Unii cu cutremurele, alţii cu profitul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
5 comentarii

De vreo două săptămâni, sudul judeţului Galaţi este zguduit de cutremure. Deja au fost înregistrate aproape 100 de seisme de peste două grade Richter, iar specialiştii sunt în derută: fie se contrazic sentenţios, fie pur şi simplu ridică din umeri. Practic, bâjbâim în întuneric, căci nimeni nu ştie precis ce se întâmplă sub pământ în arealul Schela-Izvoarele.

În aceste zile, reporterii „Vieţii libere” au dialogat cu sute de oameni, mai mult sau mai puţin experţi în chestiune, iar din tot acest mozaic de opinii se pare că se contureze trei posibile scenarii. Unele mai blânde, altele mai alarmiste. Evident, printre ele, se insinuează, făţarnic, „scenete” politice, dar şi dezinformări cu substrat economic, căci banu-i ochiul dracului. Dar să revenim la cauze.

Primul dintre scenarii, cel mai simplu, presupune apariţia unei noi falii tectonice, pe aliniamentul Măxineni-Izvoarele-Tuluceşti. Această falie ar fi acum în perioada de aşezare, iar cutremurele ar putea înceta în câteva zile. Scenariul este cumva posibil (toate cutremurele din ultimele două săptămâni s-au produs pe această axă), însă teoria are un punct slab: în regiunea noastră plăcile tectonice sunt aliniate de la nord-vest la sud-est, iar această falie ar fi pe direcţia NE-SV, adică perpendicular, deci nu prea se potriveşte. Însă, cum spuneam, nimeni nu ştie ce se întâmplă la 3-4 kilometri sub pământ. În esenţă, teoria plăcilor tectonice este bazată pe deducţii, nu pe măsurători, aşa că orice este posibil.

Un al doilea scenariu porneşte din prima teorie şi „bate” spre apocaliptic. Unii specialişti cred că apariţia unei falii tectonice perpendiculară cu o altă falie este semnul unor tensiuni majore în scoarţa pământului. Tensiuni care – Doamne fereşte! – ar putea anunţa o erupţie vulcanică. Însă şi această teorie pică la o analiză atentă, căci adâncimea de producere a seismelor este prea mică pentru a fi vorba de o posibilă erupţie. În plus, cu mult înainte de o erupţie apar emanaţii gazoase şi o mineralizare accentuată a pânzei freatice, ceea ce în situaţia de faţă nu e cazul, după cum au dovedit deja analizele făcute de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

În aceste condiţii, rămâne în picioare cea de-a treia variantă: alunecări de teren subterane. Din zonă se extrage petrol de zeci de ani, iar în urmă sunt sute de puţuri abandonate. Inundaţiile din urmă cu o lună au adus miliarde de litri de apă pe câmpurile de la marginea localităţii Izvoarele, inundând şi unele dintre puţurile părăsite. Există posibilitatea ca la adâncime să se fi produs, din cauza apei, mari alunecări de teren, în special în cavernele rămase după extragerea petrolului. Bubuiturile care însoţesc cutremurele pare să confirme această ipoteză, chiar dacă, mai nou, seismologii o neagă.

Graba cu care sunt excluse din ecuaţie alunecările de teren subterane este foarte suspectă şi sugerează că încep să acţioneze „interesele economice strategice”. Să fim oneşti! Este foarte deranjantă o dezbatere pe tema modului cum se exploatează petrolul şi gazele în România, mai ales în perspectiva începerii marii afaceri cu gazele de şist. Până la urmă, deci, totul se rezumă la profit, iar vieţile omeneşti devin cantitate neglijabilă în faţa purcoaielor de bani pe care le pot genera afaceri precum Roşia Montană şi gazele de şist. Ipocrite vremuri trăim!

Citit 1629 ori Ultima modificare Vineri, 04 Octombrie 2013 17:02

5 comentarii

 • postat de Mihai STROILA Duminică, 06 Octombrie 2013 17:40 92.82.176.*** Link la comentariu
  0
  5

