Ai grijă, Moş Crăciune!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dragă Moşule, mă simt dator – uite-aşa, pentru că mă zgândără pe mine simţul civic – să te avertizez că lumea s-a cam schimbat. Nu mai e cum o ştiai tu şi cred că ar trebui să fii foarte atent ce şi cum faci. Probabil că nu sunt singurul care încearcă să-ţi dea sfaturi, însă eu simt, cel puţin anul acesta, că e cazul să mă asculţi. La urma-urmelor, ceea ce urmează să afli îţi va fi de un mare folos şi te poate scuti de nişte necazuri cât casa de mari. Dar să le luăm pe rând.

Te invit să ai grijă, Moş Crăciune, ce cadouri le dai aleşilor şi numiţilor noştri. Nu le da baterii de duş sau caltaboşi, că s-ar putea să-i salte DNA-ul ca pe Remeş sau pe Bocăneanu, iar matale, dragă Moşule, să fii acuzat de dare de mită. Şi e păcat. Poţi să dai în schimb cu milioanele de euro în stânga şi-n dreapta, că despre astea n-o să te întrebe nimeni, niciodată. Fii o mare mătuşă Tamara şi fă-i fericiţi pe toţi cei care nu pot să-şi justifice averile. Nu că le-ar cere cineva asta…

Mai ai grijă, Moşule, cât de mari faci anul acesta faimoasele tale acadelele. Că dacă le faci prea mari rişti să fie trecute de Fisc la stâlpi cu destinaţie specială, caz în care trebuie să plăteşti un impozit de 1,5% din valoarea de inventar. Iar asta ar putea să-ţi afecteze serios bugetul de cadouri, crede-mă.

Te-aş mai sfătui să ai grijă şi ce cadouri le dai copiilor care locuiesc în Galaţi. Dacă vrei să le dai biciclete, vezi că doar în Ţiglina 1 şi 2 e cazul de aşa ceva. În rest nu există piste pentru biciclişti, iar cadourile tale ar fi inutile. Ba chiar ar provoca multă frustrare bieţilor copilaşi, căci e tare greu să bicicleşti prin sufragerie, iar prin parc sau pe trotuare te amendează nenea poliţistul.

Nu uita, Moşule, nici de Apaterm. Ştiu, e firmă, nu copilaş, însă de firma asta depinde căldura tuturor copiilor din oraş. Te-aş ruga să-i dai 500 de directori cu salariul de 3000 de euro fiecare, astfel încât să dea faliment mai iute şi să se termine tot balamucul acesta sinistru. Că dacă nu ne ajuţi tu, nimeni nu ne mai poate ajuta şi vom rămâne pe vecie la cheremul rău-platnicilor şi al cozilor de topor politice.

Să fii atent atent, Moş Crăciune, şi ce faci renii tăi. Căci legile s-au înăsprit rău de la o vreme şi rişti, dacă nu-i hrăneşti cu puf de păpădie şi fân de ghiocei, să iei o amendă cât nu fac toate cadourile din sania ta. Apropo de sanie, sper că ţi-ai făcut RCA la o firmă serioasă, nu la una din alea care ştiu doar să ia, nu să şi dea. Şi să ai cauciucuri de iarnă, că altfel te lasă fără carnet domnii de la Poliţie.

Mai trebui să ţii cont, Moşule, şi de legea privind impozitul pe venit. Citeşte-o bine! Vezi că există acolo o prevedere care te oblică să faci impozitarea la sursă, cu 16%, a cadourilor care depăşesc o anumită valoare. Ai grijă că dacă nu te supui, rişti să te alegi cu dosar pentru evaziune fiscală. Şi-ar fi păcat să-şi petreci Sărbătorile după gratii doar pentru că vrei să fii bun şi să împarţi bucurie celorlalţi.

În fine, nu ştiu cum să-şi spun, dar mă tot întreb de unde ai matale atâtea jucării şi dulciuri? Nu-mi amintesc să te fi văzut vreun stat de plată. Şi nici pe listele parlamentare. Şi nici în Forbes. Nici măcar în topul IMM-urilor nu te-am văzut! Ceva e în neregulă cu dumneata! Să nu te miri dacă mâine o să primeşti o citaţie de la Agenţia Naţională de Integritate. Păi ce, ne jucăm?

Citit 960 ori Ultima modificare Marți, 17 Decembrie 2013 14:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.