Opriţi distrugerea Falezei, domnilor aleşi!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

E dramatic ceea ce se întâmplă cu Faleza Dunării la Galaţi. De câţiva ani, zona este supusă la tot felul de agresiuni care sunt în mod evident contrare cu interesul public. Se pare că distrugerea zonei Falezei a devenit o preocupare de căpătâi a autorităţilor noastre, care s-au întrecut şi se întreg în decizii aberante. Să le luăm pe rând.

Alunecări de teren cu aprobare de la Primărie. Una dintre cele mai grave probleme ale Falezei este aceea că malul alunecă spre Dunăre constant, cu câţiva centimetri pe an. În mod normal, în orice oraş civilizat s-ar fi luat măsuri de stabilizare a versantului: copaci, amenajări speciale etc. Însă la noi s-a procedat exact invers. Mai precis, au fost autorizate construcţii grele în vârful taluzului, ceea ce a grăbit fenomenul de alunecare. Din păcate, asta ne arată că interesul oraşului a fost considerat mai puţin important decât interesele unor persoane private.

Mlaştină artificială sub dealul Ţiglinei. Ca şi cum tasările produse de construcţiile grele nu erau de ajuns, autorităţile au permis un alt fenomen periculos: blocarea scurgerilor naturale ale pânzei freatice. Fenomenul este foarte agresiv în zonele Grădina Botanică şi Uzina de Apă, însă el s-a manifestat şi în zonele Elice şi Port. Aprobarea în zonă a unor construcţii mari, cu fundaţii adânci, precum şi astuparea unor văi naturale, a blocat sub dealul Ţiglina o mare cantitate de apă freatică. Efectul acestei situaţii se vede cel mai bine la Elice, unde o surpare ce părea banală e pe cale să devină o problemă fără soluţie, care înghite cu duiumul bani publici.

Dezmăţ urbanistic la malul Dunării. O treia chestiune extrem de deranjantă este cea legată de cârciumile şi coteţele care au invadat zona Falezei. Cel care a dat tonul degradării acestui parc – căci asta este în esenţă Faleza: un parc – a fost Eugen Durbacă. El este cel care a autorizat, cu nonşalanţă, cârciumile din zona Elice, printre care şi hidoşenia din beton auto-intitulată „Libertatea”. Zona pute, la propriu, şi este o pată urâtă pe faţa acestui oraş. Asta ca să nu mai pomenim de faptul că Poliţia locală, asistă nepăsătoare la invazia de maşini de şmecheri, deşi accesul în zonă este interzis pentru orice fel de vehicul.

După dezastrul Durbacă, a venit calamitatea Nicolae-Ciumacenco. Sub acest tandem au mai fost adăugate niscaiva cârciumi la malul Dunării, fie sub formă de pontoane de neam prost, cât Titanicul, fie sub formă de restaurante cu anexe înşirate ilegal pe spaţiul verde (cum este „Pescăruşul”).

Însă, bomboana de pe colivă pare să-i aparţină lui Stan. În prima fază, a adus nişte coteţe pe Faleză, blocând practic pista pentru biciclete. Am zis că e doar o întâmplare. Însă nu a mai fost întâmplare când am descoperit că a anulat demolarea terasei ilegale a restaurantului „Pescăruş”. Totul a devenit clar când am aflat că o măgăoaie de restaurant plutitor va fi amplasată „la scări”, adică în cel mai important loc de unde se poate admira Dunărea la Galaţi. Acolo unde are loc ceremonia de ziua Marinei, unde are loc ritualul Bobotezei, acolo unde mii de cupluri de îndrăgostiţi au trăit miracolul iubirii alături de bătrânul fluviu. Uite că în curând toate acestea vor fi şterse buretele pentru face loc unei bodegi plutitoare.

E dezolant… Dacă nici măcar simbolurile oraşului nu mai contează, atunci ce speranţe să avem că oraşul va renaşte? Opriţi distrugerea Falezei, domnilor aleşi!

