Poliţia comunitară va face şi controale ginecologice!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Orice comunitate care se pretinde civilizată are nevoie de sisteme pentru a se apăra de răufăcători. Categoric, poliţiştii, inspectorii de mediu, inspectorii fiscali sau vameşii ne sunt la fel de necesari ca şi medicii şi profesorii. Fără instrumente de control am ajunge rapid la mâna legilor junglei. Adică în afara civilizaţiei.

Din păcate, însă, principiile enunţate mai înainte nu fac nici două parale în momentul în care peste interesul public se suprapun interesele vicioase: parvenirea politică şi lăcomia. Sub presiunea acestor factori perturbatori se ajunge astfel la situaţii absurde - vecine cu nebunia! - când unele dintre instituţiile de control se înfrăţesc cu mafia economică şi/sau cea politică. Fie că doar amuşină pe la portofelul patronului sau „au bilet” să hâţâne din temelii o afacere, cauza e comună: interesul.

Oamenii de afaceri din Galaţi se plâng tot mai des că-s prea mulţi cei care le caută nod în papură şi că, de la o vreme, sunt trei-patru organe de control pentru aceeaşi tematică. Mai nou, ca şi cum n-ar fi fost suficient ceea ce se întâmplă, a intrat „în afacere” şi Poliţia Comunitară. Foştii gardieni publici (băieţii ăia ponosiţi, cu calificare aproximativă, care apărau statuile de găinaţul vrăbiilor) s-au convertit, peste noapte, în cel mai mare şi mai tare organ de control din oraş.

Chiar dacă nu pot dovedi că au vreo specializare în ceva, oamenii ăştia verifică tot. Absolut tot! Garda de mediu?! Vax! Să vedeţi ce megacontroale de mediu fac domnii şi doamnele cu caschetă! În fine, vorba lui Oscar Wilde, „nu trebuie să fii găină pentru a putea aprecia calitatea unei omlete”. Or fi făcut oareşce cursuri între timp. Ceea ce deranjează foarte tare este că ei se încăpăţânează să se bage într-o activitate care, PRIN LEGE, este atribuită altor instituţii. În fapt agresează contribuabilul, care se pomeneşte luat la frecat de două echipe de control în loc de una. Totul pe banii contribuabilului, evident, căci aşa-i la noi: inventăm biruri ca să putem angaja cât mai mulţi funcţionari.

Dar asta nu e tot. Poliţia comunitară face şi controale privind respectarea legislaţiei muncii. Şi ce dacă există ITM?! Dom’ agentu’ se pricepe şi el, că ce mare inginerie? Tot amintita poliţie face controale prin firme cu privire la actele de provenienţă a mărfurilor. Cum? E treaba Poliţiei Economice?! Şi a Gărzii Financiare?! Nu-i nimic. E loc şi de Poliţia comunitară, că trebuie să mănânce şi gura lor o pâine, nu?

În tot acest timp, în care instituţiile de control se calcă pe papuci cu poliţiştii comunitari prin sediile de firme - la sursa „mălaiului” deci – asigurarea ordinii şi liniştii publice a rămas sedusă şi abandonată. Mobilierul urban este distrus de vandali. Oamenii sunt tâlhăriţi şi ciomăgiţi pe străzi. Spaţiile verzi sunt făcute harcea-parcea. Clădirile proaspăt zugrăvite sunt mâzgălite. Imobilele istorice sunt demolate şi furate cărămidă cu cărămidă. Capacele de canalizare dispar mai ceva ca asistentele lui Iosefini. Şi exemplele pot continua la nesfârşit.

În ritmul acesta, mă aştept ca Poliţia Comunitară din Galaţi să treacă la un nou nivel de „profesionalism” şi să se apuce de controale ginecologice („Nu le da idei!!!” îmi strigă disperată o colegă de serviciu). Nu m-ar mira deloc, căci ceea ce se întâmplă în amintita instituţie este o dovadă vie că Einstein avea dreptate: universul şi prostia n-au limite!

Citit 2707 ori Ultima modificare Joi, 28 Februarie 2013 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.