  Joi am fost intervievat de rev ,,Hidro-Terra' ' si spuneam ,printre altele, ca tot ce se petrece la IZVOARELE este produsul unor alunecari de teren violente. Duminica dimineata am avut teama ,nu de cutremur, ci de faptul ca tot ce intuiam-intuitie bazata pe experienta profesionala- nu se adevereste.Dar gradul ridicat al cutremurului m-a facut sa cred ca ,sigur, este de tip ,,Vrancea' ' si, asa a fost.
  Despre ce este vorba ?
  Nu sunt specialist in seismologie. Dar, amenajarea terenurilor alunecatoare constituie o activitate de stabilizare si gospodarire a pamantului si a apei si se incadreaza in randul AMENAJARILOR de IMBUNATATIRI FUNCIARE si aceasta este o activitate de care am habar.
  Sunt surprins si mirat ,oarecum, ca specialistii care s-au perindat pentru documentare si analiza la Izvoarele nu au luat in seama fenomenele identice petrecute in urma cu 25 de ani (la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90).
  Atunci ,ca si acum, dupa mai multe zile cu ploi de intensitate ridicata,durata indelungata si repetate,pamantul a inceput sa se framante ,casele sa trosneasca din toate incheieturile,cu mugete infundate din strafundul pamantului si zgomote infricosatoare de secunda si dese .Toate aceste fenomene au culminat cu alunecari de teren violente cu pagube materiale mari ,case deteriorate cu gospodarii stramutate,alunecare dinamica si evolutiva ce a durat cateva luni.
  Se lucra la Amenajarea Hidroameliorativa a CAMPIEI COVURLUI si fenomenele au intrat repede in atentia autoritatilor si specialistilor.S-a analizat cauzele si efectele.S-au intocmit documentatia si proiectul tehnic.Totul costa cca 80 mil.$.S-au realizat lucrari de 10-11 mil.$, lucrari curative pentru stoparea evolutiei si in scop preventiv pentru a nu se produce o rectivare a alunecarilor stabilizate.S-au executat lucrari de IMBUNATATIRI FUNCIARE:nivelari si modelari, canale deschise, drenuri si CAPTARI DE IZVOARE, ziduri de sprijin, terasari sau taluzari in trepte, consolidari de maluri,filtre inverse si 50 ha plantatii silvice.Lucrarile au fost de amploare si cheltuielile pe masura.In '90 lucrarile s-au intrerupt analizandu-se doua variante:
  - sa se intretina si sa se repare lucrarile executate de administratia locala impreuna cu IELIF (ANIF de astazi),
  -stramutarea celor 350-400 gospodarii in comuna de resedinta Slobozia Conachi.
  Nu s-a mai facut aproape nimic.Doar mici lucrari de reparatii facute de ANIF in anii 2006-2007.
  Si atunci ca si acuma se faceau explorari si exploatari petroliere . Dar, parca atunci nu se vindeau cu atata usurinta si la preturi de nimic terenuri proprietati ale localnicilor pentru amplasari de sonde pentru prospectiuni PETROM-Austria..Nu exista acea pornire nebuna de a distruge amenajarile menite sa protejeze stabilitatea si conservarea pamantului.
  Daca specialistii ce s-au perindat la IZVOARELE in aceste zile ar fi luat la picior versantul estic al satului de la intrare ,incepand cu Sifonul Suhurlui, pana la soseaua Schela-Sl.Conachi,ar fi constatat ca versantul masiv pe alocuri cu inaltime de aproape 90 m si panta max de 40-45 grade are rupturi si crapaturi mari cu alunecari in curs de activare si active, cu fronturi de desprindere profunde si masivul alunecator foarde dezvoltat , pe alocuri cu baltiri chiar,fronturi grupate in zeci si zeci de campuri.
  Toate aceste au ca factori cauzali:gravitatia,actiunea apei( marimea greutatii masivului alunecator,crearea de suprafete alunecatoare, presiuni si subpresiuni hidrodinamice, sufozia mecanica etc), actiunea omului (defrisarea plantatiilor silvice, incarcarea terenurilor alunecatoare, exploatari petroliere etc) si miscari tectonice si ca factori conditionali:relieful accidentat, pante mari, alternanta stratelor impermeabile cu cele impermeabile inclinate,crapaturile de pe terenurile alunecatoare.
  Am insirat aceste amanunte convins ca ele se potrivesc situatiei de la IZVOARELE si sa lamuresc -atata cat se poate -ca aici este vorba de ALUNECARI de TEREN VIOLENTE si nu de CUTREMURE. Sigur nu contest analizele si tezele seizmologilor si chiar cred ca este nevoie de consultarea specialistilor japonezi sau americani recunoscuti in acest domeniu.
  Stabilizarea terenurilor alunecatoare si rezolvarea problemelor de la IZVOARELE a devenit foarte importanta si complexa, prezentand dificultati deosebite atat din punct de vedere tehnic cat mai ales economic si pentru rezolvarea ei parca nu mai dispunem de experienta prin realizari si nici de rezultate ale cercetarilor.Avem ,din pacate, un deficit imens de profesionalism, determinare, curaj,adevar si educatie.Specialistii care activeazain in sectorul de IMBUNATATIRI FUNCIARE, indeosebi cei care se ocupa cu eroziunea solului, ar trebui sa fie cei chemati sa rezolve aceasta problema de stopare si refacere a alunecarilor de la IZVOARELE.
  Dar ma tem ca valoarea acestor actiuni este foarte mare si este nejustificata la nivelul actual al posibilitatilor tehnice si economice actuale, alegandu-se solutia stramutarii treptat, treptat. Este dureros...!

