Unii cu cutremurele, alţii cu profitul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De vreo două săptămâni, sudul judeţului Galaţi este zguduit de cutremure. Deja au fost înregistrate aproape 100 de seisme de peste două grade Richter, iar specialiştii sunt în derută: fie se contrazic sentenţios, fie pur şi simplu ridică din umeri. Practic, bâjbâim în întuneric, căci nimeni nu ştie precis ce se întâmplă sub pământ în arealul Schela-Izvoarele.

În aceste zile, reporterii „Vieţii libere” au dialogat cu sute de oameni, mai mult sau mai puţin experţi în chestiune, iar din tot acest mozaic de opinii se pare că se contureze trei posibile scenarii. Unele mai blânde, altele mai alarmiste. Evident, printre ele, se insinuează, făţarnic, „scenete” politice, dar şi dezinformări cu substrat economic, căci banu-i ochiul dracului. Dar să revenim la cauze.

Primul dintre scenarii, cel mai simplu, presupune apariţia unei noi falii tectonice, pe aliniamentul Măxineni-Izvoarele-Tuluceşti. Această falie ar fi acum în perioada de aşezare, iar cutremurele ar putea înceta în câteva zile. Scenariul este cumva posibil (toate cutremurele din ultimele două săptămâni s-au produs pe această axă), însă teoria are un punct slab: în regiunea noastră plăcile tectonice sunt aliniate de la nord-vest la sud-est, iar această falie ar fi pe direcţia NE-SV, adică perpendicular, deci nu prea se potriveşte. Însă, cum spuneam, nimeni nu ştie ce se întâmplă la 3-4 kilometri sub pământ. În esenţă, teoria plăcilor tectonice este bazată pe deducţii, nu pe măsurători, aşa că orice este posibil.

Un al doilea scenariu porneşte din prima teorie şi „bate” spre apocaliptic. Unii specialişti cred că apariţia unei falii tectonice perpendiculară cu o altă falie este semnul unor tensiuni majore în scoarţa pământului. Tensiuni care – Doamne fereşte! – ar putea anunţa o erupţie vulcanică. Însă şi această teorie pică la o analiză atentă, căci adâncimea de producere a seismelor este prea mică pentru a fi vorba de o posibilă erupţie. În plus, cu mult înainte de o erupţie apar emanaţii gazoase şi o mineralizare accentuată a pânzei freatice, ceea ce în situaţia de faţă nu e cazul, după cum au dovedit deja analizele făcute de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

În aceste condiţii, rămâne în picioare cea de-a treia variantă: alunecări de teren subterane. Din zonă se extrage petrol de zeci de ani, iar în urmă sunt sute de puţuri abandonate. Inundaţiile din urmă cu o lună au adus miliarde de litri de apă pe câmpurile de la marginea localităţii Izvoarele, inundând şi unele dintre puţurile părăsite. Există posibilitatea ca la adâncime să se fi produs, din cauza apei, mari alunecări de teren, în special în cavernele rămase după extragerea petrolului. Bubuiturile care însoţesc cutremurele pare să confirme această ipoteză, chiar dacă, mai nou, seismologii o neagă.

Graba cu care sunt excluse din ecuaţie alunecările de teren subterane este foarte suspectă şi sugerează că încep să acţioneze „interesele economice strategice”. Să fim oneşti! Este foarte deranjantă o dezbatere pe tema modului cum se exploatează petrolul şi gazele în România, mai ales în perspectiva începerii marii afaceri cu gazele de şist. Până la urmă, deci, totul se rezumă la profit, iar vieţile omeneşti devin cantitate neglijabilă în faţa purcoaielor de bani pe care le pot genera afaceri precum Roşia Montană şi gazele de şist. Ipocrite vremuri trăim!

Citit 1916 ori Ultima modificare Vineri, 04 Octombrie 2013 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.