Jos pălăria, Staer! Respect, Menarom!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Haideţi să fim obiectivi! Nu e deloc uşor, în zilele noastre, să fii un om de afaceri responsabil, priceput şi performant. Capitalismul nu mai e ce a fost (vorbesc de sensul definit de „părinţii” acestei filosofii economice), iar curajul şi norocul nu mai sunt elementele esenţiale ale unei afaceri. Acum este nevoie de ceva mai mult decât atât, adică de multă pricepere managerială (iar asta nu se învaţă la o partidă de table, ci la şcoală), iar cine nu dispune de aşa ceva nu prea are şanse să supravieţuiască, chiar şi dacă are „spate” politic. Căci şi politicienii şi-au învăţat lecţia şi nu mai pariază pe mârţoage, ci doar pe bidivii care scot flăcări pe nas. Dar asta e o altă poveste.

Acum şi aici am un alt subiect. Aş vrea să vă aduc în atenţie două adevărate miracole economice petrecute la Galaţi: Staer şi Menarom. Într-o vreme în care numeroase afaceri se prăbuşesc precum castelele din cărţi de joc – exemple sunt cu duiumul – cele două întreprinderi reuşesc să facă exact opusul. Renasc din propria cenuşă - ca nişte veritabile păsări Phoenix - şi redevin puncte de referinţă ale economiei locale. Întâmplarea face să cunosc în detaliu ambele firme (deh, deformaţie profesională, de vechi jurnalist de economic). Sincer, acum câţiva ani n-aş fi îndrăznit să pariez pe niciuna dintre ele, căci, la un moment dat, lucrurile erau dramatice la ambele. Uite însă că nu s-au predat, ci ne-au predat, tuturor scepticilor, o lecţie vie de economie. Felicitări, domnilor!

În opinia mea, sper autorizată, mecanismele manageriale folosite la renaşterea Staer şi Menarom ar trebui să devină studii de caz la toate asociaţiile oamenilor de afaceri. Cu siguranţă că mulţi dintre întreprinzătorii oneşti (adjectivul folosit nu este deloc întâmplător) din Galaţi ar avea multe învăţat din „reţeta” câştigătoare şi poate că, pe viitor, va scădea numărul de firme care-şi dau obştescul sfârşit. Îndrăznesc să cred că o expertiză managerială serioasă ar fi scos din necaz şi alte firme importante ale judeţului, cum ar fi bunăoară ICMRS sau Unicom, două entităţi care s-au scufundat, cu totul paradoxal, într-un moment în care restul afacerilor din domeniul lor de activitate înfloreau.

Sunt convins că o analiză de business comparată Tancrad-ICMRS – asta ca să dau un exemplu ales aproape la întâmplare - ar scoate la iveală toate punctele vulnerabile şi „fundăturile”. Concluziile ar putea fi aşezate apoi într-o schemă decizională, instrument ce ar fi de un real ajutor celorlalţi manageri. Un astfel de tutorial poate căpăta accente decisive în eliminarea greşelilor de strategie, iar dacă lângă el s-ar aşeza şi modelele manageriale de succes urmate de cele societăţi gălăţene care au depăşit prăpastia insolvenţei (Staer şi Menarom), atunci putem să ne gândim la pasul imediat următor: cooptarea unui colectiv didactic care să transforme totul într-un manual de management al riscului.

Dar să nu visăm cu ochii deschişi şi să dăm cezarului ce-i al cezarului. Vă invit să urmăriţi pe mai departe activitatea managerilor care au salvat Staer şi Menarom. Sunt convins că vom mai avea parte şi de alte demonstraţii de profesionalism din partea lor. Jos pălăria, Staer! Respect, Menarom!

Citit 2676 ori Ultima modificare Vineri, 27 Septembrie 2013 16:59

8 comentarii

 • postat de Solomon
  Luni, 30 Septembrie 2013 15:44
  86.124.200.***
  Comunişti mai sunteti postacilor!
  0
  2
  Raportează
 • postat de bulangiule
  Luni, 30 Septembrie 2013 15:31
  93.118.196.***
  lobby si reclama pe bani facut de unii ziaristi pt societatile astea
  2
  0
  Raportează
 • postat de Gogu Mobila
  Duminică, 29 Septembrie 2013 22:34
  5.13.200.***
  Costele!!! trezeste-te tata! ai cazut in prostatie, cel putin in cazul Staer absolut degeaba...eventual ptr o canapea sau un hol moaca. Da sa stii ca nu tine decat vreo 3 ani.. cadupa aia trebuie reparat, carpit etc. Ai intrebat macar din curiozitate si nu din pur defect profesionala macar un angajat la Staer? L-ai intrebat ce parere are de asa-zisul management multi frate/sora ex Pechea? de salariile minimale oferite salariatilor si cele ascunse...astronomice date fratilor, surorilor, cumnatilor, cumnatelor, unchilor, nepotilor, si altor membri de vaza din Pechea? De bonurile de masa date la fraieri (cate 10-15 sau rar 20) si de zecile/sutele date la neamuri? Te-ai intrebat vreodata cum este posibil sa fii in reorganizare judiciara si totusi sa pui la dispozitia familiei pechene o flotila de limuzine Mercedes? ca de... la piata sa cumperi 2 kile de cartofi si un kil de vin e musai se mergi cu mertazanul... Cat a platit la bugetul statului in ultimii ani ca aport la sanatate, pensie etc? Nimic... doar ce mare manager este Big Brother... esti haios, daca nu ai fi de-a dreptul penibil.
  3
  0
  Raportează
 • postat de dorian
  Duminică, 29 Septembrie 2013 19:44
  5.13.158.***
  @UNU
  Asa, de curiozitatea mea bolnavă, ce-ar putea fi in spatele acestui articol clar, raspicat, logic?
  Esti cu capul rau de tot, omule, daca suspectezi de ceva necurat un text atat de clar din toate punctele de vedere!
  0
  5
  Raportează
 • postat de unu
  Sâmbătă, 28 Septembrie 2013 22:01
  5.13.212.***
  iar un editorial gen c.c. nu pot sa mai am incredere, niciodata nu stii ce-i in spatele articolului. votat o stea.
  4
  3
  Raportează
 • postat de @galatean
  Sâmbătă, 28 Septembrie 2013 07:44
  92.84.58.***
  Da ,inca batem campii,chiar daca am schimbat calul.Goana dupa aur ne orbeste !
  3
  3
  Raportează
 • postat de galatean
  Sâmbătă, 28 Septembrie 2013 06:07
  69.196.151.***
  Stai putin, ca inca noi nu putem vorbi inca de capitalism! La noi e inca prima faza: GOANA DUPA AUR!
  1
  6
  Raportează
 • postat de cir
  Sâmbătă, 28 Septembrie 2013 00:28
  5.13.238.***
  O companie adevarata este cea care merge bine si fara patron pe post de manager. Patronul este gata oricand sa faca ilegalitati ca sa castige, pe cand un manager profesionist refuza evaziune fiscala, trafic de influenta sau sa dea mita si prefera sa eficientizeze compania.
  0
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.