Cumetrii politice în şcoli

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
13 comentarii

Ministrul Educaţiei anunţă cu emfază că abia din 2014 va organiza concursuri pentru directori în şcoli. Ca şi cum faptul că de-acum se împlinesc şase ani de când nu s-au mai organizat asemenea examene nu ar reprezenta o problemă pentru învăţământ. Nu spun că înainte de 2008, anul în care s-au organizat pentru ultima dată asemenea concursuri, nu ar fi câştigat tot candidatul care avea culoarea politică asortată cu cea a partidului de la guvernare. Dar măcar exista o metodologie, cei care se prezentau la concurs aveau de îndeplinit nişte condiţii, fără de care nu se puteau cocoţa în scaunul de conducere. Şi, întâmplător sau nu, aşa au ajuns în funcţii şi oameni care au mai făcut şi ceva treabă şi care, măcar de ochii lumii şi de blazonul şcolii, erau în ton cu legislaţia.

Acum, criteriile după care au ajuns să fie numiţi şefii şcolilor sunt cel puţin rizibile. Nu au legătură cu legislaţia, nici cu competenţele, nici măcar cu politica. Politica şcolii, desigur. Numirea directorilor a ajuns să fie o cumetrie de prost gust, menită să te umple de lehamite şi de lipsă de respect. Aşa s-a ajuns ca şi managerii de legendă să fie schimbaţi, doar pentru că fina nu mai ştiu cărui inspector şcolar are vise de mărire sau pentru că nevasta unei pile politice vrea musai să-şi treacă, chiar şi pentru câteva luni de zile, funcţia în CV, sau pentru că X sau Y a petrecut mult timp lipind afişe în campania electorală.

Ca să ne înţelegem, nu spun că oamenii, fie ei şi directori luminaţi, nu au greşelile lor. Nu spun că uneori e mai bine să mai primeneşti ocupantul unui fotoliu de conducere şi nici nu pledez ca directorii să fie unşi pe viaţă. Sa spunem că managerul respectiv chiar trebuia schimbat din funcţie. Dar dintr-o cancelarie întreagă de dascăli care chiar ar fi îndeplinit criteriile prevăzute de lege, este numit unul care n-are nici măcar gradul I, abia s-a titularizat cu nota cinci în mediul rural în urmă cu doi-trei ani şi a ajuns în Galaţi tot cu pile, la pretransfer, apoi direct în cel mai înalt scaun. Nu contează dacă se pricepe să facă treabă, pentru că la noi, mai ales în sistemul bugetar, funcţiile sunt un soi de titluri de nobleţe, nicidecum un loc de muncă unde trebuie să capeţi un grad de responsabilitate astfel încât să devii un exemplu de bună practică şi cel menit să tragă după el întreaga activitate din unitatea de învăţământ.

Toate aceste numiri „pe ochi frumoşi” nu s-ar fi petrecut dacă ministerul n-ar fi lăsat în mod intenţionat alegerea directorilor la mâna inspectorilor generali. Un an-doi, ar fi fost de înţeles. Dar şase?! Deja bate la ochi. Începe să bată la ochi şi să te întrebi care sunt de fapt motivele pentru care se intenţionează să ajungă în funcţii doar oameni uşor manevrabili, uşor de agăţat din cauza mediocrităţii lor. Să fie doar denigrarea ideii de învăţământ astfel încât să se ajungă la stadiul în care oameni needucaţi să fie uşor de prostit pe faţă? Sau să fie ceva mai concret, cum ar fi bunăoară măsluirea alegerilor. Urmează scrutinuri prezidenţiale şi europarlamentare, care în mod automat se vor desfăşura în şcoli. Din această perspectivă, legendele potrivit cărora, în guvernarea trecută, PDL a câştigat alegerile în urma unor pene de curent provocate intenţionat în şcoli par să devină ceva mai mult decât poveşti. Altfel, de ce se lungeşte această stare de lucruri în care directorii sunt numiţi pe criterii neortodoxe, astfel încât să fie coruptibili şi uşor de prins în jocuri de culise, de teamă să nu-şi piardă funcţia.

Citit 1553 ori Ultima modificare Duminică, 27 Octombrie 2013 23:57

13 comentarii

 • postat de ne-am saturat Marți, 29 Octombrie 2013 19:34 109.166.131.*** Link la comentariu
  0
  1

  Sunt cu mintea foarte limpede si extrem de serios si am avut mare grija sa nu fac promisiuni a caror indeplinire depinde de altcineva in afara de mine.De unde trageti concluzia ca nu am participat la actiunile sindicale?Am acordat absolut toata increderea sindicatului,ani de zile,inclusiv cotizatia.Daca s-ar fi organizat un mars sau o pichetare pentru fiecare numire de directori pe ochi frumosi si nu pe criterii clare,as fi fost in fruntea coloanei.Sindicatele,cu sau fara DEX in biblioteca,au tacut malc. In locul acestor riposte neargumentate gasiti modalitatea de a obtine ceva concret si imi voi cere scuze public sub semnatura.

