Adio, Apaterm! Bun găsit, centrală!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vestea venită dinspre Electrocentrale, cum că de mâine - gata! - se taie apa caldă, ar trebui să le dea de gândit atât cetăţenilor captivi în sistemul public de furnizare a apei calde şi căldurii, cât şi autorităţilor locale. A ajuns funia la par!
Din ce se vede, utilităţile la comun reprezintă deja un coşmar fără sfârşit pentru cel puţin 200.000 de gălăţeni. Să fim serioşi! Încercările de resuscitare a firmei care se ocupă de furnizarea apei calde şi căldurii reprezintă frecţii la piciorul de lemn, căci ţevăraia e praf şi pulbere, datoriile sunt gigantice, iar cel puţin 30% din populaţie nu are de gând sau nu poate să-şi achite facturile la întreţinere.

Ca atare, soluţia individualizării este cea mai indicată. E adevărat, presupune nişte costuri iniţiale, însă lucrurile pot fi uşor simplificate dacă se implică şi Primăria. Modele de succes avem. La Tecuci, sistemul public de încălzire s-a închis de vreo 10 ani. Totul e individual. Ideea a fost preluată şi de Primăria Brăila, care tocmai a anunţat că studiază trecerea la surse de încălzit mai mici, de apartament sau de scară. Sunt două variante: fie subvenţionarea instalării de centrale termice, fie preluarea de către Primărie a întregii operaţiunii, de la autorizare şi până la recepţia finală.

Este clar că nu toată lumea îşi poate permite o centrală de apartament. În medie, un kit complet (centrală, ţevi, calorifere) costă în jur de 7.000 de lei, cu tot cu avize şi manoperă. Cam zece pensii medii, ceea ce nu-i o glumă. Însă beneficiile sunt importante, începând cu faptul că factura la încălzire se reduce la jumătate (vă spun din experienţa proprie), continuând cu faptul că apa caldă costă cu 70 la sută mai puţin decât cea furnizată de Apaterm şi încheind cu partea de confort: ai apă şi căldură câtă vrei, când vrei, fără să mai depinzi de rău-platnici.

Pe de altă parte, şi municipalitatea ar fi net avantajată, căci ar scăpa de cheltuielile cu întreţinerea, repararea şi modernizarea sistemului de termoficare. Economia s-ar ridica la circa 10 milioane de euro pe an, reprezentând costurile cu salariile angajaţilor Apaterm, impozitele aferente şi reparaţiile din sistem. După cum observaţi, am scos din ecuaţie costurile energiei termice, pentru că acele costuri rămân valabile (parţial) sub forma facturilor la gaze.

Fiind o lucrare pe termen lung şi cu efecte sociale şi economice majore, Primăria Galaţi ar putea decide să aloce pentru subvenţionarea centralelor termice individuale o sumă echivalentă cu cea pe care o iroseşte cu Apaterm în cinci ani: 50 de milioane de euro. Cu aceşti bani, s-ar putea suporta 40% din costul de instalare a centralelor, proprietarii apartamentelor urmând să mai plătească circa 4.000 de lei de fiecare. Investiţia (vă spun tot din propria experienţă) se amortizează, fără subvenţie, în 3-4 ani, iar cu subvenţia amintită în doar doi ani! După care toată lumea este în profit, iar confortul câştigat este bonus.

Dacă adăugăm la toate acestea şi faptul că, în 2-3 ani (cât ar dura realizarea acestui proiect), Primăria ar scăpa de toate bătăile de cap cu sistemul de termoficare, că străzile nu vor mai fi făcute praf de cei care cârpesc ţevi şi că rău-platnicii vor dispărea, ajungem la concluzia că merită. E adevărat, s-ar putea să se supere „băieţii deştepţi” care vând statului, la suprapreţ, păcură, ţevi, robinete, contoare, etc, dar asta e problema lor. Ne băgăm, dom’ primar?

