Cum sunt batjocoriţi 150.000 de gălăţeni

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ceea ce se întâmplă la Galaţi cu apa caldă poate fi un studiu de caz legat de dezagregarea serviciilor publice din România. E clar, autorităţile îşi arată tot mai des neputinţa în a asigura cetăţenilor apă, căldură, canalizare, asistenţă medicală sau transport civilizat, semn că sistemul este putred până-n măduva oaselor, iar impozitele plătite de contribuabili au ajuns simple „surse bugetare” pentru salarii, sporuri şi achiziţii şi lucrări controlate de comision şi de intenţii subterane.

Aparatul bugetar şi din societăţile de interes public mănâncă mai mult decât produce, iar asta se întâmplă numai şi numai pentru că interesele de castă (fie că este vorba de „fitile” politice sau „tunuri” economice – tot un drac!) au devenit mult mai importante decât nevoile populaţiei. E clar: pe aleşii noştri îi doare fix în cot de noi, trăitorii de rând. Ne percep exact ca omida pe pom: o simplă oportunitate de a-şi umple burdihanul. E trist, dar este, din păcate, adevărul gol-goluţ.

Ascultându-i pe toţi cei implicaţi la nivel decizional în scandalul care a lăsat oraşul fără apă caldă, mare mi-a fost mirarea să constat că puţini conştientizează că s-a produs o situaţie aberantă, cu efecte sociale şi economice grave. Cei mai mulţi dintre responsabilii de aducerea Galaţiului la condiţii feudale dau dovadă de o laşitate infinită şi, ca-ntr-un joc de-a şoarecele şi pisica, pasează răspunderea de la unul la altul. Adică niciunde. Mă şi întreb: oare ce mai caută – Doamne iartă! - în funcţiile pe care le ocupă şi pentru care primesc salarii grase?

Dar cel mai grav lucru este că au fost lăsaţi fără apă caldă cei 150.000 de gălăţeni care au achitată întreţinerea „la zi”, până la ultimul bănuţ. Unii au luat credite ca să scape de penalităţi, iar rezultatul a fost paradoxal. Imediat după ce au plătit li s-a tăiat ţeava! Aceşti oameni sunt realmente batjocoriţi în acest moment. Pe cale de consecinţă, mă aştept ca pe viitor să nu-şi mai plătească nici ei facturile la întreţinere.

Cunosc o bătrânică ce locuieşte în zona Ţiglina. E singură şi se chinuieşte să supravieţuiască dintr-o pensie de 800 de lei. Dar e cu întreţinerea la zi. Ca să plătească facturile mari, tanti Maria face iarna CAR, iar vara achită ratele. E mereu într-un carusel al vieţii la limită şi ştiu că mai degrabă mănâncă pâine goală decât să aibă datorii. Probabil că data viitoare când mă va întâlni, tanti Maria mă va întreba, cu seninătatea celor 80 de ierni pe care le duce în spate, de ce nu are ea apă caldă. Şi n-o să reuşesc să-i explic. Căci nu pot explica absurdul.

Apaterm şi Electrocentrale sunt pe moarte. La fel şi sistemul de furnizare a apei calde şi căldurii. La fel şi oraşul. Dar asta n-ar trebui să ne mire, căci nu trebuie să uităm că de 20 de ani gălăţenii îşi aleg liderii la schimb cu doi mici, o bere şi o găleată din plastic. Drumul către dregătoriile ţării a trecut mereu prin cârciumă, iar acum a venit nota de plată. Scumpă…

P.S.: Scandalul apei calde ar putea fi doar preambulul unei ierni lungi şi cu caloriferele bocnă. Sper din tot sufletul că oamenii politici ai locului – senatori, deputaţi, miniştri – vor înţelege că trebuie să pună umărul la găsirea unei soluţii. Oare le mai pasă?!

