De ce ne fac chinezii pod peste Dunăre

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
14 comentarii

Chiar dacă pare greu de crezut, astăzi (adică miercuri, 27 noiembrie 2013) este un moment istoric pentru România. Ba chiar poate fi crucial şi pentru Galaţi, căci, după cum o să vedeţi în continuare, avem şi noi un rol important în „piesa”  asta, care se „joacă” la Bucureşti cu o distribuţie remarcabilă: 1.000 de chinezi angrenaţi - în frunte cu prim-ministrul lor - în runda finală de negocieri economice cu partea română.
O să vă întrebaţi, cu siguranţă, ce vrea ditamai China de la bucăţica noastră de lume, care înseamnă te miri ce şi mai nimic în comparaţie cu colosul asiatic. Ei bine, vrea! Căci România este considerată un potenţial „cap de pod” pentru intrarea mărfurilor chinezeşti în spaţiul Uniunii Europene. În acest moment, respectivele mărfuri sunt supuse unor taxe vamale consistente, iar Comisia Europeană vorbeşte tot mai insistent despre necesitatea suprataxării importurilor din China, pentru a-i proteja pe producătorii europeni.
Ideea Comisiei Europene e cam ca paharul pe jumătate plin. Sau pe jumătate gol, după caz. Pe de o parte, este evident că interesele industriei europene trebuie cumva protejate, căci costurile de producţie sunt fundamental diferite în Europa şi în Asia, mai ales din cauza uriaşelor diferenţe în ceea ce priveşte costul forţei de muncă. Pe de altă parte, însă, protecţionismul afectează piaţa în ansamblu (competitivitatea devine un termen doar teoretic) şi interesele consumatorilor, care sunt privaţi de posibilitatea de a cumpăra produse mai ieftine, importate din China.
Sub ameninţarea taxelor protecţioniste europene, chinezii s-au repliat rapid şi caută un „cap de pod”. Respectiv o ţară din UE în care să investească masiv în industria producătoare de mărfuri care înglobează tehnologie. În acest fel, producţia de aici (să luăm în considerare faptul că România va fi acel „cap de pod”) nu ar mai fi purtătoare de taxe vamale. E adevărat, românii cer salarii mai mari decât chinezii, însă nu atât de mari încât să consume tot profitul scos din dispariţia taxelor vamale. Chinezii şi-au făcut, deci, foarte bine planul de afaceri.
Foarte interesant este că Galaţiul are şanse uriaşe să fie centrul de operaţiuni al „invaziei economice” chineze în UE. Surse din zona negocierilor româno-chineze mi-au confirmat că asiaticii au luat în calcul motive pur manageriale, respectiv: apropierea Galaţiului de sursele de materii prime şi de pieţele de desfacere din spaţiul ex-sovietic (cu infrastructura de transport aferentă), accesul la transportul pe apă (inclusiv pentru navele maritime), mâna de lucru ieftină şi înalt calificată, precum şi accesul la o platformă industrială deja structurată (nominalizez aici ArcelorMittal, care ar fi dispusă - informaţia e neoficială - să cedeze o serie de spaţii şi terenuri).
Sună colosal, nu-i aşa? Adăugaţi la asta şi faptul că investitorii chinezi şi-au declarat disponibilitatea să participe cu bani la realizarea unei traversări rutiere a Dunării (pod sau tunel, încă nu e clar) şi o să aveţi tabloul complet al unei şanse incredibile pentru Galaţi. Acum, totul mai depinde de trei factori: avizul UE (are rol consultativ), garanţiile cerute de partea română (la nivel guvernamental) şi, nu în ultimul rând, capacitatea autorităţilor locale de a-i convinge pe investitori că avem intenţii serioase şi nu doar planuri de turism în China. Doamne ajută!

Citit 2991 ori Ultima modificare Marți, 26 Noiembrie 2013 14:22

14 comentarii

 • postat de gaita Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013 05:25 193.230.156.*** Link la comentariu
  0
  0

  un mare fassss.....

  Raportează
 • postat de socrate Miercuri, 27 Noiembrie 2013 23:43 79.116.105.*** Link la comentariu
  2
  0

  @Hai fa in fin
  Ai vorbit si tu ca se te afli in treaba. De fapt, care e mesajul, amice?

  Raportează
 • postat de hai fa in fin Miercuri, 27 Noiembrie 2013 19:38 5.13.220.*** Link la comentariu
  1
  2

  parca istoria tine de ce spune costel pentru un salar sau postacii din cauza ca n-au cum sa piarda timpul altfel? politicienii si televiziunile, presa a intrat in "erectie". imi e sa nu fie multa vorba fara nimic. hai china !!!!!!!!

