Femeia trebuie să rămână femeie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Indiferent prin ce trece, indiferent câte se strâng în sufletul ei, o femeie nu trebuie să uite să fie caldă şi bună, să iubească şi să ierte. Să tacă atunci când trebuie (de cele mai multe ori!) şi să vorbească atunci când trebuie. Să nu fie pisăloagă, să nu ridice tonul (ehei, de-am putea să ne amintim când trebuie!). Ea trebuie să-i înţeleagă pe toţi. Să aibă mână de fier şi nervi de oţel. Să zâmbească, să fie puternică şi sigură pe ea. Să aibă grijă de toţi ai casei, dar să nu uite să se îngrijească. Să fie umărul din umbră al bărbatului de lângă ea. Să-i respecte acestuia dorinţele şi aspiraţiile. Să nu încerce să fie mai „bărbată” decât e cazul.  Să adoarmă ultima şi să se trezească, în zori, înaintea tuturor. Să plângă doar atunci când nu o vede nimeni şi să găsească mereu cuvinte de încurajare pentru ceilalţi. Să transmită calm şi linişte, să nu uite să vorbească frumos şi deschis, să nu răspundă la rău cu rău.
Când este mamă, o femeie trebuie să ştie când să certe şi când să alinte. Să nu pedepsească mai mult decât au pedepsit-o părinţii pe ea, dar nici să nu-şi scape copilul din frâu. Să-şi facă timp, mereu, să asculte, să înţeleagă şi să se apropie de sufletul copilului prin iubire. Să nu compenseze absenţa de lângă puiul ei prin daruri materiale.
La serviciu, trebuie să aibă mintea brici, disponibilităţi maxime şi să uite de problemele de acasă. Iar când ajunge acasă, trebuie să fie fresh, organizată şi eficientă, calmă şi echilibrată.
Ştiu, femeia despre care vorbim ar fi o femeie ideală. Ea nu are cum să existe în realitate. Pentru că societatea în care trăim e departe de a fi perfectă. Şi pentru că, solicitată din toate părţile, stoarsă de puteri ca un burete, femeia ajunge să fie oglinda a ceea ce i se întâmplă. Împovărată, neînţeleasă, suprasolicitată, ajunge să fie aşa cum nimeni nu o vrea. Şi atunci, nimeni nu mai are nevoie de ea. Iar riscul cel mai mare, pentru ea, este să rămână singură. Copiii pleacă în viaţa lor, bărbaţii pleacă după femei mai tinere şi mai disponibile, sau se înstrăinează din ce în ce mai mult, iar la serviciu e înlocuită cu altcineva, care arată mai bine. Într-o viaţă, o femeie munceşte mai mult decât un bărbat, dar când e vorba de vârsta de pensionare, nimeni nu prea vrea să mai ţină seamă de acest lucru.
Şi-atunci, ca să poată merge mai departe, femeia trebuie să găsească, tot în ea, rezerve de energie. Să o ia mereu de la capăt, cu optimism şi încredere, cu credinţă şi speranţă. Să nu se plângă, să nu se lamenteze – cui îi plac oamenii slabi? Ce exemplu ar da copiilor ei? Să-şi ia ca model o femeie puternică, pe mama sau bunica, şi să meargă înainte, cu demnitate. Pentru că, nu-i aşa?, nimic nu se opreşte la jumătatea drumului. Chiar dacă ne asemănăm în atâtea privinţe, în definitiv, o femeie trebuie să nu uite niciodată că e unică. Şi, dacă se poate, să nu uite niciodată să fie femeie.