  Raportează
 • postat de Educaţia Marți, 29 Octombrie 2013 17:04 89.137.139.*** Link la comentariu
  0
  0

  Erată. Se va citi "Tu nu ai făcut nicio promisiune ......."

  Raportează
 • postat de Educaţia Marți, 29 Octombrie 2013 17:01 89.137.139.*** Link la comentariu
  0
  0

  Domnule sau doamnă "ne-am saturat", eşti într-o confuzie totală. Spui că drepturile nu se obţin prin pichetări şi greve dar te întrebi "au reactionat sindicatele la numirile de directori pe criterii paralele cu toate cerintele didactice?" Pentru ca sindicatele să obţină ceva prin marşuri, trebuie să participi şi tu la acele marşuri. Deschide DEX-ul să vezi ce însemnă sindicat. Ai să rămâi surprins când ai să constaţi că sindicatul nu înseamnă lider. Marşul preconizat are şi acest obiectiv. Cât priveşte negociatorii şi negocierile, te invit să mergi cu noi la guvern sau la MEN să constaţi cum primul ministru sau ministrul educatiei promit şi atât. Refuză să semneze orice acord scris. Tu nu ai promis nicio promisiune pe pe care să nu o respecţi? Cine a fost neserios? Tu sau celălalt?

  Raportează
 • postat de ne-am saturat Marți, 29 Octombrie 2013 09:31 109.166.128.*** Link la comentariu
  0
  2

  Nu cu pichetari si greve se obtin drepturi,ci cu negociatori seriosi,necompromisi,care sa aiba un cuvant de spus;liderii sindicali sa isi justifice indemnizatiile considerabile si sa ia atitudine legala fata de incompetenta si sa nu se mai intrebe ce e de facut pe banii cancelariilor umilite.Cum exact au reactionat sindicatele la numirile de directori pe criterii paralele cu toate cerintele didactice?Ce exact au obtinut sindicatele prin marsuri?Singurele drepturi s-au obtinut prin hotarari judecatoresti,si acelea platite cand a consimtit directorul scolii,ca ordonator de credite.

  Raportează
 • postat de Anca Marți, 29 Octombrie 2013 06:49 89.136.6.*** Link la comentariu
  0
  1

  Acum, în școli, trebuie să înveți textele, cuvânt cu cuvânt. Dacă spui același lucru cu cuvintele tale, ești depunctat. Nu-ți mai folosești mintea să faci o legătură cu ce ai învățat într-o lecție anterioară. Profesorii, nu mai pun suflet nici măcar la ”Istoria patriei”. Poate din acest motiv, nu mai știm ce s-a întâmplat înainte și repetăm, din nou și din nou, aceleași greșeli. Acceptăm să ne conducă persoane fără pregătire, fără chemare, care fac într-un an, răul pe care nu-l mai reparăm în zece.

  Raportează
 • postat de jony Marți, 29 Octombrie 2013 01:08 5.13.211.*** Link la comentariu
  0
  0

  Bravo rap mai ras la polonic si acum punctuatia,-.

  Raportează
 • postat de Doar cu impresie generala nu se face dreptate Luni, 28 Octombrie 2013 21:26 5.13.201.*** Link la comentariu
  0
  3

  Pai... hai sa vedem: cand era cercetata de parchet pentru o rpeartizare ciudata pe post a unui tip de geografie, la Tecuci, Luminita Cobzaru, fosta inspectoare de resurse umane, a fost "ascunsa" direct intr-un post de director. unde? La CNVA. Dupa ce a fost inspectoare de resurse umane si a facut tot ce n-a terminat Cobzaru ba si mai mult de-atat, Abdra Ionescu a aterizat direct... directoare. Unde? La CNCN. Unde nimeni nu vreea sa-i fie adjunct de buna ce-i ;) Si cine-o sprijina? Prietena ei, generaleasa. Alta ctitorie a politicului, Ion Viorel, de la "Dunarea", a ajuns director adjunct dupa ce a iesit PSD-ul de la guvernare si a ramas PDL-ul singurel la butoane. Toata lumea, cand a auzit cine e pus fie si adjunct, se tinea cu mainile de burta daca nu lesinase deja de consternare. Si, au avut dreptate cei care s-au indoit macar de probitatea sa... juridica? Condamnarea penala pentru bacul fraudat zice ca da! Si mai sunt: Metalurgic, Radu Negru, Motoc ohoho!... Dar poate se ocupa presa intr-o zi cu nume si prenume, nu doar cu scheuneli pe la colturi... Ca indicii si certitudini sunt, doar trebuie spuse. Sa nu ne asteptam sa ne faca bulgarii sau americanii curat in sistemul educational in care invata fix copiii nostri, nu ai lor...

