul stupid, principiul „toţi pentru unul, unul pentru toţi”. Rişti să rămâi oricând fără apă, deşi plăteşti corect, iar un eventual rău-platnic nu poate fi pedepsit cu blindarea ţevilor decât cu hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Dacă, în schimb, contractul de furnizare ar fi individual, cu clauze de debranşare – cum este la gaze şi curent – problema s-ar rezolva în doi timpi şi trei mişcări, iar numărul de rău-platnici ar scădea spectaculos.

Soluţia este, deci, extrem de simplă. De aceea, este foarte trist faptul că Primăria, în calitatea de reprezentat al interesului public, nu reglementează odată pentru totdeauna problema. Evident, vor fi multe „tălpi” din multe locuri. Cum ar fi de la administratorii de asociaţii, care ar rămâne, peste noapte, fără jucăria preferată. Dacă banii se plătesc direct furnizorilor de utilităţi, ei nu mai au ce delapida sau plasa în conturi aducătoare de dobânzi pentru sine, nu mai pot scuti de plată cumetrii şi naşii etc. Nici firmele de utilităţi n-ar fi foarte mulţumite, căci vor fi nevoite să-şi facă departamente ceva mai complexe de facturare şi de încasare a banilor, iar asta înseamnă o creştere a costurilor interne. Asta ca să nu punem la socoteală cea mai importantă problemă: va dispărea un instrument de prostire a maselor în scopuri politice (aţi observat, desigur, că datornicilor nu li se taie niciodată apa caldă înainte de alegeri!).

În opinia mea, sistemul public de furnizarea a apei calde şi căldurii de la Galaţi a intrat în colaps tocmai pentru că autorităţile locale nu şi-au făcut datoria. Din comoditate, din incompetenţă sau din interes, primarii care au condus Galaţiul de la Revoluţie încoace au preferat să lase lucrurile de izbelişte, iar situaţia dramatică în care se află Apaterm este opera lor. Cred că dacă Marius Stan va avea curajul să facă ordine în sistemul public de furnizare a utilităţilor, are toate şansele să intre în istoria oraşului, alături de înaintaşi iluştri precum Ghiţă Vasiliu. Altfel, va fi a treia piesă într-o troică de tristă amintire din care fac parte, deja, Durbacă şi Nicolae.

Citit 2221 ori Ultima modificare Vineri, 21 Decembrie 2012 17:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.