  Raportează
 • postat de sitizan Miercuri, 27 Noiembrie 2013 14:34 109.99.225.*** Link la comentariu
  1
  0

  dar tunelul.....unde e tunelul???

  Raportează
 • postat de Rau Miercuri, 27 Noiembrie 2013 14:16 2.36.55.*** Link la comentariu
  3
  7

  Rusia cumpara fabrici istorice si de mare importanta in Italia,China sta sa cumpere actiunile statului francez de la Pegeuot,in curand mai mult de 60% din industria europeana va apartine de Rusia si China....Rusia stim cu toti ca au sub control robinetul de gaz,numai Siberia ca dimensiuni e mai mare ca tot teritoriul SUA si are resurse inestimabile de gaz,carbune si petrol...In concluzie cred ca ar trebui sa ne orientam catre est si sa renuntam la iluzia "visuali american" si a prostiei numita UE!!

  Raportează
 • postat de Johnescu Miercuri, 27 Noiembrie 2013 12:42 188.27.129.*** Link la comentariu
  1
  5

  Iar ne facem vise si sperante pe baza unor zvonuri. Eu zic sa asteptam....tare-mi-e ca vor alege alte locatii decat Galatiul, asta daca pana la urma chiar vor investi in Romania.

  Raportează
 • postat de suparatu` Miercuri, 27 Noiembrie 2013 11:00 79.116.101.*** Link la comentariu
  2
  1

  Ha, ha, ha, viitorul suna bine - va curge lapte (chinezesc) si miere (chinezeasca) prin Galati - trai si viatza nineaca !!!

  Raportează
 • postat de @gheorghe Miercuri, 27 Noiembrie 2013 10:44 5.13.140.*** Link la comentariu
  5
  2

  Draga ''gheorghe'', melanjul tau conspirationist, venit din spatii inrudite cu cele calugaresti-ortodocse e interesant pt. mine. Da-i inainte cu Densusianu, Corut, D.Brown, T.Savulescu si altii asijderea, lista fiind lunga. Iar faptul ca postarile tale nu-s scurte arata ca ai multa pretuire si incredere fata de ''ideile'' tale, pe care le crezi patriotice si orientatoare pt. ceilalti. Astept si alte asemenea productii sferto-docte. Sincer.

  Raportează
 • postat de gheorghe Miercuri, 27 Noiembrie 2013 09:42 174.6.111.*** Link la comentariu
  1
  8

  Ramanem europeni fiindca asta sintem. (desi eu scriu aflat fiind departe de ... Europa).
  Crearea UE (sprijina - unii spun chiar initiate - de CIA dupa al IIlea Razboi Mondial) a avut scop real de construire a unui pol economic care sa fie partener [mascat in "competitor"] strategic al SUA pentru contrabalansarea potentialului ruso-chinez.
  Istoria s-a derulat altfel, au aparut si si-au cam rupt coltii tigrii asiatici si Japonia, colonie americana - unde SUA agita apele si impinge guvernele corupte sa ii faca jocul (ha, ha, ha!) ... anti-communist.
  Acum, cans s-au ridicat (cu tupeu!) Brazilia si India, cand Iranul - o reala putere economica - nu doar se opune SUA, dar este sustinut si de Rusia si de China... socotelile masonice si sionist-globalizatoare sint paguboase.
  De parca nu era sufficient de "complicat", iata ca (fara sa recunoasca) SUA s-a trezit cu resursele energetice aproape de fundul sacului. Venezuela a plusat la pretul petrolului... presedintele care i-a suparat ei este deja mort (s-a... imbolnavit) si ingropat...
  In disperare de cauza, umfla "gogoasa" terorismului si decreteaza ca poate ataca oricand, pe oricine daca ei considera ca este un atac la securitatea SUA. Pasul urmator - inventarea (finantarea) de miscari "populare" care sa demoleze lumea araba prin - sa-i zicem - implozie, sa aterizeze ca salvatori... nici asta nu s-a legat...
  --------------
  Acum ca Romania (ne-amenintata de SUA, RUSIA, CHINA... ci siluita de UE) plateste mai mult decat primeste pentru asocierea "hara-kiri" cu p[aistasii si sectantii nu mai este un secret pentru nimeni, sint cifre oficiale.
  Si mi se pare chiar rizibil sa mai atriibui valoare ideological guvernelor si parlamentelor din orice tara - numele de partid = o eticheta colorata, progrmul"politic" abonament de calatorie (spre putere) eliberat de Justitie.
  Nici o legatura cu stanga si dreapta asa cum se considera pana acum 2-3 decenii.
  Sa fim seriosi - SUA are datorii la China de peste 5.000 de miliarde de dolari iar SUA nu are nici o sansa sa o achite real ci doar cu hartie/plastic fara acoperire in natura, doar cu manevre finantiste la care China "nu pune botul".
  China "traieste" si fara acesti bani dupa cum se vede... iar viata americanului de rand este pe zi ce trece mai grea...
  China deja este in posesia majoritatii teritoriului continentului African si asta ii ingrozeste pe toti imbuibatii din Europa si America.
  Pasul facut de China este intr-adevar unul istoric.
  Pacat ca Romania nu a initiat o asociere economica a tarilor Ortodoxe, caci asa s-ar fi balansat agresiunea spiritual apuseana, fara de Dumnezeu.
  Pod la Galati? - foarte bine! Doar sa nu puneti taxa de traversare, mai bine scutiti investitorul de accize la carburanti, de taxarea diferitelor procedure, etape din realizarea posibilei investitii.