Citit 2346 ori Ultima modificare Marți, 08 Aprilie 2014 14:28

17 comentarii

 • postat de ALTUL
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 23:42
  5.13.151.***
  catre individul care semneaza UNU

  unde vezi matale demagogie, mai jivina?
  Omul spune niste lucruri cumplit de adevarate, iar tu, boul baltii, sari la gitul lui.
  Stai in banca ta daca esti prost, amice!
  1
  10
  Raportează
 • postat de faleza
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 22:37
  5.13.221.***
  Sa am 100 000 de euro , nu i-as arunca pe un apartament de pe faleza, in bloc turn , sub care este apa si care a fost construit pe teren ce se duce la vale, nici ala proprietatea locatarilor . Au dat cate un car de bani pe apartamente care nu valoreaza nimic.
  1
  9
  Raportează
 • postat de unu
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 21:16
  5.13.193.***
  opreste demagogia, d-le redactor sef. nu vezi ca-i facut din ziarul asta o trompeta surda, cu citeva sute de postaci, vesnic aceeasi. nici politic nu mai ai vina. aste-as vremurile, curve.
  12
  1
  Raportează
 • postat de Kasanova
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 12:54
  5.13.170.***
  Se pare ca Faleza Dunarii, simbolul orasului, trebuie sa aduca profit in niscaiva buzunare.Mai mereu s-a intervenit brutal in acel areal si numai pentru constructia unor carciumi,chioscuri si tonete,mai ales in zona de la Elice care se transforma vara intrun balci de prost gust,cu mirosuri amestecate de canalizare,prajeli si bautura ieftina condimentate cu diferite concerte de manele ce urla pe unele terase.Dispretul autoritatilor e evident cat timp inchid ochii la toate acestea,edificator fiind faptul ca sculpturile din metal au devenit locuri de afisaj cu chipul lui Iglesias al carui concert e organizat tocmai de consiliul local. Daca s-ar da publicitatii numele persoanelor implicate s-ar vedea ca majoritatea afaceristilor din zona sunt actuali sau fosti consilieri locali care au profitat din plin de pozitia detinuta.Asa ca Faleza nu mai e demult un loc de relaxare ci seamana mai mult cu bucuresteanul Dorobanti.
  2
  17
  Raportează
 • postat de pentru @ela
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 12:21
  5.13.165.***
  Care "organe" ?!? Organele genitale ? Care "stat" ?!? Statul la coada ?
  4
  19
  Raportează
 • postat de ela
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 11:18
  79.118.72.***
  Cine i-a tras vreodata la raspundere pe Durbaca sau Nicolae pt. toate autorizatiile de construire date, pt. toate mizeriile construite pe domeniul public, pt. tot traficul de influenta si excrocheriile facute ? Cum de nu s-au sesizat organele statului ? Au distrus orasul asta si nu li se intampla nimic ?
  4
  18
  Raportează
 • postat de Rica fara frica
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 10:33
  89.122.188.***
  @galatean
  urmaresc si eu turul ciclist din Franta si sunt foarte incantat de peisaje si de oamenii ce privesc turul ciclist ce trece prin acele mici localitati,curate si cochete.M-am intrebat intodeauna ce s-ar intampla daca un tur ciclist ar trebui sa treaca prin localitatile judetului nostru.Simplu ! Mizerie,betivi,cizme de cauciuc si nu in ultimul rand haide de firma : Arcelormittal,Apa-Canal,Intfor S.A. si multe altele .............................
  3
  15
  Raportează
 • postat de georgeta
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 10:33
  89.136.185.***
  Subscriu propunerilor crystal. Ca cetatean al acestui oras ma doare sa vad ca emblema galatiului , Faleza Dunarii" este lasata sa se degradeze si este slutita , din punct de vedere estetic, de constructii aberante, mentionate in comentariile anterioare. Nu avem destule carciumi in oras? acum acestea ,,infrumuseteaza'' si faleza. Pentru ca ,,domnii'' care si-au facut carciumi si restaurante pe faleza nu pot merge, pana la scara, decat cu masina personala, vedem tot felel de autovehicule defiland printre cei ce fac sport dimineata sau cei ce ies la promenada. Gardienii ce le permit trecerea , probabil, au si ei un mic avantaj.
  4
  17
  Raportează
 • postat de buruiana
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 09:59
  5.13.164.***
  Cum se poate sa aprobi asa ceva acolo unde se duceau galatenii sa se recreze ce-l mai mult stand pe acea bordura de ciment!!!! privind DUNAREA si pescarusii cu admirat
  Din contra dadeam jos acel restaurant!zis "valuriile Dunarii si modernizam spatiul in alt stil!!? util pentru tot felul de manifestatii la malulDunarii!
  Poate se rezgandesc edilii si fac cum mai doresc si cetatenii din comunitate???????
