Găsit mafie. Aştept procurorii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scandalul legat de resturile de cadavre de animale găsite lângă lacul Brateş lansează o serie de controverse cu efecte ceva mai complicate decât se credea în prima fază. În fapt, macabra descoperire nu reprezintă decât o picătură într-un adevărat ocean de incompetenţă, nepăsare şi corupţie.

Toate aceste "calităţi" enumerate în fraza anterioară sunt, se pare, definitorii pentru cei care au condus Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi în ultimii ani. Căci refuz să cred că nu s-a ştiut nimic despre carnagiul de la marginea oraşului, câtă vreme locuitorii zonei spun că au sesizat de foarte multe ori că la "Râpa lui Tuluc" a apărut un uriaş abator clandestin.

Evenimentele din ultimele luni arată că e foarte posibilă o complicitate între mafia cărnii şi  DSVSA. Exclud din calcul actuala conducere, căci în 2-3 săptămâni n-avea cum să distrugă un sistem construit în ani de zile. Să nu uităm, bunăoară, că unul dintre foştii directori ai instituţiei a stat aproape un an după gratii într-un dosar legat de ilegalităţile petrecute la DSVSA. E de mirare - şi ce mirare! - că în capcana procurorilor a picat doar el, directorul, deşi este evident că singur nu putea să comită faptele care i se impută. Cum au fost făcuţi scăpaţi ceilalţi făptuitori? Mister! Însă cu siguranţă vom afla, mai devreme sau mai târziu.

Din câte ne-am dat seama, fie şi doar prin prisma acestui proaspăt scandal, actuala conducere a DSVSA Galaţi are o misiune extrem de dificilă. În primul rând, trebuie să scape instituţia de toţi cei care au fost părtaşi la noianul de măgării din domeniul siguranţei alimentelor. În al doilea rând, trebuie să lichideze mafia cărnii. Ea există, e puternică şi e atent protejată de mai multe instituţii ale statului, care-şi iau tainul de la mafioţi. Mărimea depozitului de resturi de animalele de la Brateş e dovada clară că lucrurile nu sunt deloc simple şi că "hora" corupţiei e amplă.

De altfel, după câte ne scriu cititorii, cimitirul cailor de la Brateş nu este singurul obiectiv de acest gen. Ar mai fi, se pare, încă vreo zece. Vom verifica şi vă vom arăta cum stau lucrurile. Gălăţenii ne scriu că în jurul Galaţiului sunt mii de carcase de cai, vite, oi sau porci stau fără nicio problemă sub cerul liber. Câinii comunitari şi animalele sălbatice se înfruptă din ele fără nicio problemă. Dacă luaţi o hartă a judeţului şi puneţi steguleţe acolo unde au apărut vulpi turbate în ultimii ani, aflaţi şi unde-s aceste locuri. DSVSA putea face asta, însă acolo a existat o adevărată frăţie a tăcerii.

Cu singuranţă, tăcerea nu e gratis, motiv pentru care ar trebui să ne întrebăm - şi să întrebăm oamenii legii - dacă nu cumva fostul director Gheorghiţă (judecat în prezent pentru abuz în serviciu şi complicitate la falsificarea de alimente) nu e decât o simplă rotiţă dintr-un angrenaj mult mai amplu. Trăim un adevărat blestem: şpaga s-a instituţionalizat. Am ajuns să o acceptăm  ca pe o fatalitate. Este sacrificată, în numele ei, chiar şi sănătatea copiilor noştri.

O să spuneţi că nu a murit nimeni din cauza DSVSA. Aşa e! Însă trebuie să moară oameni ca să avem parte de măsuri? E clar că problema e în curtea instituţiilor care tolerează ilegalitatea şi că e nevoie de nişte anchete acolo. Făceţi-vă datoria, domnilor procurori!

Citit 1393 ori Ultima modificare Vineri, 01 Martie 2013 16:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.