Reţete de sifonare a banului public

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă tot suntem în Postul Paştelui şi toată lumea se-ntrece în reţete de fripturi din ştevie şi stufat din coadă de elefant, mai ceva ca la Masterchef, m-am gândit să fac şi eu cunoscute nişte reţete. Însă nu m-a scoborât în profunzimile gastronomiei, aşa cum s-ar putea crede, ci m-am adâncit în labirintul administraţiei publice. Dar să vedem despre ce este vorba.

Se ia un angajat de la stat. Musai unul cu funcţie, căci altfel nu iese reţeta. Se adaugă un carnet de partid şi o cantitate apreciabilă de tupeu. Cât de mult tupeu, chiar până la nesimţire, căci cu cât e mai porcesc, cu atât iese mai faină treaba. Bun! Acestea fie rezolvate, se pot aplica reţetele care urmează, cu precizarea că suma de 500.000 de euro, luată ca reper în exemple, e pur orientativă. Ea poate fi oricând multiplicată cu zece sau cu o sută, după caz.

Feliatorul de contracte. Metoda este intens folosită pentru a evita atingerea plafonului de licitaţie la achiziţia de servicii. Să zicem că Primăria „X” are de reparat o stradă. Lucrarea costă 500.000 de euro, deci trebuie licitaţie, caz în care pot interveni surprize, deci „parandărătul” (de 5-7%) nu mai este garantat. Însă dacă scoţi la execuţie - separat (una câte una) - trotuarul, plombarea asfaltului, marcajul rutier, parcările etc, o să obţii şapte-opt contracte cu valoarea sub plafonul de licitaţie (care e de 100.000 de euro). Ba chiar, fiind vorba de încredinţare directă, un contract-felie de 60.000 de euro poate fi lejer umflat la 99.000 de euro. Căci totul se împarte, nu-i aşa?

Inventatorul de „vicii ascunse”. Afacerea are două etape. Mai întâi, „firma agreată” licitează 400.000 de euro (20% sub valoarea de pornire). Concurenţa este făcută zob. Apoi, câştigătorul vine cu o suplimentare de lucrări de 200.000 de euro, pentru „vicii ascunse”. Aşadar, statul plăteşte în final 600.000 de euro, cu 33% mai mult decât s-a licitat şi cu 18% peste valoarea de plecare a licitaţiei. Şpaga la astfel de operaţiuni este de 5% din valoarea licitată, plus 10% din diferenţa rezultată din suplimentare.

Numărătorul de steaguri. Metoda este tip Pristanda, în sensul că recepţia lucrărilor se face umflându-se fără jenă totul. Să zicem că firma „y” are de refăcut marcajul rutier pe 10 km de drum, caz în care, conform contractului, se trasează opt km de linie întreruptă, doi km de linie continuă, 20 de km de marcaj de bandă de urgenţă s.a.m.d. În procesul-verbal de recepţie sunt trecute toate ca realizate, însă în teren treaba se face doar pe jumătate, iar diferenţa de bani se împarte (şpaga fiind de 25-30%).

Foarte frecventă, pe acest exemplu, este dijmuirea materialelor. Astfel, asfaltul care în proiect are opt centimetri grosime, va avea doar cinci centimetri în teren, trotuarul de doi metri lăţime va avea doar 1,8 metri etc. Metoda se foloseşte şi la achiziţiile de bunuri, în special la consumabile (hârtie, toner, vopsea, flori şi arbuşti, becuri pentru iluminatul public s.a.).

Primele două metode prezentate sunt utilizate în special în primării, beneficiarii contractelor fiind aşa-zişii „lipitori de afişe”, respectiv oamenii care ajută cu bani negri în campaniile electorale. Dar ce, credeaţi că sacoşele cu salam şi găleţile din plastic se cumpără din banii candidaţilor? A treia metodă, mai elaborată, este specifică pentru lucrările de anvergură şi contribuie fie la puşculiţa naţională a partidelor, fie la garnisirea conturilor personale ale aleşilor. După caz.

Acestea ar fi cele mai importante metode de sifonat bani publici. Dacă mai ştiţi şi altele, nu ezitaţi să le scrieţi pe adresa redacţiei. În felul acesta poate află şi Curtea de Conturi şi procurorii ce trebuie să caute atunci când verifică legalitatea achiziţiilor făcute de instituţiile publice gălăţene.

Citit 1307 ori Ultima modificare Marți, 08 Aprilie 2014 09:14

5 comentarii

 • postat de cetatean
  Miercuri, 16 Aprilie 2014 08:19
  193.230.156.***
  Fara sa cunoastem acet sistem de a fura toti cetatenii stiu ca averile colosale ale celor de la primarie si consiliu sunt facute din bani publici adica din banii nostri. asta dovedeste ca nu avem noi cuvinde sa-i ponegrim pe acesti hoti cat ar merita ei. cat desppre dovezi ele sunt clare exista si sunt reale.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cartoon network
  Marți, 08 Aprilie 2014 20:36
  5.13.187.***
  da, material didactic bun pentru o carte de colorat cu ceva versuri. asta spre uzul copiilor ce vor sa fure meseria parintilor, procurori sau functionari in curtea de conturi, dna, dga....et....
  0
  1
  Raportează
 • postat de vasile
  Marți, 08 Aprilie 2014 10:59
  213.233.85.***
  Asta face si bacalbasa desi pe toate posturile tv pozeaza ( nud) ca el este cel mai cinstit...gura nui pute...
  1
  6
  Raportează
 • postat de New Galati
  Marți, 08 Aprilie 2014 07:52
  92.80.179.***
  A descoperit si Crangan apa calda, ce sa-ti zic. Oricum, esti pe dinafara: sa-l acuzi pe Stan ca ia numai 5% parandarat, e de acum motiv de dat afara.
  2
  10
  Raportează
 • postat de ando
  Marți, 08 Aprilie 2014 07:31
  89.136.3.***
  „Politica și Mafia sunt două puteri care trăiesc din controlul asupra aceluiași teritoriu. De aceea, ori fac război, ori ajung la o înțelegere.” – Paolo Borsellino, magistrat anti-Mafia, asasinat în Palermo cu o mașină capcana !!!........Din această definiție plastică și originală putem trage concluzia că un un grup infracțional organizat de genul clanurilor sau rețelelor de tip mafiot va încerca întotdeauna să-și asigure „spatele” infiltrând la vârf sistemul judiciar, în speță instituțiile statului create pentru combaterea infracțiunilor de orice tip dar mai ales a celor de corupție la nivel înalt, cu oameni slab pregătiți, lipsiți de caracter și de orice urmă de conștiință dar care care nu vor pregeta să execute orice ordin venit din partea celor care i-au așezat pe funcții și cărora le datorează, până la urmă, sinecurile și cariera profesională.Ce este de făcut? Lupta cu Sistemul trebuie să continue cu orice preț, pentru că orice pas înapoi făcut acum, când instituții cum sunt DNA, ANI, ICCJ sau SRI ne arată că nu mai sunt intimidate și că nu vor da ceda presiunilor și amenințărilor la care sunt supuse zilnic de doi ani încoace, ne va costa scump pe toți cei care ne-am făcut planuri pentru a trăi în această țară în anii ce stau să vină. ............Asadar,vorbiți despre Mafie! Vorbiți la televiziune, la radio, în ziare, pe stradă, la serviciu sau acasă, cu familia sau prietenii. Dar vorbiți,nu fiti indiferenti,pentru ca indiferenta ucide !!
  2
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.