Primiţi căldură DOAR dacă plătiţi facturile

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Absolut ciudat, mulţi dintre locuitorii Galaţiului au impresia că vor primi căldură la calorifere chiar dacă nu-şi plătesc întreţinerea. Total greşit! Faptul că Guvernul şi Primăria Galaţi au alocat miercuri 4,5 milioane de euro, ca subvenţie, pentru deblocarea activităţii Electrocentrale este doar un aspect al problemei. E adevărat, în luna decembrie, ca efect al acestui ajutor de stat, toţi locuitorii oraşului – fie ei bun-platnici sau rău-platnici, nu contează – vor avea căldură în apartamente. Însă după 1 ianuarie situaţia se va schimba radical.

Aurel Vlaicu, city managerul Galaţiului, mi-a confirmat că după 1 ianuarie se schimbă foaia cu datornicii: la momentul scadenţei facturii de căldură pe decembrie, cine nu achită 100% factura curentă va primi agent termic cu restricţii. Proporţional cu procentul de plată. Mai mult decât atât, blindarea asociaţiilor cu procentul de plată mai mic de 50% reintră în funcţiune. Fără negocieri, fără somaţii prealabile.

Chiar dacă se vor găsi destui care să se agite pe tema drepturilor consumatorilor, protecţiei sociale etc, planul de măsuri propus de municipalitate mi se pare foarte bun. Este clar ca lacrima că sistemul nu mai poate să-i ducă în cârcă pe cei 11.000 de proprietari de apartamente care refuză – unii de ani de zile – să achite vreun sfanţ la întreţinere. Evident, sunt cazuri şi cazuri, însă vă atenţionez că vom asista, în perioada ce vine, la numeroase executări silite de apartamente şi la evacuări. Cei din Primărie spun – şi-i cred! - că nu mai este loc de întors în această chestiune.

După toate probabilităţile, mulţi dintre actualii rău-platnici vor ajunge în stradă. Pare cumva inuman, însă trebuie să fim corecţi: la fel de inuman este ca bun-platnicii să sufere de frig din cauza rău-platnicilor. Cu atât mai mult cu cât mai bine de jumătate dintre cei care n-au mai dat un sfanţ la întreţinere de 7-8 ani (!) sunt oameni care au cu ce plăti, dar refuză să facă asta. „Viaţa liberă” v-a oferit, în ultima perioadă, numeroase exemple de persoane (inclusiv cu funcţii publice) care au lefuri de peste 1000 de euro pe lună, dar care nu vor să achite facturile la utilităţi.

Trebuie însă să fim realişti. Lucrurile nu se vor rezolva peste noapte, iar sumedenia de procese declanşate pentru recuperarea prejudiciului (căci neplata facturilor la întreţinere se numeşte, conform legii, prejudiciu şi este în esenţă un furt) va dura între 12 şi 24 de luni. În tot acest timp, numeroase blocuri vor fi „conglomerate” de bun şi de răi platnici, iar furnizarea agentului termic va fi, practic, un coşmar.

Autorităţile locale ne-au mărturisit că, de fapt, acesta este cea mai grea provocare: să sisteze căldura în apartamentele celor care nu plătesc, dar fără să-i afecteze pe cei cu plata la zi. Există mai multe „scenarii”, plecând de la blindarea individuală, apartament cu apartament, şi mergând până la subvenţii pentru surse alternative de încălzire. Indiferent la ce soluţie se va apela, e clar că zilele rău-platnicilor în sistemul public de încălzire sunt numărate. Iar asta e foarte bine.

Citit 2004 ori Ultima modificare Joi, 28 Noiembrie 2013 15:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.