  Raportează
 • postat de Investițiile chineze sunt o adevărată pleașcă pe capul României. O dată în istoria României se întâmplă, deci este de bine. Miercuri, 27 Noiembrie 2013 07:57 92.86.70.*** Link la comentariu
  0
  12

  Normal că apariția Chinei ne surprinde după 24 de ani de speranțe, de investiții occidentale sau a SUA pe al nostru plai mioritic cu dor, mai mult durere azi. Să profităm de atenția Chinei, că suntem băgați în seamă de planul lor centralizat la nivel înalt politic și economic de a pătrunde comercial în UE prin România cap de pod, capitalul imens al Chinei ce deține aur în trezorerie de 4 ori cât UE și miliarde de miliarde de dolari cash gata să fie investite de China. Și acum fie vorba între noi, SUA cu siguranță știe de intenția Chinei de a intra în UE prin România, doar sunt primele țări ca putere economică și cred că s-au înțeles să salveze zona Balcanică ce se află în colaps energetic, ''arestați'' de interesele Germano-Ruse, un fel de pact Ribbentrop-Molotov. China este o mană cerească prin banii de miliarde de dolari ce pot fi investiți în România, acum depinde de noi să fim cinstiți și să nu mințim, chinezii au o cultură ce se bazează pe cinste.

  Raportează
 • postat de sveyk@gmail.ro Miercuri, 27 Noiembrie 2013 07:56 5.13.141.*** Link la comentariu
  1
  5

  Sa nu fie un cap de pod ca la Gallipoli (apr-dec1915) batalie pierduta de aliati si care a avut consecinte si in al doilea razboi mondial , aliatii au prins frica si nu au mai deschis al doilea front in Balcani ,pentru a taia calea hroadelor sovietice spre centrul si vestul Europei. Consecinta esecului capului de pod de la Gallipoli am simtit-o noi ,romanii, timp de peste 60 de ani ... Sa ne rugam sa vina desantul chinezesc si capul de pod sa fie un succes durabil ,altfel dam vrabia UE din mana pe cioara chinezeasca de pe gard .

  Raportează
 • postat de unu din galati Miercuri, 27 Noiembrie 2013 03:44 5.13.201.*** Link la comentariu
  3
  6

  Sa intelegem ca de aia s-au facut toate aceste reinoiri in Galati (patinuarul,gradina publica , parcul viva, viaductul, etc ) sa ii ademenim pe investitori (chinezi,olandezi etc) ?
  Ar fi bine gandita ideea dar pana la proba contrarie raman lucruri facute pt spalare de bani (parere personala)

  Raportează
 • postat de unu din galati Miercuri, 27 Noiembrie 2013 02:58 5.13.201.*** Link la comentariu
  1
  14

  Ar insemna reinvierea galatiului pe plan economic, asta daca accepta Uniunea Europeana binenteles .Desi nu prea cred ca o sa se intample.. zic : Doamne ajuta !!! ,si nu pt pod sau tunel neaparat ci pt noi galatenii si viitorul orasului .

  Raportează
 • postat de hais sau cea? Miercuri, 27 Noiembrie 2013 01:24 5.13.217.*** Link la comentariu
  4
  6

  Deci, cum ar veni, chinezii vor sa ne dea o spaga...Problema e urmatoarea: e in interesul nostru,pe termen lung, sa o acceptam?
  Ne dam cu chinezii, sau ramanem fideli europenilor? Pozitia noastra geografica, ne determina la un balet intre est si vest.
  Ne-am mai dat o data cu castigatorii, acum vreo 70 de ani. O fi fost bine, o fi fost rau? Greu de spus...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.