Citit 3328 ori Ultima modificare Duminică, 26 Mai 2013 13:38

14 comentarii

 • postat de ALFAR
  Luni, 27 Mai 2013 22:33
  stanescule, vai de mama care te-a facut!
  Omul propune niste solutii de folosire mai eficienta abanilor publici, astfel incit buni platnicii sa nu mai sufere din cauza rauplatnicilor.
  In fine, iti explic degeaba, ca am impresia ca nu stii sa citesti!
  0
  0
  Raportează
 • postat de stanescu
  Luni, 27 Mai 2013 22:26
  uraaaa, noi ce nu am platit intretiinerea in ultimii zece ani il vrem primar pe d-l costel.. vrem centrale termice si izolatii termice platite din bani publici. eu mai vreau si o combina frigorifica, o plasma si ceva unde il aud mai bine pe salam. mai vreau si un calculator la care sa-l fac pe d-l costel mare. mai am si vreo 10 votanti, cu acte in regula. d-l costel esti primarul meu si al prietenilor mei. uraaaaaa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alex
  Luni, 27 Mai 2013 22:06
  exceptional articol!
  Felicitări!
  Păcat că pe alesii nostri îi doare in spate de aceste idei excelente...
  0
  0
  Raportează
 • postat de ella
  Luni, 27 Mai 2013 16:42
  E foarte buna ideea cu centralele de apartament.Nu se mai duc banii statului pe apa simbetei.Si noi locatarii blocurilor am face economii si nu am da toata ziua bani pe repararea tevilor din subsol si caldura tot nu avem.Am termina si cu cei ce sint rai platnici//nu ca nu ar avea bani,dar bautura si tigarile sint pe primul loc//.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ne credeti creduli pa toti? 2
  Luni, 27 Mai 2013 15:34
  Scuze ca am dat direct rezultatul la caute si n-am mai zis ca s-au cheltuit cate 10 mil de euro subventie timp de 10 ani, ca mai sunt doar vreo 80 de apartamente de "centralizat" individual, se pare ca chiar cei care intr-adevar chiar nu prea pot sa-si puna centrala din banii lor, dar si acelora le subventionezi doar o parte din costuri ca moaca ingrasa si duce la neglijenta... etc.. Astea-s amanunte.
  Ideea era ca nu la binele nostriu s-au gandit ei cand i-au pus stramba asta lui Stan (desi o merita cu varf si indesat, sunt convins.- banii de paranghelii si asfalt pus de mantuiala, contracte paguboase prin Ecosal si utilitati pentru blocuri pedeliste are, dar de facut ceva serios nema), ci ffindca au un meci pe 2 iunie la partid si-si incordeaza muschi unii la altiii. Ca doar nu e Tudor Petre ala de capul lui si trage el cu mana de vana... Asta cu lasatul unui oras de 250 de mii in apa rece e bomba sociala daca-i pui perspecftiva "pe termen nedefinit". Si pesedeii abia asteapta sa-si scoata peneleii ochii unii altora de competenti si morali si uniti si vizionari ce sunt. Ca sa se intoarca tot ei, stangacii, la putere, cu toti ciorditorii lor de la umbra fosilelor comunistoide... Asta-i blestemul Galatiului: e-atata hotie pe-o parte si atat dezbinare si dezinteres civic de cealalata, ca nu se gasesc inlocuitori nici macarcelor mai lepre dintre conducatori...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Aurel_Stoian
  Luni, 27 Mai 2013 11:34
  De fapt trebuie sa imparti la 80.000 de apartamente, de unde rezulta 2000 de euro pe apartament, cu care se punea centrala si se facea si termoizolatie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 27 Mai 2013 11:15
  EXACT dle "Luni, 27 Mai 2013 10:16 postat de Ne credeti creduli pa toti?"

  ideea este ca acesti 150 milioane de euro s-au scurs pe "unde trebuie" la "baietii destepti" !
  daca de acesti bani imparteau direct la 200.000 de bransati pentru a subventiona centralele -
  venea 150.000.000 coco : 200.000 = 750 de coco de fiecare adica vreo 3000 lei de fiecare !
  si era rezolvata problema de mult in Galati !

