Capcanele puterii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Una dintre primele îngrijorări ale oricărei noi guvernări este că nu va găsi suficiente motive să dea vârtos în cea veche. Preocuparea pentru greaua moştenire este una  constantă, pentru că îţi dă timp să te lămureşti cât a mai rămas de muls pentru viitorime şi cum poţi justifica neîndeplinirea promisiunilor electorale din cauza modului absolut grosier în care au furat ceilalţi.

PD-L şi PSD au intrat la guvernare pe aceeaşi poartă tradiţional românească, însă cu un handicap în plus. Criza mondială. De la criză la necesitatea împrumutului FMI, via UE, n-a fost decât o perioadă mult prea mică de timp, ca să mai găsească alte subiecte decât cele deja fumate.

Aşa că au intrat şi ei în groapa cu lei a acuzelor la adresa fostei guvernări, pe care, totuşi, n-au avut cum să le arate doar cu degetul. Cei 70 la sută dintre alegătorii români care, după ce că s-au obosit să meargă la vot, au mai pus şi ştampila pe aceste partide, aşteptau cu sufletul la gură dovezi concrete, imediate, de bună-credinţă.

Iar întâmplările „nefericite” se ţineau lanţ, de la spionaj la spargeri, de la crime la furturi de arme. Aşa că s-au pus pe stârpit agenţii străini şi trădătorii români, vezi bulgarul lor şi Floricelul nostru, au descins cu poliţia în locurile fierbinţi de acţiune ale clanurilor şi cu ministerele pe la urgenţele spitalelor.

Mai mult, au luat la mână permise de conducere, diplome, titluri universitare şi doctorate, deschizând Cutia Pandorei în zone unde doare rău să intri cu bisturiul puterii. Brusc, s-a lămurit lumea că mii de conducători auto au luat permisele pe şpagă sau pe relaţii, că alte mii de absolvenţi n-au trecut pe la examenul de licenţă, lucru care nu i-a împiedicat să obţină diploma pe bani buni, că sute de cadre militare din structuri de conducere, generali şi ofiţeri, căutaţi la dosare, nu se simt prea bine şi nu se ştie câte persoane cu titlul de doctor în ceva întrunesc condiţiile legale pentru a se bucura de sporul respectiv la salariu. Mai mult, scandalul sporurilor şi salariilor uriaşe din sectorul de stat a reverberat cu cântec asupra pălmaşilor cu salariu minim pe economie şi cu datorii la bancă.

Puse unul lângă altul, cazurile, din domenii diverse, dar parfumate toate cu izul neplăcut al unei corupţii constante şi biruitoare, afectează pe lângă miile de necunoscuţi care „s-au învârtit” şi persoane publice, implicate în politică, oameni pe funcţii şi cu venituri care stârnesc şi mai mult mânia sindicaliştilor aflaţi în aceste zile în stradă.

După ce au dat iama în corupţia de acest gen, guvernanţilor le este acum cam greu să se oprească, pentru că mai vor să acumuleze ceva puncte electorale pentru alegerile din acest an. Scânteia a înfierbântat mass-media şi dezvăluirile curg gârlă. Apar cazuri de nepăsare şi debandadă cu vechime de peste un deceniu, pe lângă mişmaşurile ultimilor patru ani, de nu mai ştii încotro să te uiţi după vinovaţi.

Exemplul terminalului pentru pasageri de pe Dunăre, care ar fi trebuit să se construiască la Galaţi dinaintea aderării la UE, este doar unul mărunt. I s-ar putea adăuga un drum expres, cu studiul de fezabilitate plătit, dar care acum nu se mai face.

Iar, la nivel de ţară, dezvăluirile se înmulţesc pe zi ce trece. După data la care s-a produs „fenomenul”, unele datează de prin anii  `90 , altele sunt ceva  mai recente. Iar cei care au condus ţara în aceste două decenii nu s-au născut ieri. Sunt aceiaşi, chiar dacă au mai schimbat partide şi lideri.

Pe unde vor scoate cămaşa, când musteşte locul sub ei de impostură şi diletantism, de nepăsare şi duplicitate? Grea misie şi puterea asta! Te poate obliga să dai inclusiv în… tine.

Citit 767 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.