Adevăratele aberaţii sunt în hârtii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scriam zilele trecute despre una dintre multiplele aberaţii pe care le propune actualul sistem de utilităţi publice. Cum s-a ajuns în situaţia ca mii de gălăţeni (iniţial am scris sute, însă abia apoi aveam să aflăm dimensiunea reală a situaţiei) să nu aibă apă rece, dar să aibă apă caldă. Sau, mă rog, în cazul celor cu centrale termice, să nu aibă nici apă rece, nici caldă, caz şi mai grav pentru că, în general este vorba despre oameni care îşi plătesc datoriile. Asta în condiţiile în care vecinii lor branşaţi la sistemul public au măcar apă caldă. Că aşa s-a hotărât la nivel de administraţie locală. Acum, sigur, toate astea au explicaţii. Şi dacă iei societate cu societate, nimeni nu greşeşte la nivel de intenţie. Privită, însă, global, povestea serviciilor de utilitate publică pare scăpată de sub control. Pe rând acum:

Apaterm furnizează căldură şi apă caldă în tot oraşul. Nu intrăm în detalii legate de calitatea agentului termic, de faptul că trebuie să consumi trei căzi apă rece ca să faci o baie cât de cât. Deşi numai pe acest capitol am putea să scriem sute de rânduri. Aşadar, luăm de bun că furnizează acest serviciu tuturor. Poţi să îi acuzi? Economic da, dar social nu, nu ai cum. Dovadă că a fost scandal monstru când s-au blindat ţevi pe asociaţie la grămadă: şi pentru bun-platnici, şi pentru rău-platinci. Mai departe, pe şeful Apaterm, Didi Dumitru încă nu ai cum să îl faci cu ou şi cu oţet. E abia venit în societate şi nu îi poţi cere să rezolve în câteva zile un sistem care s-a împuţit în 20 de ani. Deci până la proba contrarie, beneficiază de prezumţiile de profesionalism şi onestitate. Asta o să vedem. Deci Apaterm nu greşeşte.

Apoi, Apă Canal are contract clar cu asociaţiile de proprietari. Cine plăteşte primeşte apă, cine nu primeşte cu porţia sau deloc. Poţi să îi acuzi? Social da, dar economic nu, nu ai cum. Pe de altă parte, pentru că aberaţiile şi paradoxurile nu se opresc aici, Apă Canal livrează totuşi produsul lor chiar şi celor aflaţi în programul de restricţie. Adică livrează şi facturează apă rece pentru apă caldă (factura la apă rece pentru apă caldă o transmit direct asociaţiilor, nu prin Apaterm). Aici e, într-adevăr, o problemă. Pentru că Apă Canal consideră că o asociaţie trebuie tăiată de la porţie dacă are datorii la ţeava de apă rece, dar nu are nicio problemă să livreze în continuare apa rece pe care Apaterm o încălzeşte şi o bagă pe ţeava de apă caldă. Dacă stai şi te gândeşti bine, e chiar stupid. Cum ar veni ca un comerciant să refuze să îţi dea făină pentru că ai datorii la el, dar nu ar avea nicio problemă să îţi furnizeze în continuare pâine pe datorie? Total aiurea!

Privit în ansamblu, sistemul e putred din temelii. Iar astfel de aberaţii sunt doar mici consecinţe sesizabile la robinetul din apartament. Gravele abateri de la normele bunului simţ şi mai ales de la cele juridice sunt în continuare ascunse în spatele birourilor închise, în hârtiile contabile. De cine? De cei care au cele mai bune motive (financiare) să le ascundă. Până când, domnilor? Că buba trebuie spartă odată şi-o dată.

Citit 1041 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Decembrie 2013 17:38