  dar nu se doreste ! pentru ca nu exista si "partea noastra" si pentru ca SUNTEM MULT PREA IDIOTI SA VISAM solutii COMUNISTE in viata reala CAPITALISTA (si GLOBALIZATA pe deasupra) !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ne credeti creduli pa toti?
  Luni, 27 Mai 2013 10:16
  Ei isi dau la gioale ca sa-l faulteze pe Stan de la conducerea PNL-ului (si pe drept) iar orasul intreg tre sa se spele cu apa rece ca l-a pus Dobre pe liberalul Tudor de la Electrocentrale sa opreasca agentul termic. Sran nu l-a deranjat nici c-o intrebare pe pesedistul Cubasa unde sunt milioanele pierdute, iar pesedistul e bine merci si orasul se va spala la lighean. Pesedeii au condus 20 de ani orasul asta si numai in ultimii ani au rispit subventie primita de la guvern pentru caldura de vreo 100 de milioane de coco. Deci puneai centrale la aproape tot orasul.
  Iar Crangan mai are naivitatea sa-i ceara lui Mingiuca sa se bage la vreo initiativa inteligenta. Haide bre, ma leshi? Ceva de furat daca e, poate...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 27 Mai 2013 09:45
  dle " Luni, 27 Mai 2013 09:16 postat de Băi cei din primărie"

  cand este un bloc X care plateste cu toti locatarii la zi 100% orice datorie, si este lasat fara apa-calda si caldura NU MAI CONTEAZA NICI-O SOLUTIE TEHNICA cu km de teava de caldura care spuneti dvs !!!!!!!!!!

  intelegeti ?

  Orice este la comun, si mai ales gestionat de stat, se scufunda prin lipsa de raspundere !
  Este deja dovedit an de an, de vreo 20 de ani (si de fapt si cei 50 de dinainte) !!!!

  Ce dovada mai vreti decat realitatea zecilor de ani care au trecut ?
  Unde este Oltchim care nu a fost privatizat ca deh "nu ne vindem tara" ?
  IN FALIMENT !

  Pana si industria sarmii Mecthel care daduse faliment si-a reluat activitatea si productia, pentru ca este PRIVATA !
  Dar la Oltchim ? vorbe, vorbe si faliment complet.


  DE CE NU A EVOLUAT ROMANIA ?
  Pentru ca Apaterm (din toata tara) aveau datorii la Electrocentrale care aveau datorii la Romgaz si toate fiind de stat ERAU ANULATE DATORIILE DE LA GUVERNUL ROMANIEI DE LA CENTRU si puse in carca datoriei Romaniei (care urca spre 60% si peste) !!!!!!!

  Asta e realitatea - de ce au mers "lucrurile asa de bine" sub iliescu ! ca era pus totul sub presh !
  Acum ca este GDF Suez si este privata si nu mai accepta MINCIUNA si guvernul nu mai poate baga sub pres minciuna, brusc se taie gazul si ADEVARUL IESE IN SFARSIT DUPA 20 DE ANI LA LUMINA !

