Galaţiul ca un pustiu de bine

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Spaţiile comerciale goale care împânzesc Galaţiul aduc, pe undeva, cu găvanele care rămân într-o tigvă descărnată. Oraşul pare schilodit, mutilat, adus ca fiinţă suprasocială în pragul unui soi de descompunere în urma căreia rămâne doar praful şi pulberea. Şi afişe gen „De închiriat”, „De vânzare” sau, mai nou - că ne-am „occidentalizat” – „For rent”… Este partea vizibilă a unui proces ce a început, poate, imediat ce „ne-am luat raţia de libertate” în anii ’90. În timp ce naivii şi idealiştii vorbeau despre „libertate”, în umbra „democraţiei noastre originale” s-a pornit o cursă a hrăpăreţilor puşi pe „privatizare”. Foşti activişti s-au transformat peste noapte în capitalişti, foşti gestionari în proprietari, „investitori” de trei parale au reuşit să pună mâna pe active de milioane.

Cu o administraţie pusă pe ciubucăreală, partide de mucava şi o Justiţie fără cap şi fără coadă am ajuns să trăim într-un oraş în care tot mai des întâlnim cadre desprinse parcă dintr-un film post-apocaliptic. Cele mai multe dintre spaţiile comerciale au fost luate „la pachet” de tot felul de „SA”-uri care nu le-au făcut nici mai frumoase, nici mai bune, nici mai utile. Unele au fost chiar vândute mai departe, te miri cui, te miri de unde, totul s-a transformat într-un fel de ruletă în care „s-a plusat” cu cereri de chirii suprarealiste, poate-poate pică vreo casă de pariuri, un cazinou, vreun lanţ multinaţional de supermarketuri sau măcar, din patru în patru ani, vreun sediu electoral. Scenariul s-a repetat şi în celelalte sectoare şi în cele din urmă din economia gălăţeană a rămas mai degrabă un soi de vacă subnutrită pe care toţi vor s-o jupoaie de şapte rânduri de piei.

Aşa se face că micii comercianţi, pe măsură ce rămân mai puţin, trebuie să înfrunte un mediu din ce în ce mai ostil. Administraţia locală vrea bani, statul vrea bani, un întreg sistem public ce abia îşi trage sufletul parazitat de incompetenţă şi birocraţie aşteaptă să fie perfuzat din birurile puse pe cei care încă mai mişcă, pe ici, pe colo. Culmea, nu atât povara fiscală îi doare pe comercianţi – deşi nu e uşor să fii nevoit să te duci cu tufa de bani la taxe şi impozite, dar să te întrebi cu cei vei plăti angajaţii – cât lipsa oricărei perspective de îmbunătăţire a mediului economic al Galaţiului. La urma-urmei, taxe şi impozite mari sunt şi la Cluj, şi la Iaşi, şi la Craiova. Numai că, în alte locuri, ceva a început să se mişte, cele mai multe dintre oraşele cu care se putea compara Galaţiul au început să intre pe un trend ascendent, în timp ce noi pare că ne afundăm tot mai mult şi mai mult în nisipurile mişcătoare. Nu s-a reuşit a se pune mai nimic în locul firmelor care au dispărut din Galaţi, nimic care să redea comunităţii o unitate sau o direcţie de dezvoltare. Asemenea fosilelor rămase de prin Cuaternar, oraşul devine tot mai străveziu, doar cu scheletul din beton pierdut într-un pustiu de bine.

Citit 1365 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2013 18:47

4 comentarii

 • postat de Pentru desteptul de la 10 :04 @Dr Tuca Marius
  Marți, 28 Mai 2013 13:39
  Exact aici e buba raului in Galati ?!? Pentru ca autorul articolului a scris "tufa" in loc de "tufla" ....... ?!? Din ditamai articolul scris excelent si cu durere in suflet, un neica nimeni, ce se da drept cunoscator al limbii romane, a inteles doar atat: ca se scrie "tufla" si nu "tufa" !!! Pai, tocmai din cauza unor idioti ca cel de la 10:04, lucrurile" merg" asa cum "merg" in catunul asta de-i zice Galati ! Du-te nene pe faleza si scuipa in continuare cojile de seminte, de Braila, pe care le ingurgitezi si asculta-ti hartistii preferati : salam, minune,guta , etc. !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dr. Tuca Marius
  Marți, 28 Mai 2013 10:04
  Se zice tufla de bani, nu tufa. Daca esti tufa de Venetia la argou, ramai in limbaj academic, ca nu-ti cad galoanele... :)
  0
  0
  Raportează
 • postat de dingo
  Marți, 28 Mai 2013 08:58
  Orasul,asa cum arata in prezent,nu poate sa fie decat oglina fidela a celor ce-si duc traiul in el,cu bunele si relele ce apar oricum in viata fiecaruia.Nu trebuie sa fii mare economist ca sa-ti dai seama ca o comunitate care e compusa in marea ei majoritate din oameni ce abia isi duc traiul nu poate sa aratealtfel.Oamenii daca n-au de munca n-au nici bani pentru a cumpara.Cei care incearca sa-si faca o mica afacere n-au cum sa reziste in fata marilor colosi comercialidar si in fata tuturor taxelor si impozitelor din ce in ce mai mari si mai multe parca inadins facute a nu te lasa sa traiesti.Daca vom merge pe acelasi drum(gresit) in viitor vom arata si mai rau.Daca noi simplii muritori de rand vom avea ce munci va trai si orasul frumos daca nu,vom continua sa murim incet dar sigur.Eu raman cu nostalgia anilor cand in oras mirosea a flori de tei,oamenii erau mai relaxati iesind sambata si duminica la plimbare sau la cinema.Unde sunt cofetariile din centru(Corso,Macul Rosu,etc)?Acum avem case de pariuri si internet...si fete triste la orice pas.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gălățeanu
  Marți, 28 Mai 2013 07:11
  Acesta o fi motivul pentru care se astupă cu gunoaie ruinele Castrului roman de la Tirighina. Am avea în fața ochilor, imaginea a ceea ce vom deveni. Orașele, nu sunt veșnice! Vom fi, ceea ce vom merita.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.