  Raportează
 • postat de EDUCATIA Luni, 28 Octombrie 2013 21:06 89.137.139.*** Link la comentariu
  0
  0

  Ce e de fĂcut? Azi, 28.10.2013, FSLI-ul a pichetat la Guvern şi la sediul USL din Bucureăti. A fost o "încălzire" necesară, impusă de LEGE pentru a trece la acţiuni de amploare. Au fost si membri FSLI din Galati. Participarea a fost conform numărului preconizat.
  Dar pentru data de 06.11.2013, la mitingul de la Piaţa Victoriei urmat de marş până la Piaţa Constituţiei, preconizăm să participe intre 8.000-10.000 de oameni. Mizăm si pe sprijinul studenţilor dar ar fi f. bine dacă ar participa si F.S.E. "Spiru Haret". OBIECTIVELE PROTESTULUI SUNT EXCLUSIV DE COMPETENŢA GUVERNULUI ŞI A PARLAMENTULUI.

  Raportează
 • postat de pt pensionar Luni, 28 Octombrie 2013 20:55 109.166.138.*** Link la comentariu
  0
  1

  Nu trebuie sa inghitim orice, consolandu-ne ca nu e PDL si sa inchidem ochii cultivand ceva mai grav; in articol nu e vorba de anumiti inspectori generali,e vorba de incalcari ale legii din ambele guvernari iar esenta e tocmai aceea ca,indiferent dincotro bate vantul,legea a fost incalcata; indiferent de guvernare,au fost numiti oameni la bunul plac al cuiva,care nici macar nu au mai trebuit sa se ostenesca sa se pregateasca pentru concurs.Unii dintre acestia -si in fosta guvernare si acum-in timp ce suplineau in fiecare an in cate o scoala,au obtinut punctaje colosale in faimosul corp de experti,mult mai mari decat de exemplu ale actualului inspector general,sau a altor inspectori scolari care,in virtutea functiei,au mers la toate formarile si perfectionarile existente.Si foarte multe scoli sunt reprezentate-inclusiv juridic-de oameni care nu fac absolut nimic pentru scoala.

  Raportează
 • postat de Apoliticul Luni, 28 Octombrie 2013 20:05 92.80.170.*** Link la comentariu
  0
  4

  Nicicand si niciunde politicul n-a distrus o tara precum politicienii romani de dupa 1989. Pentru a fura zdravan si in liniste, politicienii de la Putere au tras dupa ei o cohorta de nulitati - profesional si uman. Garantat ca si viitoarele numiri prin concurs vor "respecta" aceleasi criterii.

  Raportează
 • postat de pensionar Luni, 28 Octombrie 2013 17:58 91.228.53.*** Link la comentariu
  0
  5

  Regretabil , faptul ca ati sters comentariul anterior. Unde este dreptul la opinia publica?Daca respectivul comentator a avut o exprimare putin agresiva este o problema de alta factura,dar adevarul se strecura vizibil printre randuri. Cenzura politica ,bat-o vina! Doamna Penciu , ati uitat de vremurile cand zilnic ne bombardati cu articole despre maretele realizari si proiecte ale fostului inspector general pdl-ist? In ce directie bate vantul astazi?

  Raportează
 • postat de Bravo dna Pneciu Luni, 28 Octombrie 2013 08:09 95.77.96.*** Link la comentariu
  1
  13

  Felicitari doamnei Penciu! A descris 100% corect situatia directorilor din scoli. Exact asa se intampla. Din toata cancelaria este pus cel mai incompetent posibil. Si se tin domle de scaun sa nu pice cumva.

  Raportează
 • postat de buna dimineata ! Luni, 28 Octombrie 2013 06:59 5.13.200.*** Link la comentariu
  1
  15

  Bravo, doamna Penciu ! Cu cat se invechesc mai mult , cu atat fac bani ptr UNS pilele ca sa nu cumva sa scartaie din gura sau pix Sunt atatea cazuri in Galati ! Multe dintre individele astea , care rezista tuturor gastilor de la putere, si-au transformat colegii in ținte asupra carora isi varsa nervii cand intra in școala, femeile de serviciu in slugile lor de-acasa, scoala in moșie. Aveti dreptate , cancelariile sunt pline de oameni capabili sa faca față unei functii de director.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.