Cum să guvernezi bine!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu ajunge să guvernezi statul, dacă nu conduci şi… satul! Începând din iunie 2004, doar un an şi patru luni a stat liderul PD Galaţi Mircea Toader în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţului. Cam atât au stat şi democraţii, acum democrat-liberali, în fruntea judeţului, deşi la Bucureşti erau la co-guvernare cu PNL.

A urmat o lungă şi amară opoziţie, căci preşedintele CJ de atunci, Eugen Durbacă, iniţial decorativ, fără atribuţii anume, a luat frâiele după plecarea la Guvern a vicepreşedintelui CJ liberal Victor Dobre - mâna de fier cea mai vizibilă, şi apoi a vicepreşedintelui Toader. Aparent, o oportunitate extraordinară pentru cele două partide, pe-atunci vecine de guvernare, în timp s-a dovedit a fi pierdere curată.

Pe cale politică, Guvernul trimitea fonduri unor comune, preşedintele CJ, altora; cel puţin aşa se plângeau primarii de ambele părţi. Durbacă a marginalizat-o constant pe vicepreşedinta care i-a urmat lui Dobre – liberala Marcela Sighinaş.

În replică, alegerea lui Eugen Chebac, din partea PSD, la vicepreşedinţie, a fost votată şi contestată de mai multe ori. Deşi în opoziţie, PSD urca la guvernare şi îşi încălzea scaunul de preşedinte pentru mandatul următor, când Chebac a învins, detaşat, în voturi…

Nici în mandatul prezent, situaţia nu putea să fie, la Galaţi, normală: iată, PD-L este la putere, da´ numai până la intrarea dinspre Brăila: în judeţ conduce PSD singur, la ataş cu conservatorii. Dar şi într-o bună înţelegere cu PNL în adoptarea hotărârilor.

Să le fi plăcut liberalilor stilul preşedintelui Chebac, care declară mereu că nu conduce politic, ba-i mai şi ţistuie pe la şedinţe pe social-democraţii săi prea zeloşi în a ataca verbal pe vreun inamic politic? Oricum, PD-L va prelua de-acum rolul de sprijin „de ocazie”, dat până acum de liberali, iar liberalilor le revine rolul de a-i hărţui şi ei cum pot pe ceilalţi.

Durbacă spune că îl va ajuta pe Chebac, aşa cum a bătut palma, chiar dacă acesta nu se va putea ţine de cuvânt să-i ofere niscai scaune de directori pentru conservatori. Deşi, cu o organizaţie babană, adică mână de lucru ieftină în campanie, cu o fuziune cu PNG care i-a adus în bătătură o tipografie, PC nu mai capătă un vicepreşedinte CJ şi nici viceprimarul. PSD ia totul!

Dar de ce au renunţat la funcţii mari PD-L-iştii gălăţeni? Pentru că sfânta concordie PSD – PD-L a fost comandată de la Bucureşti, pe principiul că Guvernul nu-şi poate aplica politica în teritoriu dacă cei din teritoriu se războiesc.

A avut de altfel loc la Galaţi o istorică întrunire de taină a Consiliul de Coordonare Judeţean PSD – PD-L. „De taină”, pentru că nici preşedintele CJ, nu fusese consultat, nici primarul municipiului nu părea să ştie nimic. PD-L forţase mâna PSD, anunţând (pe scena unui teatru!) că voia un vicepreşedinte CJ şi-un viceprimar, ambele posturi de la PNL.

Primarul Nicolae, care-a aflat de cerere de la presă, s-a arătat conciliant. Cu un viceprimar PD-L… avocaţii democrat-liberali nu l-ar mai târî prin judecăţi. Dar n-au mai bătut palma.

PD-L a acceptat să sprijine în consilii hotărârile PSD, fără a primi în schimb nici cele două posturi, nici altele mai mici, de directori. Preşedintele Toader şi-a rezervat dreptul de a negocia ce nu-i place.

Deci, în locul unei înţelegeri de sprijin „en gros”, se va ajunge la negocieri „en detail” pentru asigurarea majorităţii. În afară de chestiile banale, gen piste pentru trotinete şi parcări pentru vaci, ne putem deci aştepta la nişte voturi decise prin înţelegeri de taină PSD-PD-L.

Concordia gălăţeană, în folosul cetăţenilor care i-au ales să le reprezinte interesele, este ca de obicei. Adică valabilă doar când interesele sunt ale lor…

Citit 837 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.