Joaca de-a turbarea

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Există zone din România care nu au trecut din multe puncte de vedere de întunecatele secole de ev mediu. O demonstrează cât se poate de clar şi ultima întâmplare de la Lieşti, cauzată de incompetenţa şi reaua voinţă a celor care ar trebui să vegheze sănătatea locuitorilor din mediul rural. Concret, o vulpe turbată a băgat în carantină comuna, după ce a intrat în contact cu un câine. Ulterior, câinele a muşcat o vacă şi, uite-aşa, din două muşcături s-a pus în mişcare o întreagă maşinărie, ce implică medici, vânători, fermieri, dar şi contabili.

Totul putea fi evitat foarte elegant, prin vaccinarea câinilor din comună, lucru, de altfel, obligatoriu prin lege. Culmea este că aceste vaccinuri ar fi trebuit distribuite, gratuit, de către Direcţia Sanitar Veterinară. Numai că, după bunul obicei românesc, legea este făcută pentru a fi încălcată. Potrivit declaraţiilor oficiale, vaccinurile cu pricina nu au fost distribuite din cauza lipsei acute de bani. Culmea este că, pentru întreaga comună, suma nu ar fi fost nici măcar atât de mare - vreo 300 de milioane de lei vechi. Din păcate, însă, autorităţile au ales să se bazeze mai mult pe hazard decât pe lege. Iar dacă nu ar fi apărut niciun caz de turbare, cazul probabil că nici măcar nu ar fi fost cunoscut, cu atât mai puţin să facă valuri prin presă.

Pe de altă parte, surse din comună susţin că nu lipsa bugetului ar fi cauzat acest joc cu sănătatea oamenilor şi a animalelor. Motivaţiile, spun localnicii, ar fi mult mai cinice. Cei de la "centru" pur şi simplu nu au vrut să-i plătească pe medicii comunali pentru această vaccinare. Şi asta deoarece o mare parte din suma de bani, adică aproximativ 250 de milioane de lei vechi, era destinată plăţii onorariului acestora. Conform tarifelor, pentru fiecare câine se percepe o taxă de 5,7 lei. Decât să plătească din bani publici un necunoscut pentru a face o muncă murdară, autorităţile au preferat să lase comuna în plata Domnului, în speranţa că nu se va întâmpla nimic. Din păcate, n-a fost deloc aşa.

În mediul rural, rabia se poate dovedi devastatoare, pentru că, în general, ţăranii merg la medic după ce sunt muşcaţi doar dacă a apărut o leziune gravă, în rest preferă să se trateze acasă. Acest comportament poate duce însă la paralizie sau chiar moarte.

Conform literaturii de specialitate, în prezent, această maladie este practic dispărută la om în majoritatea ţărilor dezvoltate, dar continuă să reprezinte o problemă majoră de sănătate publică în multe țări din Asia şi din Africa. Iar, din cauza inconştienţei autorităţilor, se poate dovedi o reală problemă şi în România. Chiar dacă în scripte şi în declaraţiile publice ne declarăm europeni.

Având în vedere că această problemă a apărut la nivelul judeţului Galaţi încă din primele zile ale anului, poate măcar în cel de-al doisprezecelea ceas cineva se va trezi la realitate şi va aloca bani acolo unde aceştia sunt cu adevărat necesari, nu doar pe excursii în străinătate şi pe maşini noi pentru şefi şi directori. Mai ales că plimbările unora sunt plătite câteodată cu viaţa de amărâţii pe care nu-i întreabă nimeni de sănătate ani de-a rândul.

Citit 1036 ori Ultima modificare Marți, 08 Ianuarie 2013 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.