Moş Crăciun se mută la Galaţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De câteva zile, parcă trăim la Galaţi într-un scenariu SF, căci prea se-nghesuie veştile bune peste noi. E drept, e prea frumos ca să fie şi credibil, însă, la urma-urmelor, de ce n-am fi şi-un pic optimişti? Important e că – iată! - apar oportunităţi şi că oraşul nostru este pe cale să fie din nou privit ca un spaţiu dezirabil.

Contextul e interesant, după cum veţi vedea. Bunăoară, în urmă cu două săptămâni, compania japoneză Yazaki (un gigant al industriei de echipamente auto) a venit să prospecteze zona noastră în perspectiva unei investiţii de câteva zeci de milioane de euro, care să aducă şi 3.500 de noi locuri de muncă. La scurt timp, chinezii - sosiţi în România sub forma unui „desant” de 1.000 de oameni- se arătau şi ei extrem de interesaţi de Galaţi. Vor să investească masiv în producţia de tehnologie şi în infrastructură. Minunat!

Aproape imediat, ArcelorMittal a anunţat că are un plan strategic de dezvoltare şi că în 2015 va trece pe profit. Deci dispare spectrul închiderii şi se dezamorsează uriaşa bombă socială ce era pe cale să explodeze. Apropo de bombe sociale, acum patru zile Guvernul a decis să aloce 2,5 milioane de euro pentru deblocarea crizei căldurii în oraşul nostru. Decizia este una istorică, fără îndoială, căci părea imposibil, la un moment dat, să se întâmple aşa ceva.

Iar şirul veştilor bune continuă. Acum două zile, ambasadoarea Norvegiei vorbea gălăţenilor despre posibile parteneriate economice, pentru ca marţi lucrurile să o ia razna complet. Autorităţile au aruncat două „bombe” care ţin prima pagină a ziarului de azi: deblocarea de fonduri pentru autostrada Galaţi-Ploieşti şi începerea studiilor pentru construirea la Galaţi a unui tunel pe sub Dunăre. Pare copleşitor, nu-i aşa?

Avalanşa aceasta de veşti bune poate trezi, fără îndoială, numeroase suspiciuni. Nu de alta, dar gălăţenii s-au obişnuit ca aici, la noi, să nu se întâmple nimic. Să fie o amorţeală administrativă vecină cu coma, să nu fie nimeni interesat să investească, oamenii să fie blazaţi şi să caute să fugă spre alte zări. Schimbarea bruscă a situaţiei trezeşte neîncredere. „De ce ar fi altfel de data asta?”, se întrebă oamenii, pe bună dreptate. Iar argumentele disponibile pentru recâştigarea încrederii sunt palide, căci nu au în spate nimic care să constituie puterea exemplului. Trecutul recent al acestui oraş se sprijină, din păcate, doar pe vorbe. Promisiuni niciodată onorate.

Totuşi, parcă simt că de data asta va fi altfel. Poate că-s naiv… Totuşi, când mă uit în planul anunţat de Victor Ponta privind construcţia autostrăzii Galaţi-Ploieşti găsesc acolo sursă de finanţare, termene de execuţie, tot. Nu pare o himeră. La fel, când privesc studiul de prefezabilitate al tunelului pe sub Dunăre (studiu ce a fost discutat aseară în Consiliul Local) văd expertiză şi văd calcule.

Iar când pun cap la cap cele două proiecte, constat legături simbiotice şi că de ele se pot agăţa, întocmai ca globuleţele în pomul de Crăciun, parcuri industriale, fabrici chineze, japoneze şi norvegiene, aporturi de capital olandeze şi indiene, elementele de infrastructură la care tot visăm de decenii. Ai zice că Moş Crăciun se mută la Galaţi. Să fie doar un dans al iluziilor?

 

Citit 1880 ori Ultima modificare Marți, 03 Decembrie 2013 18:06

6 comentarii

 • postat de baubau
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 22:24
  5.13.163.***
  mai nea ziaristule,chiar ne crezi prosti? NIMENI din conducerea orasului si a judetului nu se implica in mod serios decat ptr umplerea propriilor buzunare,lucru pe care tu il stii cel mai bine! TU personal ii canti in struna sefului tau baila mare hotoman,care BAGA BANI SERIOSI SA IL TINA PE STAN ACOLO UNDE E!. asta ca sa poata face manarii impreuna cu aurel vlaicu (city managerul venit tocmai de la buc) et comp! RUSINE VOUA!!!!!!!!!!!!!!
  1
  2
  Raportează
 • postat de DDDDDD
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 21:44
  89.136.186.***
  chiar sa fie ??????????
  0
  0
  Raportează
 • postat de nea gheorghe
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 20:12
  5.13.204.***
  vinzatorii de vise.....doar niste minciuni. partidul...... minte, partidul...... minte, partidul....minte luminoasa!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Crangan cracanatu
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 12:05
  86.34.187.***
  "Iar când pun cap la cap cele două proiecte, constat legături simbiotice"
  ' rati ai dracu cu legaturile voastre simbiotice!
  4
  5
  Raportează
 • postat de Rocsi
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 11:43
  5.13.211.***
  Da, chiar si eu am proiecte pt galati si sunt doar un simplu cetatean, insa n-am un ban ptr a incepe ceea , ce mi-as dori sa fac, asa ca pana nu incep macar cu " o temelie" cum spunea cineva inaintea mea, totul ramane doar la stadiul de "vise", "idei", si ATAT. Asa ca pt toti politicienii ce vorbesc mult, vreau sa le spun doar ca 1000 de vorbe 1 ban nu fac, vrem FAPTE !! Suntem generatia care vrem sa vedem cu ochii nostri cand lucrurile chiar se intampla!
  4
  7
  Raportează
 • postat de unu
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 09:45
  82.137.9.***
  DE LA VORBE PANA LA FAPTE E CALE LUNGA DOMNU ZIARIST. VORBELE SUNT EGALE CU ZERO. SA se apuce de treaba intai apoi vorbe. De la prospectari si mii de studii de fezabilitate, pana la a opune in practica pot trece 1000 de ani. OPtimismul vine cand vezi ca torni fundatia la casa, nu cand ii spui nevestii ca ai sa faci, ai sa dregi, dar tu nu ai 1 leu in buzunar sa cumperi o paine, nu ai un ciocan sa bati un cui si pe deasupra nu esti inginer esti doar pierde vara.
  PUR CAMPANIE ELECTORALA. MINCIUNI.
  7
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.