Cine dă înapoi banii furaţi de la Primărie?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu câteva zile în urmă, Curtea de Conturi a dat publicităţii un raport aproape şocant. Sumele cheltuite ilegal de către instituţiile gălăţene sunt uriaşe, de ordinul zecilor de milioane de euro. În total, costul ilegalităţilor comise în doar un an de către aleşii şi numiţii locali ajunge la preţul cu care s-a privatizat combinatul siderurgic.

Cum de s-a ajuns aici nu-i greu de priceput. De aproape două decenii, ziarele citează din rapoartele de control ale Curţii de Conturi, iar opinia publică află tot felul de catastrofe financiare pe această cale. Uneori, sumele cheltuite ilegal sunt recuperate. Dar numai uneori. În majoritatea cazurilor, bugetul public rămâne cu paguba, iar funcţionarul care a dispus şi patronat ilegalitatea rămâne pe post. Căci pe el - nu-i aşa? - partidul l-a ridicat în scaun, nu Curtea de Conturi.

Din nenorocire, umbrela politică este în continuare mult mai puternică decât legea. Bunăoară, aflu din raportul amintit că la Primăria Galaţi s-au plătit servicii şi bunuri FICTIVE în valoare de 550.000 de euro. Cine răspunde de această nelegiuire? Păi, nimeni! Directorul economic al Primăriei este în continuare bine-mersi, deşi a autorizat plăţile declarate ilegale de către inspectorii Curţii de Conturi. Cei de la Departamentul de Achiziţii şi de la Biroul Tehnic sunt şi ei pe poziţii că, deh, nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Fostul primar e pensionar. Ex-vicele Ciumacenco chibiţează prin PDL. Celălalt fost vice - Mircea Cristea - se joacă de-a vaporaşele pe la AFDJ. În fine, fostul city-manager Florin Popa e acum viceprimar, dar asta e o altă „foncţie”, deci nu se pune.

Mai pe scurt, nimeni nu e bun de plată, căci doar e vorba de bani publici. Adică de banii plătitorilor de impozite şi taxe. Deci cam ai nimănui… Desigur, alta ar fi fost situaţia dacă se întâmpla asta la o firmă privată, unde pe vinovaţi îi urmăreau patronii/acţionarii şi-n gaură de şarpe, până se recupera paguba la bănuţ. Aşa, la Stat, e mult mai lejer totul. Până şi Codul Penal e uneori facultativ, sub presiunea politicului. Încep să-i înţeleg pe studenţii din ultimul an, care spun că, după absolvire, ar prefera un „job” la stat şi nu unul la privat. Logic! Că doar nu degeaba şi-au petrecut ei mulţime de seri la organizaţia de tineret. Au învăţat cum e viaţa şi că diploma nu face două parale dacă n-ai carnetul de partid asortat la ea.

Faptul că inspectorii Curţii de Conturi perseverează în lupta cu morile de vânt este un fapt remarcabil. Tot respectul! Nu-i puţin lucru să nu dezarmezi în faţa zădărniciei, ani de-a rândul. Este un act de mare tupeu să continui să îţi faci meseria chiar şi atunci când clasa politică ajunge să dea ordonanţe de urgenţă prin care faptele ilegale devin legale, iar hoţii sunt exoneraţi de răspundere. Toate guvernele din ultimii 22 de ani au făcut aşa şi, probabil, metoda nu va dispărea prea curând.

Din păcate, însă, ţara are de suferit cumplit din cauza acestor metehne sub-balcanice. Este la mintea cocoşului că starea de hoţie din zona administraţiei nu se va termina niciodată atâta vreme cât nimeni nu este pedepsit pentru deturnările de bani publici. Restul e doar o poveste de adormit copiii, pe care o auzim de fiecare dată când suntem chemaţi la urne. Zâna Măseluţă începe să fie mai credibilă decât aleşii noştri.

Citit 1788 ori Ultima modificare Joi, 14 Februarie 2013 18:08

10 comentarii

 • postat de adrian
  Vineri, 15 Februarie 2013 13:05
  Curajos articolul.Numai ca procurorii se uita in alta parte,la maruntisuri (la micii gainari) ca sa isi justifice salariile.Cum sa se lege la cap cand nu ii doare ,sa iti pui sefii parchetelor in cap care sunt mana in mana cu politicienii.Atunci sa nu se intrebe de ce le scad salariile si sunt dati afara procurorii si politistii ,ca nu mai sunt bani la buget,pentru ca i-au furat ei politicienii si tot ei hotarasc sa ii dea afara drept multumire ca i-au protejat clientela politica si pe ei (mafia politico-economica).Banii din buget sunt la voi(in salarii) daca luati masuri sa ne protejati sa fim furati ,pe noi contribuabilii(salariatii si patroni care platim taxe si impozite) ,altfel sunt la ei .Nu va amagiti ei doar va folosesc si apoi va arunca ca pe o masea stricata.Fiti demni si actionati.Mai bine vultur(demn) o zi decat o viata cioara(plin de compromisuri) zice o vorba romaneasca
  0
  0
  Raportează
 • postat de mihai
  Vineri, 15 Februarie 2013 11:44
  poate studentii de care se vorbea, parte de ei daca s-ar dedica politicii adevarate ar putea schimba lucrurile peste 20 de ani, pana atunci si alegatorul roman condamnat la blazare poate se desteapta
  0
  0
  Raportează
 • postat de Da_Vinci
  Vineri, 15 Februarie 2013 11:43
  :))))))

