Adevăratele aberaţii sunt în hârtii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scriam zilele trecute despre una dintre multiplele aberaţii pe care le propune actualul sistem de utilităţi publice. Cum s-a ajuns în situaţia ca mii de gălăţeni (iniţial am scris sute, însă abia apoi aveam să aflăm dimensiunea reală a situaţiei) să nu aibă apă rece, dar să aibă apă caldă. Sau, mă rog, în cazul celor cu centrale termice, să nu aibă nici apă rece, nici caldă, caz şi mai grav pentru că, în general este vorba despre oameni care îşi plătesc datoriile. Asta în condiţiile în care vecinii lor branşaţi la sistemul public au măcar apă caldă. Că aşa s-a hotărât la nivel de administraţie locală. Acum, sigur, toate astea au explicaţii. Şi dacă iei societate cu societate, nimeni nu greşeşte la nivel de intenţie. Privită, însă, global, povestea serviciilor de utilitate publică pare scăpată de sub control. Pe rând acum:

Apaterm furnizează căldură şi apă caldă în tot oraşul. Nu intrăm în detalii legate de calitatea agentului termic, de faptul că trebuie să consumi trei căzi apă rece ca să faci o baie cât de cât. Deşi numai pe acest capitol am putea să scriem sute de rânduri. Aşadar, luăm de bun că furnizează acest serviciu tuturor. Poţi să îi acuzi? Economic da, dar social nu, nu ai cum. Dovadă că a fost scandal monstru când s-au blindat ţevi pe asociaţie la grămadă: şi pentru bun-platnici, şi pentru rău-platinci. Mai departe, pe şeful Apaterm, Didi Dumitru încă nu ai cum să îl faci cu ou şi cu oţet. E abia venit în societate şi nu îi poţi cere să rezolve în câteva zile un sistem care s-a împuţit în 20 de ani. Deci până la proba contrarie, beneficiază de prezumţiile de profesionalism şi onestitate. Asta o să vedem. Deci Apaterm nu greşeşte.

Apoi, Apă Canal are contract clar cu asociaţiile de proprietari. Cine plăteşte primeşte apă, cine nu primeşte cu porţia sau deloc. Poţi să îi acuzi? Social da, dar economic nu, nu ai cum. Pe de altă parte, pentru că aberaţiile şi paradoxurile nu se opresc aici, Apă Canal livrează totuşi produsul lor chiar şi celor aflaţi în programul de restricţie. Adică livrează şi facturează apă rece pentru apă caldă (factura la apă rece pentru apă caldă o transmit direct asociaţiilor, nu prin Apaterm). Aici e, într-adevăr, o problemă. Pentru că Apă Canal consideră că o asociaţie trebuie tăiată de la porţie dacă are datorii la ţeava de apă rece, dar nu are nicio problemă să livreze în continuare apa rece pe care Apaterm o încălzeşte şi o bagă pe ţeava de apă caldă. Dacă stai şi te gândeşti bine, e chiar stupid. Cum ar veni ca un comerciant să refuze să îţi dea făină pentru că ai datorii la el, dar nu ar avea nicio problemă să îţi furnizeze în continuare pâine pe datorie? Total aiurea!

Privit în ansamblu, sistemul e putred din temelii. Iar astfel de aberaţii sunt doar mici consecinţe sesizabile la robinetul din apartament. Gravele abateri de la normele bunului simţ şi mai ales de la cele juridice sunt în continuare ascunse în spatele birourilor închise, în hârtiile contabile. De cine? De cei care au cele mai bune motive (financiare) să le ascundă. Până când, domnilor? Că buba trebuie spartă odată şi-o dată.

Citit 1107 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Decembrie 2013 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.