3 comentarii

 • postat de mucdelgroaznic
  Joi, 19 Decembrie 2013 10:06
  185.26.182.***
  Domnule Marius Tuca, felicitari pentru articol. As dori in masura in care aveti posibilitatea sa cereti SC Apa-Canal SA sa va comunice care este procentul de absorbtie a restantelor de plata de la asociatiile cu datorii dupa aplicarea metodei „ toti la cisterna, tuva m...in c....” (redau inteligenta expresie a inteligentului director). Eu am retineri sa o redau, dansul o exprima in gura mare. In fine...Cand alegi o metoda sa o aplici trebuie sa te gandesti si la ce rezultate poti ajunge. Asa face un om normal, rational, care gandeste. Noi in aceste institutii nu avem decat ramasite comuniste. De 24 de ani se catara pe spinarea cetateanului umil. Acum imi dau seama cat de important era sa acceptam punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara din 1990. Domnule, daca ar trebui sa mai fie o revolutie, aici ar trebui sa se actioneze. Toate aceste putregaiuri comuniste ar trebui extrase din sistem si reduse de urgenta la tacere. Avem deja o generatie care nu a cunoscut si nu a trait in acest sistem imbecil. Ce vina mai au acestia, ca niste relicve decerebrate de ideologia marxist-leninista sa le decida soarta? Blamam aceasta noua generatie dar va spun ca este de milioane de ori mai constienta si mai rationala decat tot ce a oferit societatea de trista amintire. Astazi este in 19.12. Mai este putin si ajungem pe 22.12. Nu credeti ca este momentul sa ne reamintim SINCER de si-au dat viata acei tineri fragili si curajosi? Daca as da fata in fata cu ei, la modul ideal vorbind, mi-ar fi rusine groaznic sa le spun ca la frailele societatii stau tot lichelele pe care ei si le doreau eliminate. Sa cugetam si sa actionam. Cred ca timpurile cer acest lucru.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Detinem ADEVARUL! APATERM nu greseste!!!!
  Joi, 19 Decembrie 2013 07:33
  5.13.173.***
  "şeful Apaterm, Didi Dumitru încă nu ai cum să îl faci cu ou şi cu oţet. E abia venit în societate şi nu îi poţi cere să rezolve în câteva zile un sistem care s-a împuţit în 20 de ani. Deci până la proba contrarie, beneficiază de prezumţiile de profesionalism şi onestitate. Asta o să vedem. Deci Apaterm nu greşeşte."

  Total gresit pui dumneata problema. Daca venea nea Didi si spunea:
  1. "Doamna de dinainte a stat pe un salariu de X, nesimtit salariu de vreme ce-o daduram jos de pe el, eu mi-am facut salaruiu uite doar atat, o treime, un sfert...", ma rog, din cat a avut ea. Atunci pe Didi il puteam suspecta pe viitor de bun-simt;
  2. "Am intrat la arhive si vom linge actele contabile sa aflam cum de Y, Z si alte sume care nu bat". Atunci pe Didi il puteam suspecta de bune intentii in aflarea adevarului;
  3. "Am pornit o actiune de teren, sa vedem ce centrale aduc pierderi, ce personal freaca luleaua sau trebuie suplimentat... sa eficientizam activitatea", atunci pe Didi il puteam suspecta de bune practici.

  Daca dumneata nu te apucai din prima, din momentul in care ai stabilit ca nu poti sa-l faci "cu ou si cu otet" pe un atarnat politic care n-a scos o vorba de cand a intrat la butoanele APATERM, nici macar un discurs de multumire cum fac aia la Oscar (ca pentru un chelner ca el, APATERMul poate fi comparabil), sa stabilesti ca APATERM-ul nu greseste, puteai fi suspectat de buna-credinta. Adica esti sigur ca nu poti sa-l critici, dar la fel de sigur ca nu greseste. Mai sa fie, ce mai contract de comunicare/imagine ar trebui sa aiba unii ca sa fi facut asa o sherpuire pe langa logica si deontologie de cand tot directioneaza campania caldurii cu grija, sa nu loveasca vreo autoritate locala direct raspunzatoare...
  0
  4
  Raportează
 • postat de ion de la raion
  Joi, 19 Decembrie 2013 01:44
  79.116.98.***
  Slabut, domnule Marius Tuca... Mai hotarat un pic, va rugam frumos ! Stim si noi partea aia cu "n-avem pe cine sa dam vina".

  Dar vedeti Dvs., inca mai exista oameni care sa vrea sa ia fraiele acestui oras. Si culmea, ei se baga in treaba asta si fac si promisiuni. Asa ca, atata timp cat exista astfel de oameni, eu sau alti muritori de rand din orasul asta, ne rezervam dreptul sa dam vina pe cine credem noi de cuviinta sa facem treaba asta. Daca se simt jigniti, n-au decat sa plece. Culmea, iarasi, este ca nu pleaca nimeni ...

  Oricum, este mai bine decat nimic.

  Amin !

  Stiti de ce ma leg in special de autoritati ? Pentru ca onor dom' primar a spus la un moment dat ca va va solicita ajutorul in a publica acea lista a rusinii, cu cei mai mari datornici. Eu inteleg ca se referea la persoane fizice nominalizate negru pe alb, ca in asociatie nu-i niciun fas. Ce mai stiti de acea initiativa ?
  1
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.