  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI Duminică, 06 Octombrie 2013 14:20 5.13.194.*** Link la comentariu
  1
  0

  LA ORA 4,37 FIINTA PAMINT A PROTESTAT!PROTESTUL A FOST BLIND DAR UN AVERTISMENT PT FIINTA OM CARE IN FIECARE ZI II COTROBAIE MARUNTAILE IN CAUTAREA CONFORTULUI SI A VIETII DE HUZUR!CIND BAGI CIANURI PAMINTULUI IN ORICE COLT AL"EPIDERMEI"SALE CAUTIND AUR NU TE INTREBI NICIODATA CE ORGAN AI ATINS!POATE AI ATINS SPLINA,FICATUL,SAU ALT PUNCT VITAL CE IL FACE SA SE CUTREMURE DIN TOATA FIINTA LUI!PAMINTUL CA SI TINE E CREATIE DIVINA,IAR TU COTROBAI ZI DE ZI MARUNTAILE LUI DUPA CUPRU,COBALT,AUR,NICHEL,etc SI NU LE VEZI ALTFEL DECIT NISTE CORPURI SOLIDE CE SINT CUPRINSE IN TABELUL LUI MENDELEEV,SI NIMIC ALTCEVA!POSIBIL SA VINA SI ALTE PROTESTE DREPT REPLICA LA PRIMUL!DUPA CUM OBSV FIINTA PAMINT NU ARE NEVOIE SI NICI NU CERE AUTORIZATIE PENTRU A PROTESTA DE LA AUTORITATI!NICI NU AR AVEA TIMP PT CA AR TREBUI DE LA PREA MULTE PRIMARII SA ISI CEARA AUTORIZATII!FEREASCA DUMNEZEU DE UN PROTEST VIOLENT CU PIERDERI DE VIETI OMENESTI IN CARE NICI FORTELE DE REPRESIUNE AR DEVENI SIMPLI GHINDACI PESTE CARE SAU PRABUSIT PANCARDE,BANERE,FLUIERE,POTAVOCI,MICROFOANE,DIFUZOARE,etc!

  Raportează
 • postat de George Duminică, 06 Octombrie 2013 14:07 89.136.65.*** Link la comentariu
  3
  0

  Pentru ca suntti niste cocalari retardati handicapati criminali nenorociti de aia va bate Dumnezeu cu inundatii, sute de cutremure si apa otravita. Asa meritati handicapatilor, criminali nemernici. Ca va bucurati de legea criminala impotriva celei mai frumoase creatii a lui Dumnezeu. Sa va bata cu cutremure pana nu va mai vedeti.

  Raportează
 • postat de costel Sâmbătă, 05 Octombrie 2013 21:08 5.13.202.*** Link la comentariu
  4
  0

  d-le cringan, nu stiu specialistii raspunsul dar tu il banuiesti si ai si 3 variante. un editorial in gen c.c, la plesneala si la aruncat "bombe" jurnalistice. parca nu m-am convins de 3-4 ani de citit editorialele d-lui redactor sef al V.L de calitatea si mai ales onestitatea acestora. editoriale ce parca sint scrise in can-can. nu se pot exprima savanti si profesori si directori de facultati si institutii eminente si un atotcunascator jurnalist de galati induce teoria dezastrului prin extractii petroliere ce se fac in zona de atita timp. da, stiu unde se bate, asa e, trebuie sa cumparam intotdeauna si la pret impus petrol si gaze naturale, trebuie sa fim o tara ce de dragul exargerbatului spirit ecologic indus trebuie sa fim vesnici saracii europei. romanii arunca moloz si gunoaie peste tot si deodata au mare spirit de ecologi si in timpul asta se taie hectare de paduri la minut de 20 ani. asta e o afacere de care nimeni nu spune nimic concret. parca padurile se taie singure.. da, costele, iar ai dreptate. tu doar vrei sa-ti vinzi ziarul ce te doare de ceilalti? ai prins din aer o idee ce e chiar periculoasa de a fi sustinuta intr-un editorial de ziar. de ce? pentru ca nu e nimic demonstrat si pune in pericol o activitate economica prezenta si viitoare. traim vremuri ipocrite si din cauza unor persoane ipocrite ce au actiuni doar pentru interese de mic vierme. interesele mari nu le stim pentru ca nu avem voie..

  Raportează
 • postat de Ari Sâmbătă, 05 Octombrie 2013 13:04 95.83.253.*** Link la comentariu
  2
  9

  Dl Crangan, va felicit ptr analiza si ptr curajul de a vorbi deschis despre subiectul banilor! As face cateva mentiuni care ar fi interesante ptr un jurnalist:
  -de exemplu, pe siteul oficial Chevron, care detine 6500 km patrati in site-ul Barlad, sunt anuntate explorari gaze prin fracturare, "in a doua jumatate a anului 2013"; nu se pot afla de la aceasta firma, prin intermediul autoritatilor, datele exacte in care s-au facut forari, dat fiind ca problema este in interesul public?
  -din nou, aceasta companie (preluata recent de Prista Oil Holding, hq in Bulgaria si platitoare taxe in Olanda) sustine ca a facut Strategic Environmental Impact Study la cererea guv. Ro, asa cum cere legea in UE, care trebuie sa fie disponibil publicului si care face aceeasi analiza ca si D-stra: impactul unor cutremure de joasa magnitudine, recunoscute ca efecte ale activitatii de fracturare, asupra mediului, urmat de o recomandare daca zona se preteaza la asa activitate sau nu; ma intreb cum poate exista o recomandare pozitiva pe 6500km patrati in Barlad, date fiind vechile mine ramase neacoperite si activitatea placilor tectonice?!
  Toate cele bune!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.