Citit 2337 ori Ultima modificare Luni, 05 August 2013 16:39

10 comentarii

  • postat de dan
    Marți, 06 August 2013 20:52
    5.13.145.***
    hai sa ne intrecem in salarii mici! Se mai bagă cineva?
    Articolul spune despre faptul că s-a oprit apa caldă bun-platnicilor si că acest lucru este incorect si imoral.
    Cât privește salariul matale, doamna ”inginera”, el e in conformitate cu valoarea profesionala. Un inginer bun cistiga de la 2.500 de lei in sus (stiu ce spun: lucrez intr-o firma mare in care sunt peste 80 de ingineri). Matale, daca accepti asa salariu, inseamna ca nu stii meserie nici cit femeia de serviciu, asa ca-ti meriti simbria.
    0
    0
    Raportează
  • postat de AURELIA
    Marți, 06 August 2013 20:29
    89.136.6.***
    D-nle Costel
    M-am infuriat cand am citit exempul pe care dumeata il dai, si anume””Cunosc o bătrânică ce locuieşte în zona Ţiglina. E singură şi se chinuieşte să supravieţuiască dintr-o pensie de 800 de lei. Dar e cu întreţinerea la zi. Ca să plătească facturile mari, tanti Maria face iarna CAR, iar vara achită ratele. E mereu într-un carusel al vieţii la limită şi ştiu că mai degrabă mănâncă pâine goală decât să aibă datorii. ””
    Pe ce lume esti domule, eu sunt inginera, lucrez in sitemul bugetar si am in mana salariul de 785 .....de asta ai mai auzit?? Eu sunt de plans mai ceva ca batrana dumitale? Pt ca eu dau bani si pe transport..sau poate dumeata esti dintre cei cum sun t directorii notri care au salariul de 150 000..??!!
    0
    0
    Raportează
  • postat de eu
    Marți, 06 August 2013 20:13
    5.13.217.***
    de ce cred ca de fapt pe nimeni nu deranjeaza articolele din ziar si comentariile? de ce am senzatia ca totul e o "burleasca' pusa la cale. eu ca ziar va critic de numai pot, pe voi va doare fix in .., cititorii se dau de ceasul mortii in comentarii si"' pareri.........totul e ca inaite. doar ca le-am dat cititorilor o idee de importanta si o supapa a supararilor. miine e la fel, si poimine...., si tot asa. daca era altfel si pe cineva deranja articolele din V.L de atita timp se vedea ceva, un deranj la cei criticati si pusi la zid, o schimbare, reorganizare, ceva...niste reusite publice, nu stiu. de fapt totul e numai ..'vax albina" sau in alte cuvinte : multa vorba pentru nimic............. fiecare isi face o treaba ce spera ca va fi asa la nesfirsit. si ziarul si cei din administratie. eu cred ca totul e o prosteala, praf in ochi sau ceva fara nici o insemnatate pentru cei ce trebuie sa schimbe lucrurile in bine in galati, Romania. doar un joc castigator doar de cei ce fac regulile.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Tudor
    Marți, 06 August 2013 20:04
    5.13.205.***
    Intretinere 600 de lei? Nici macar iarna nu am dat atat. Ce faci cu apa? Ai piscina? Hai nu mai exagera ca te faci de kko. Oamenii mai si economisesc. Probabil cand speli 3 farfurii lasi apa sa curga cat pentru 50. In fiecare familie necesitatile sunt diferite si poate ar ajunge acumulat la 600 de lei pe luna, dar nu pot crede ca numai intretinerea costa atat, doar daca iti bati joc de apa.
    0
    0
    Raportează
  • postat de alexandru
    Marți, 06 August 2013 18:20
    86.124.200.***
    Iţi doresc să trăieşti fericit şi plin de entuziasm cu 180 de euro pe lună, toată viaţa ta! 800 de lei este un venit mizerabil când factura la întreţinere este 600 de lei pe lună! Mai urma să scrii "Trăiască USL!" ca postarea ta să fie completă...
    0
    0
    Raportează
  • postat de noua shaorma cu de toate
    Marți, 06 August 2013 16:56
    5.13.213.***
    Gargara insultatoare cu batranica care are pensie de 800 de lei. Nu este nici pe departe un venit mare,dar mi se pare exagerat sa spui ca se chinuie sa traiasca. Pai sunt familii tinere cu copii care nu au nici macar 200 de lei pe persoana intr-o luna si care stau tot la bloc cu toate consecintele traiului urban si necesitatile minime pentru copii si pentru persoanele adulte active.
    0
    0
    Raportează
  • postat de galatean
    Marți, 06 August 2013 13:58
    89.122.124.***
    Intr-o tara normala (nu ma refer la tara noastra) exista o notiune care se numeste "onoare". Daca vreun director sau reprezentant al autoritatilor publice nu isi face datoria are la indemana varianta numita "demisie de onoare". adica cu alte cuvinte, daca nu imi pot face teaba plec si las locul altuia care poate este in stare de acest lucru.
