Primari de paie, aduşi de viitura politică

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Regret să o spun, dar inundaţiile care au lovit săptămâna trecută judeţul Galaţi ne-au arătat ce prost stăm la capitolul primari. S-a văzut, cât se poate de clar, că multora dintre aleşii rurali le lipsesc cu desăvârşire abilităţile manageriale de care ar fi avut nevoie din plin tocmai acum, când locuitorii satelor gălăţene s-au aflat la grea cumpănă.

Evident, nimeni nu s-a născut învăţat. Însă este foarte grav că unii dintre primarii ale căror comune au fost inundate nici măcar nu ştiu ce responsabilităţi au. Legea stabileşte nişte reguli foarte clare în privinţa prevenirii dezastrelor şi în privinţa instruirii populaţiei pentru situaţiile de calamitate. În proporţie de 90%, aceste reguli sunt de bun-simţ, logice, cu rădăcini în istorie. În esenţă, nu trebuie să fii un mare jurist sau un mare inginer ca să înţelegi ce înseamnă curăţarea canalelor naturale de scurgere a apelor, fie că vorbim de pâraie sau de văile seci ale torenţilor.

Aş fi curios să aflu cum explică primarii de la Cudalbi, Pechea, Cuca, Costache Negri, Valea Mărului, Slobozia Conachi etc faptul că în albiile cursurilor de apă şi ale torenţilor se aflau în momentul dezastrului mari cantităţi de gunoi. Aş vrea să dea explicaţii de ce cursurile râurilor erau invadate de boscheţi cât omul, deşi ar fi trebuit să fie curate ca-n palmă. Iertat să-mi fie, dar faptul că nici măcar aceste reguli minimale nu au fost respectate arată cât de vagă este responsabilitatea primarilor şi cât de aproximativă e activitatea unor instituţii de control. În fapt, dat fiind că au murit nouă oameni din cauza inundaţiilor, socot că procurorii ar trebui să deschidă un dosar penal, pentru „neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”, iar toţi cei vinovaţi să dea socoteală. De la mic la mare, după responsabilităţile din fişa postului.

Aproape o treime dintre localităţile judeţului Galaţi sunt într-o stare jalnică. Vor trece ani până când infrastructura şi gospodăriile distruse vor fi refăcute. Probabil că unele nu se vor mai reface niciodată... Întrebarea fundamentală este dacă am învăţat ceva din această tragedie. Dacă la anul – Doamne fereşte! – apare un fenomen similar în altă partea a judeţului Galaţi, vor şti primarii ce au de făcut? Sau vor reacţiona la fel de dezlânat ca şi cei de acum? Colegii de la „Viaţa liberă” lucrează deja la o amplă analiză a situaţiei, prilej cum care descoperim, pas cu pas, o groază de probleme de ordin legal şi managerial. Spre exemplu, ieri, la patru zile de la retragerea apelor, nici un primar nu se gândise încă să caute vidanje pentru haznalele pline ochi, deşi acestea înseamnă pericol grav de epidemii mortale. Autorităţile sanitare arată spre primari, primarii ridică din umeri a neputinţă, semn că pălăria funcţiei le e mult prea mare.

Ceea ce se întâmplă acum ne demonstrează că mersul la vot nu mai trebuie să fie o formalitate. E vremea să ne trezim, cu toţii, şi să nu mai votăm sigle de partide, promisiuni deşarte şi sacoşe electorale. Căscaţi bine ochii, oameni buni! Alegeţi în fruntea voastră gospodari pricepuţi, nu papagali de conjunctură şi snopi de paie aduşi de viitura politică. Nu uitaţi că voi suportaţi consecinţele incompetenţei celor pe care-i alegeţi!

Citit 1512 ori Ultima modificare Marți, 17 Septembrie 2013 15:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.