  eu cred ca cei mai vehemenţi la adresa acestui articol foarte corect sunt tocmai cei al căror nume a fost scris in articol.
  lichelele in forma continuata vor sa trimita atentia in alta parte.

  Dle Crangan, nu va lasti influentat de ei. Scrieti în continuare despre aceste mizerii umane si faptele lor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ALFAR
  Vineri, 15 Februarie 2013 11:37
  Ce "lustru" vezi tu aici, pritene?

  Eu vad ca niste HOTI au furat banii orasului si că ar trebuie sa-i dea inapoi.

  In calitate de platitor prost de taxe, cred ca presa ar trebui sa faca mai mult scandal pe tema acestor controale ale Curtiid e Conturi.

  Nu vă luaţi după idiotii care sar in sus pe aici. Astia-s in special postacii lui Ciumacenco şi alte lepre portocalii cu friga in git că vor face puscărie pentru ce au furat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Miticul logic
  Vineri, 15 Februarie 2013 11:34
  Bineinteles, cum incerci sa le explici oamenilor ca ar trebui sa se simta exact ca niste proprietari furati, sar unii (interesati?) sa se lege de forma. Nu de fond.
  Fara cap si fara coada e spiritul civic la Dunarea de Jos. De 22 de ani ne plangem ca suntem manipoolati, ca n-avem acces la gestionarea banilor nostri, dar, cand cineva pune degetul fix acolo unde supureaza rana sub forma de bani publici scursi pe apa Sambetei in buzunare obscure, ne facem ca ploua. Sau ca ne pica banii din cer, nu din munca.
  La cate mizerii s-au dat in fapt numai in ultimele luni, te-ai astepta ca cetatenii sa stea ciorchine-mitingar pe la diferite institutii ori domicilii de alesi cu mana adanc in impozitele alegatorilor.
  Nici vorba! Plini de verva sunt doar deturnatorii atentiei de la fondul critic la forma criticii. Restul stau blegiti si asteapta sa le rezolve cainele de paza carentele potentei de stapani pe propriile destine, incapabili sa-si ia slugile tocmite in functii (publice) la intrebari.
  Degeaba ne revoltam pe incompletetea demascarilor din presa. Masca de tristi si resemnati ne apartine. Presa striga cum poate, mai ales ca striga pe banii ei. Noi, ca cetateni, tacem pe banii nostri. Dar am vrea sa strige altii pentru ei...
  Deci, mai usor cu falsa polemica pe scari! Ziaristul stie si va spune ce fac alesii vostri. Alegatorii, daca stiu, au ceva de spus alesilor?
  0
  0
  Raportează
 • postat de alex
  Vineri, 15 Februarie 2013 08:52
  Articol de tot rasul. Dar de la o vreme e evident ca VL (si mai ales dl. Crangan) il lustruieste pe "Noul Galati" care pute din ce in ce mai tare, in care se arunca sute de mii de euro pe fix nimic, in care strazile sunt din ce in ce mai proaste etc., etc.
  Apropo, daca toti aia enumerati erau in functii si inainte, nu era si "Noul Galati" in Consiliul Local? Nu se simte vizat?
  0
  0
  Raportează
 • postat de marinel
  Vineri, 15 Februarie 2013 08:21
  banii vor fi platiti de cei multi si prosti ca de obicei
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anca
  Vineri, 15 Februarie 2013 06:55
  ”studenţii din ultimul an ... ar prefera un „job” la stat”. Aceștia sunt inteligenți tare! Își imaginează toți că vor deveni Director economic! Că din altă slujbă la stat, vor obține ... Dumnezeu cu mila!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Avem meseriași, dar nu se vrea, corupția este boală grea, chiar și la Galați.
  Vineri, 15 Februarie 2013 02:59
  Păi cine să se autosesizeze dacă nu procuratura ''pe economic'', DNA și alte instituții specializate și plătite din banul public. Doar dacă se vrea, daaaar....trăim în România unde corupția zburdă pe al nostru plai mioritic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cititor
  Vineri, 15 Februarie 2013 01:18
  Articol fara cap si fara coada. Precum ziaristul. A umplut o pagina degeaba. Daca-i pamflet si ala e unul prost. Mai bine nu mai scrii. Ocupa-te de altceva, ca esti bun la ziaristica ca si aia la primarie. Faci si tu paguba patronului.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.