Citit 2250 ori Ultima modificare Joi, 19 Decembrie 2013 17:46

11 comentarii

 • postat de Ioana
  Luni, 23 Decembrie 2013 00:02
  80.96.3.***
  Copii, de ce nu incercati la un cenaclu literar? Sau mai bune luati-va o camera...
  1
  0
  Raportează
 • postat de Mihaela
  Sâmbătă, 21 Decembrie 2013 18:41
  92.80.132.***
  Cat de adevarat este ca ceea ce scrii te reprezinta! Minunat articol !
  0
  2
  Raportează
 • postat de Stănică Ambrinoc
  Vineri, 20 Decembrie 2013 22:49
  89.121.158.***
  Cel mai prost animal de pe planetă este ... bărbatul. (osho)

  Femeia temperează tragedia bărbatului. (cioran)
  1
  2
  Raportează
 • postat de Violeta Ionescu
  Vineri, 20 Decembrie 2013 21:28
  5.13.133.***
  Dragă Angela, nu toate femeile sunt martire. De acord, o femeie nu trebuie sa nu uite (niciodată) cine este. Dar poate visa?
  1
  3
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Vineri, 20 Decembrie 2013 19:12
  92.82.178.***
  Imi desfasor activitatea si am langa mine femei de toata isprava,coplesite de smerenie si de un belsug aparte de buna cuviinta,adevarate monumente de chibzuinta,inteligenta,,intelepciune si rabdare . Este o minunata placere sa le ai in preajma . Dar ,ce te faci atunci cand asupra ta se revarsa neamprostia feminina?Te rusinezi,ca om in toata firea,nu te pricepi sa reactionezi, te blochezi efectiv.Pline de rautate si invidie.Facatoare si purtatoare de minciuna, Barfitoare, dominate de vanitate,cu un deficit imens de educatie si bun simt.Straine de principiul ,, respect reciproc,,. Certarete si talentate improscatoare de noroi murdar in stanga si in dreapta. Orgolioase si laudaroase fara merite sau cu realizari infime. Chivute ,tate. Insensibile la suferinta apropiatului.Lipsite de discernamantul de a realiza ca nu se poate iesi din mediocritate,fara cultura ,fara carte si fara sa faci ceva in activitatea profesionala.Ce te faci langa astfel de femei... cum sa procedezi...!?
  Mi-am spus oful ca sa aflu leacul. Dar, pentru toate femeile bune si rele: Ganduri bune si urari de bine.Sanatate si mantuire. Un Craciun si-un Destin fericit!

  Minunat articol.Felicitari dna Ribinciuc1
  2
  6
  Raportează
 • postat de Marius
  Vineri, 20 Decembrie 2013 16:07
  49.181.60.***
  Angi, ce-ar fi sa le propui sefilor tai sa initieze o campanie publicitara amuzanta,gen: "Zambiti, ca inca mai traiti", "Pe aici nu se incrunta", "Zona libera de incruntati", "Zambetul dumneavoastra poate salva viata unui om"," Zambetul tau va face copilul tau fericit"(campanie sprijinita si promovata de Viata Libera)...ca tot ne place tuturor zambetul tau :) Ar fi o reclama mult mai eficienta decat:"Viata Libera, ziarul local,bla, bla"...cand oamenii sunt mai veseli, cumpara mai repede ziarul, astfel incat ridicati si moralul orasului si cresteti si vanzarile :)
  0
  4
  Raportează
 • postat de Ioana
  Vineri, 20 Decembrie 2013 14:37
  109.166.136.***
  N-am prins ideea "editorialului". "O femeie trebuie sa nu uite niciodata (...)". Ce text de 8 martie 1985!
  5
  8
  Raportează
 • postat de Marius
  Vineri, 20 Decembrie 2013 13:50
  131.181.251.***
  Sa nu renunti niciodata la Visul tau :)
  0
  3
  Raportează
 • postat de HANSA CONSTANTIN
  Vineri, 20 Decembrie 2013 10:09
  79.116.253.***
  Angela pe langa ca este frumoasa si inteligenta este un jurnalist profesionist de valoare
  certa. Ce bine ar fi sa avem un asfel de jurnalist in Brasov.
  1
  7
  Raportează
 • postat de unu
  Vineri, 20 Decembrie 2013 09:20
  82.137.10.***
  Bravo.
  1
  7
  Raportează
 • postat de ALEXANDRU Vasile
  Vineri, 20 Decembrie 2013 08:35
  213.233.90.***
  FELICITARI DOAMNA ANGELA pentru continutul editorialului de astazi cat si pentru tot ce publicati !
  1
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.