Galaţi, cele două oraşe

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noul mall al Galaţiului, cu ale lui branduri mari şi mici care stau să se deschidă, dovedeşte încă o dată că oraşul pare a fi, economic vorbind, rupt în două. Săptămâna trecută, sute de oameni s-au călcat practic în picioare la recrutarea pe care a făcut-o Carrefour pentru hipermarketul plănuit a se deschide odată cu Shopping City Galaţi. În acelaşi timp, alte sute de gălăţeni îşi luau prânzul la unul dintre restaurantele oraşului. Ambele tabere aşteaptă cu înfrigurare deschiderea noului mall: unii ca să aibă unde să îşi petreacă timpul liber şi să îşi cheltuiască banii, iar ceilalţi în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă. Unii se întreabă dacă va fi cinema şi dacă vin Zara şi Stradivarius, alţii îşi întreabă prietenii dacă nu ştiu pe cineva pe la Carrefour ca să aibă o şansă în plus la interviul pentru angajare. Toţi cei cu putere financiară vor trece cu siguranţă pragul centrului comercial în prima săptămână de la deschidere. Din cealaltă tabără, doar cei norocoşi o vor face.

Abundenţa de candidaţi pentru posturile scoase la concurs într-un supermarket vorbeşte de la sine despre situaţia economică a unui oraş. 200 de locuri de muncă scoase la concurs de un operator economic ar trebui să fie un eveniment banal în viaţa unui oraş care funcţionează, într-un oraş care merge în direcţia cea bună. Într-un oraş precum Galaţiul, în schimb, e chiar evenimentul lunii. Şi încă ceva: 200 de locuri de muncă în comerţ ar trebui să însemne mai puţin decât 50 de locuri într-o uzină. Amintiţi-vă când a anunţat vreo fabrică ultima dată că scoate la concurs un număr mare de locuri de muncă. Dacă nu vă amintiţi, schimb întrebarea. Când a anunţat ultima dată vreo uzină că face concedieri masive? Păi aşa e simplu, nu? ArcelorMittal a finalizat o în această vară o nouă schemă de plecări voluntare, care cuprinde peste 400 de persoane. Iar înainte de asta a tot concediat.

Mă întorc la mall şi la istoricul centrelor comerciale din Galaţi, pentru că mi se pare relevant pentru ceea ce se întâmplă în oraş în ultimii ani. Cine îşi mai aduce aminte de Manoil Mall? Ei bine, nici nu trebuie să vă amintiţi prea mult pentru că e suficient să vedeţi Dunărea Mall, un proiect care (sper să nu am dreptate) pare să aibă aceeaşi soartă. Iar noul mall, cel de pe Coşbuc, nu anunţă nici el nume care să modifice "comportamentul de shopping" al Galaţiului. Din câte se pare, vor fi cam aceleaşi firme care sunt prezente şi la Brăila, parteneri tradiţionali ai dezvolatorului care construieşte şi la Galaţi. Poate chiar mai puţin decât la Brăila, pentru că unii nu vor dori, cel puţin în primă instanţă, se se concureze într-un spaţiu geografic mai mic de 20 de kilometri. Iar asta vorbeşte mult despre cât de dezvoltată este o zonă din punct de vedere economic. O zonă slabă are mai multe proiecte mici şi niciunul de amploare, cu nume mari.

Citit 3017 ori Ultima modificare Luni, 09 Septembrie 2013 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.