Al zecelea locatar, adică mârlanul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scriam în urmă cu câteva zile despre o analiză făcută de Primărie, din care reieşea că 80 la sută dintre gălăţeni îşi plătesc conştiincios datoriile la întreţinere. De fapt, doar 50 la sută nu au deloc restanţe, însă celelalte 30 de procente au datorii relativ minore, adică o mai târâie cu întreţinerea de la o lună la alta sau mai plătesc pe timpul verii ce se acumulează din iarnă. În fine, ideea e că opt din zece proprietari îşi achită datoriile într-un fel sau altul. Pe ceilalţi doi îi ştiţi şi dumneavoastră, sunt vecini în blocul în care locuiţi. Fiecare al nouălea e, foarte probabil, un caz social dramatic, cu zece guri de hrănit, un bolnav grav în familie şi/sau cu un loc de muncă instabil, prost plătit, eventual fără serviciu. Al zecelea, însă, e revoltatul, răzvrătitul, atipicul, nesociabilul, extravagantul, poate chiar extremistul. Cu două maşini în parcare şi cu bormaşina care îi duduie în fiecare vară (pentru că, nu ştiu cum, dar mereu are bani de renovări), al zecelea vecin, adică unul dintre cei doi care nu plătesc, pur şi simplu nu vrea să dea bani.

Pe el îl fură toată lumea. Sau cel puţin aşa are impresia. Şi mai are impresia că administratorul îl încarcă mereu numai pe el la întreţinere. I se mai pare, de asemenea, că plodul vecinului de deasupra face prea mult zgomot prin casă şi mereu se plânge că vecinii se plimbă de plăcere cu liftul taman când are el nevoie urgentă să coboare de la primul etaj. Nu participă niciodată la şedinţele de bloc sau de asociaţie, dar întotdeauna contestă ceea ce hotărăşte majoritatea. Pur şi simplu nu te poţi înţelege cu el. Deşi a ales să locuiască într-o comunitate cu multe bunuri la comun, este de un individualism feroce. Egocentric şi lipsit de respect, nu salută niciodată pe cei mai în vîrstă, dar are pretenţia să fie salutat de cei mai mici decât el. Sigur, ar mai fi şi alte lucruri de spus despre acest al zecelea personaj din fiecare bloc, dar aţi înţeles esenţa. Poate că nu toţi au chiar toate aceste "calităţi", dar sigur i-aţi regăsit în rândurile de mai sus pe răzvrătiţii de lângă dumneavoastră.

Ei bine, nu din cauza celui de-al nouălea vecin nu aveţi apă caldă, el ar plăti dacă ar avea de unde, ci din cauza acestui al zecelea. Revoltatul, răzvrătitul, atipicul, nesociabilul, extravagantul, poate chiar extremistul. Sau, mai simplu, în limbaj direct, mârlanul. Deci mârlanul are bani, dar nu vrea să îi dea. Şi nu e vorba doar de întreţinere. Dacă e angajat sigur preferă să primească bani la negru ca să nu dea la stat. Dacă e întreprinzător sigur face inginerii financiare ca să nu plătească taxe şi impozite. Sau, cel mai probabil, e pe cont propriu, cu diverse activităţi aducătoare de profit.

Culmea e că, de frică, sau din diverse alte motive, de acţiune în instanţă pentru recuperarea datoriilor are parte al nouălea, cazul social. Al zecelea, mârlanul adică, e bine-mersi. Cu el cum procedăm?

Citit 2188 ori Ultima modificare Marți, 05 Noiembrie 2013 22:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.