  4
  24
  Raportează
 • postat de galatean
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 09:06
  5.13.135.***
  Toate cele spuse pana acum , sunt dureros de adevarate dar eu as mai veni cu o sesizare : FOISORUL sI zona aferenta acestuia !!! Mai e putin si acel foisor se darama , la propriu !!! Acoperisul e svaiter, constructia, in sine, este in paragina si arata ca dupa bombardament iar despre acele "tribune" ce sa mai spun?!? Un adevarat dezastru ! Nu am destui bani, sa-mi permit plimbari in strainatate dar urmaresc cu o mare placere tururile cicliste din : Franta, Spania, Italia, Belgia, etc, si ce frumuseti vad pe traseul ciclistilor, ma uimeste, pur si simplu !!! Oare nemernicii nostri nu sunt in stare de nimic ?!?
  2
  30
  Raportează
 • postat de anonim
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 08:16
  83.103.186.***
  Orasul nostru este o cloaca comunisto-masochista in care cel ce are puterea dispune de toti, in care fiecare smecher al primariei ex-durbaco-cimancentiste-nicolaiste a facut ce si cum ia tunat prin cap, in care srl-ul lui Istrate a construit mega-hidosenii pe Faleza Dunarii (a se vedea bunkerele din zona Tiglina 1 si bloacele parvenitilor PSDisti din acelasi areal). Falezo-gaura a inghitit pana acum milioane de euro, bani scursi in buzunarele unora ca Mircea Cristea sau Nicusor Ciumacenco cu largul concurs al celui care cu un ranjet dispretuitor clama faptul ca a fost cel mai tare director din combinat s.a.m.d. Valea stadionului arata ca acum 30 de ani, iar Faleza Dunarii a inceput sa se prabuseasca sub dispretul celor care au fost alesi spre binele urbei!!! Rusine tuturor care au condus dupa bunul plac acest oras!!!
  1
  24
  Raportează
 • postat de @vali
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 07:58
  5.13.139.***
  Stii cat se bea in oras dar mai ales in judet ? Sunt sate intregi rapuse de vin de cand iese tulburelul si pana cand fiecare biruie in lupta de golire a butoaielor. Ca mai apoi aceiasi sa iasa la vot, pt un boldea , asa, ''din datorie civica''.
  Iar chestia asta cu ''ne meritam soarta cu varf si indesat'' indica un impas al nostru, incepand deja sa nu-mi mai zica nimic, tocmai pt ca nu-mi rezolva aceasta problema.
  2
  17
  Raportează
 • postat de vali
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 07:22
  5.13.152.***
  Tot ce s-a intamplat in ultimii 23 de ani in Galati, a fost o bataie de joc fata de locuitorii acestui oras. Mizeria de pe faleza creste,creste iar autoritatile locale o "adapa". Pana la demolare catorva garaje, trebuia demolata urgent acea hidosenie, numita Libertatea. Este cea mai reprezentativa "lucrare" de prost gust pe care o are Galatiul. Dar se pare ca avem ce ne reprezinta. Iar vin votarile, iar se duc fraierii la vot sa-i numeasca pe unii (tot aceiasi) europarlamentari si sa le bage muritorii de foame , baietilor destepti cate 15000 de E pe luna in buzunarele fara fund. Ne meritam soarta cu varf si indesat.
  0
  30
  Raportează
 • postat de Marius ProStan
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 07:17
  5.13.160.***
  Pai, normal ca reiese un Marius Stan in slujba celor care au condus orasul si pana acum de vreme ce chiar el a prelungit autorizatia pentru ponton! Zice ca nu? Pai a zis ca NU si cand i s-a spus despre implicarea sotiei sale in barul extins abuziv pe domeniul public, uratind o cladire monument istoric. Si a mai zis ca NU si cand i s-a spus ca indicatoarele de circulatie sunt ilegal de mici. Si cand i s-a spus ca a cheltuit un milion de euro pe paranghelii, in 2012, dublu de cat aprobase Consiliul Local. Si cand a negat ca butaforia de la Sala Sporturilor, pusa la pamanat de primul vant mai taios a costat 100 de mii de euro, desi Curtea de Conturi a confirmat ulterior. Si cand a sustinut ca padocul de caini de pe Zimbrului n-are legatura cu Primaria si apoi s-a dovedit a fi a lui Ecosal. Si cand... etc.
  Deci Cap de Minge a evoluat. E Cap de Mingiuna cu picioare scurte...
  1
  31
  Raportează
 • postat de ds
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 06:32
  5.13.139.***
  Reiese si din acest articol ca actualul primar e doar unul venit in prelungirea celor doi dinaintea lui, nepreocupat de vreuna din problemele de baza ale orasului ci de buzunarul sau si al acolitilor sai. Felul in care a-ncercat sa abureasca populatia orasului, tinand ascunse datele despre pontonul de pe faleza tradeaza insa si o mare lipsa de caracter. Asta lasa mostenire copiilor sai alaturi de o avere facuta pe spatele acestui oras.