    Atat timp cat fotoiul de director la o autoritate publica nu reprezinta decat o rampa de lansare sau locul de unde se pot face relatii sau acumula averi, evident ca nimeni nu se va grabi sa-si dea demisia. Si daca pentru a ajunge la acest post a cheltuit sume importante pe diverse "sponsorizari" asteptarile sunt ca la plecarea din post sa detina macar dublu decat a investit. in aceste situatii functioneaza din plin principiul economiei de piata si a rentabilitatii adica trebuie sa se vada in buzunare "rodul" muncii.
    Cum a spus pe buna dreptate cineva atat timp cat cetateanul de rand inghite toate porcariile asa numitilor alesi au ceea ce si merita adica niste capuse la costum care isi fac treaba cu pricepere adica "sug" din resursele noastre pana ce se satura (cu toate ca asta nu prea se intampla)
    0
    0
    Raportează
  • postat de cosmin
    Marți, 06 August 2013 13:31
    86.124.83.***
    ai mei stau 3 persoane în 3 camere într-un bloc pe la „IREG” și au fost dați în judecată pentru 2000 de lei la întreținere (suma asta a venit pe 2 luni - februarie și martie, din care 650 lei doar căldura!!!) - asta în condițiile care au stat cu cojoacele pe ei în casă și repartitoarele la minim-mediu cel mult, iar celor la paușal le-a venit 600 lei!!! asta o spun pentru că am văzut mai sus în articol că nu se poate explica absurdul! să mai zicem cât se învârt apometrele de apă caldă până începe să curgă efectiv apa caldă? păi ar veni întreținerea (fără a exagera) de 3 ori mai puțin dacă nu s-ar întâmpla asta...
    0
    0
    Raportează
  • postat de Să analizăm mai atent şi mai profund
    Marți, 06 August 2013 11:23
    86.127.211.***
    Lucrurile trebuie privite sistemic, înlănţuit, de la cauza primară la efectul primar care devine cauză şi produce un alt efect şi tot aşa din cauză/efect în cauză/efect. Altfel încercăm să eliminăm cauze care nu pot fi eliminate pentru că sunt efecte ale altor cauze care nu au fost şi nu pot fi eliminate. S-a mers pe o idee aparent "genială" de a-i scuti de penalităţile de întârziere pe cei care îşi vor achita datoriile. Desigur, au fost şi rău-platnici care au avut cu ce plăti (şi-au desfiinţat depozite din bănci) dar sunt şi rău platnici care nu au cu ce plăti nici facturile curente. Cei care şi-au achitat datoriile au rămas totuşi cu un "uşor" câştig: dobânda care le-au mărit depozitele/conturile. Dar să trecem la subiect..... Cauza primară este distrugerea economiei care a avut ca efecte primare şomajul ridicat şi, în lanţ, trai la limita subzistenţei pentru aceştia, obligaţi să cheltuie doar pentru hrană, scăderea încasărilor la buget, scăderea salariilor la bugetari şi, prin imitaţie, la privat, scăderea pensiilor, a alocaţiilor, a ajutoarelor etc. În acelaşi timp, din "bruma" de "economie naţională" şi servicii rămase, cei cu posibilităţi (obţinute politic) se îmbogăţesc fără scrupule. În fapt, abonaţii la funcţii publice o fac nu pentru a servi interesul public ci pentru a-şi asigura mijloacele de existenţă şi, eventual, de îmbogăţire. Recunos, nici această explicaţie nu este completă dar un lucru rămâne cert: cauza primară este distrugerea economiei şi a .... ţării.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Mateescu
    Marți, 06 August 2013 06:36
    92.80.181.***
    Electrocentrale Galati ar trebui sa-si mai si modernizeze zecile de km de conducte a caror termoizolatia este ferfenita si din care curge apa fierbinte peste tot ca prin sita!
    Si toate pierderile de pe zecile de kilometri de trasee de conducte aflate in paragina ……… tot populatia le suporta.
    Caci atata timp cat cheltuielile cu intretinerea acestor conducte / instalatii sunt mai mari decat veniturile aduse , e clar ca Electrocentrale SA iese in pierdere, ceea ce tot in buzunarul cetateanului de rand se reflecta pana la urma-adica noi platim si ce consumam si ce se pierde pe traseu, datorita vechimii conductelor. Asa ceva nu se poate tolera la nesfarsit.
    Ori se fac investitii care sa reabiliteze reteaua de conducte si sa elimine pierderile, ori sa le taie si sa le duca la fier vechi, in caz contrar cheltuielile vor fi din ce in ce mai mari, pierderile si mai mari si, Doamne fereste, cine stie ce nenorocire se mai poate intampla datorita apei fierbinti, sub presiune, care poate fi scapata de sub control oricand si in orice punct de pe traseu!
    Conductele sunt vechi, ruginite, curge apa din ele ca din ciur, izolatia termica este harcea-parcea. Cu asemenea retea de distributie nu se va obtine randament nici in vecii-vecilor. Amin.
    0
    0
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.