  Si anume ca Apaterm este falimentara de peste 20 - 70 de ani !
  (ca si comunismul din care a provenit)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Băi cei din primărie, mai puneți mâna pe carte și studiați fizica termodinamică. Nu vă duce capul? Aduceți focarul de generare a călduri lângă consumator pentru a evita pierderile. Logic !!!
  Luni, 27 Mai 2013 09:16
  Măi Costel, mai în glumă, dar mai mult serios, nu vrei să fi Primar de Galați. Permanent ai idei bune, actuale, aproape de nevoile gălățeanului, idei viabile și actuale. Normal dacă aduci ''focarul'' agentului termic față de consumator costurile se vor reduce fără a mai arde gazul degeaba cu cât noi reducem consumul de apă caldă și căldură la Iarnă. Păi în oraș avem cu mult peste 300 Km de țeavă prin care ''aleargă'' sărmanul agent termic sau apă caldă la care se adaugă și conductele de la termocentrala combinatului și oraș. Bine Costel, bravo, o gândire logică, cu cunoștințe minime de fizică termodinamică.
  0
  0
  Raportează
 • postat de anonim
  Luni, 27 Mai 2013 08:43
  De acord cu Alex , din salariu modest in februarie cand luase apa calda si nu se stia daca o mai da din cauza datornicilor , am facut un C.A .R. la care am de platit 2 ani (fiind salariul mic nu-mi permit rata mare) din care am luat centrala , am facut instalatia la apa calda si la caloriferul din bucatarie sa pot primi avizul. Sper ca toata vara sa reusesc sa duc instalatia si catre celelalte calorifere . Le-am spalat pe cele existente deocamdata si daca e sanatate cumpar si calorifere de fite ,daca nu asta e.....de aceea sunt de acord cu Alex . Cu cei care numai ei stiu cum au reusit sa-si monteze centrala cum ramane......exact cum e si varianta cu penalitatile sterse . Sunt si oameni care nu au cu ce cumpara o paine si au ramas cu intretinerea in urma ,dar sunt destui care nu platesc din comoditate....din snobism.....din nesimtire. Si aici e normal fata de un pensionar sau de un amarat care face imprumut sa plateasca la intretinere pentru ca penalitatile sunt mai mari decat dobanda la banca?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 27 Mai 2013 08:41
  "Modele de succes avem. La Tecuci, sistemul public de încălzire s-a închis de vreo 10 ani. Totul e individual. "

  deci Tecuci este cu 10 ani inaintea Galatiului care este la coada Romaniei si a U.E.
  dap.. . trist.. .
  0
  0
  Raportează
 • postat de alex
  Luni, 27 Mai 2013 08:05
  Rar, dar aproape de acord cu autorul. Cu exceptia problemei subventiei: nu ar fi corect fata de cei care s-au omorat facndu-si singuri actele, achitand singuri integral operatiunea etc., etc. Si cel care si-a pus singur a platit (si plateste) taxe si impozite catre bugetul local, nu? O forma de "subventie" poate fi faptul ca primaria poate asigura (prin Apaterm) toate cele necesare - debrasari, sigilari etc., eventual scutiri de taxe cum sunt cele actuale platite catre Apaterm. Sau poate un sistem de "rate" cu dobanda zero - care ar putea fi incasate o data cu plata impozitului de exemplu. Sau alte variante...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Luni, 27 Mai 2013 07:32
  Autorul articolului vede corect lucrurile iar solutiile despre care scrie sunt foarte bune .Oare exista in actuala administratie a orasului cineva care sa vada o solutie viabila de iesire de sub dominatia cracatitei sistemului de incalzire pagubos ,mostenit de la "iepoca de aur" ,sistem de care s-au tinut alesii locali cu dintii in ultimii 23 de ani ,de ce oare? Mai am cateva intrebari pentru actualii alesi .De ce numai cetatenii captivi la sistemul centralizat ,beneficiaza de subventii si cei care s-au debransat nu ? De ce pun tot felul de piedici debransarilor prin hotarari directe sau prin societatea falimentara subordonata ? De ce mai cheltuiesc banii contribuabililor pentru reparare -carpirea retelei de distributie si dupa aceia sustin ca nu aproba debransarea fiindca sau facut investitii ( este ca si cum ,pentru a evita falimentul ,un propietar de magazin obliga cumparatorii sa cumpere numai de la acel magazin ,chiar si marfa proasta) ?Despre cum vad eu lucrurile in aceasta problema am mai scris in nenumarate comentarii ,concluzia, aproape in toate ,a fost ca acesta impunere a cetatenilor de a ramane captivi unui sistem perimat are radacini vechi in mentalitatea de mancruti ai sistemului comunist ,dar exista si interesul unora de a avea o masa de manevra ,in special electorala( mita subventiilor nu este la fel ca mita galetilor cu peste congelat?) .
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.