  Deci durbaca=boldea=nicolaie=stan. Frumoasa asociere, a mizeriei si shpertzului.
  3
  30
  Raportează
 • postat de crystal
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 01:35
  89.137.136.***
  am uitat sa adaug sursa
  http://www.unesco.org/culture/natlaws/media/pdf/romania/rom_lege_564_romorof.pdf

  adica chinezii au reusit sa inscrie Muntii Curcubeu in UNESCO ,niste munti goi, nisip colorat in straturi de prin cretacic http://www.huffingtonpost.com/2013/07/31/rainbow-mountains-china-danxia-landform_n_3683840.html?ncid=webmail20 si noi nu putem ptr. Faleza ?

  Delta Dunarii este deja inscrisa in patrimoniul mondial.
  2
  13
  Raportează
 • postat de crystal
  Miercuri, 09 Aprilie 2014 01:24
  89.137.136.***
  O artista cere trecerea in patrimoniul mondial a atmosferei terestre...
  Japonezii de altfel vor si ei ca mancarea lor traditionala sa fie inscrisa..
  Uniunea Arhitectilor din Romania cere ca Rosia Montana sa fie in patrimoniul UNESCO...

  Faleza Dunarii si Biserica Fortereata Precista ar trebui inscrise deasemeni in Patrimoniul Mondial UNESCO !
  Ce sanse avem sa se adevereasca acest lucru , Dle Costel Crangan, daca ne unim toti galatenii si incercam acest lucru ?

  "9.La articolul 12, alineatul (1) partea introductiva, literele a) si b) si alieatul (2) vor avea urmatorul cuprins :
  "Art 12.
  (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte : a) autorizarea lucrarilor de construire sau de desfiintare a imobilelor cu regim de monumente istorice inscrise in Lista patrimoniului mondial fara avizele prevazute in prezenta ordonanta;
  b) REALIZAREA, MODIFICAREA SAU DESFIINTAREA IN ZONELE DE PROTECTIE A MONUMENTELOR ISTORICE INSCRISE IN LISTA PATRIMONIULUI MONDIAL, fara avizul Ministerului Culturii si Cultelor si,dupa caz, al Ministerului Lucrarilor Publice , Transportulior si Locuintei.
  (2) Contraventiile prevazute alineatul (1) lit. a), b) si c) se sansctioneaza cu amenda de la 25.000.000 lei la 150.000.000 lei , iart cele prevazute la lit. d) si e), cu amenda de la 15.000.000 lei la 50.000.000. lei.

  10. Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
  "Art.13
  Contraventiile se constata si amenzile se aplica de catre :
  a) specialistii directiilor pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national, judetene si a municipiului Bucuresti, pentru contraventiile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. c) si d).
  b) Inspectorii teritoriali ai Inspectiei de Stat in Constructii, Urbanism si Amenajarea Teritoriului , pentru contraventiile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. a), b) si e). " "

  Faleza Dunarii are monumente istorice, e un ecosystem si are mari sanse sa intre in patrimoniul mondial ca zona protejata.
  Faceti denersuri pentru asta si noi va votam in locul lui Bacalbasa.
  Daca reusiti sa inscrieti Faleza si Biserica Fortereata Precista in patrimoniul UNESCO si noi va votam primar in locul lui Stan.
  2
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.