Opriţi distrugerea Falezei, domnilor aleşi!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

E dramatic ceea ce se întâmplă cu Faleza Dunării la Galaţi. De câţiva ani, zona este supusă la tot felul de agresiuni care sunt în mod evident contrare cu interesul public. Se pare că distrugerea zonei Falezei a devenit o preocupare de căpătâi a autorităţilor noastre, care s-au întrecut şi se întreg în decizii aberante. Să le luăm pe rând.

Alunecări de teren cu aprobare de la Primărie. Una dintre cele mai grave probleme ale Falezei este aceea că malul alunecă spre Dunăre constant, cu câţiva centimetri pe an. În mod normal, în orice oraş civilizat s-ar fi luat măsuri de stabilizare a versantului: copaci, amenajări speciale etc. Însă la noi s-a procedat exact invers. Mai precis, au fost autorizate construcţii grele în vârful taluzului, ceea ce a grăbit fenomenul de alunecare. Din păcate, asta ne arată că interesul oraşului a fost considerat mai puţin important decât interesele unor persoane private.

Mlaştină artificială sub dealul Ţiglinei. Ca şi cum tasările produse de construcţiile grele nu erau de ajuns, autorităţile au permis un alt fenomen periculos: blocarea scurgerilor naturale ale pânzei freatice. Fenomenul este foarte agresiv în zonele Grădina Botanică şi Uzina de Apă, însă el s-a manifestat şi în zonele Elice şi Port. Aprobarea în zonă a unor construcţii mari, cu fundaţii adânci, precum şi astuparea unor văi naturale, a blocat sub dealul Ţiglina o mare cantitate de apă freatică. Efectul acestei situaţii se vede cel mai bine la Elice, unde o surpare ce părea banală e pe cale să devină o problemă fără soluţie, care înghite cu duiumul bani publici.

Dezmăţ urbanistic la malul Dunării. O treia chestiune extrem de deranjantă este cea legată de cârciumile şi coteţele care au invadat zona Falezei. Cel care a dat tonul degradării acestui parc – căci asta este în esenţă Faleza: un parc – a fost Eugen Durbacă. El este cel care a autorizat, cu nonşalanţă, cârciumile din zona Elice, printre care şi hidoşenia din beton auto-intitulată „Libertatea”. Zona pute, la propriu, şi este o pată urâtă pe faţa acestui oraş. Asta ca să nu mai pomenim de faptul că Poliţia locală, asistă nepăsătoare la invazia de maşini de şmecheri, deşi accesul în zonă este interzis pentru orice fel de vehicul.

După dezastrul Durbacă, a venit calamitatea Nicolae-Ciumacenco. Sub acest tandem au mai fost adăugate niscaiva cârciumi la malul Dunării, fie sub formă de pontoane de neam prost, cât Titanicul, fie sub formă de restaurante cu anexe înşirate ilegal pe spaţiul verde (cum este „Pescăruşul”).

Însă, bomboana de pe colivă pare să-i aparţină lui Stan. În prima fază, a adus nişte coteţe pe Faleză, blocând practic pista pentru biciclete. Am zis că e doar o întâmplare. Însă nu a mai fost întâmplare când am descoperit că a anulat demolarea terasei ilegale a restaurantului „Pescăruş”. Totul a devenit clar când am aflat că o măgăoaie de restaurant plutitor va fi amplasată „la scări”, adică în cel mai important loc de unde se poate admira Dunărea la Galaţi. Acolo unde are loc ceremonia de ziua Marinei, unde are loc ritualul Bobotezei, acolo unde mii de cupluri de îndrăgostiţi au trăit miracolul iubirii alături de bătrânul fluviu. Uite că în curând toate acestea vor fi şterse buretele pentru face loc unei bodegi plutitoare.

E dezolant… Dacă nici măcar simbolurile oraşului nu mai contează, atunci ce speranţe să avem că oraşul va renaşte? Opriţi distrugerea Falezei, domnilor aleşi!

Citit 2448 ori Ultima modificare Marți, 08 Aprilie 2014 14:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.