Cui rămâi, tu, Românie?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

E trist… N-aş putea spune, din păcate, că ieri, de Ziua Copilului, s-a întâmplat ceva realmente notabil la Galaţi. Din motive care mă pun serios pe gânduri, autorităţile locale au dat cumva „la spate” această sărbătoare, pe care au dus-o (vorbind pe criterii strict bugetare) în coada listei, undeva în urma zilei Irlandei. Asta cu toate că la Galaţi există peste 100.000 de copii şi, evident, nici măcar un irlandez!

De ce nu le pasă mai mult autorităţilor locale de copiii oraşului? Păi, probabil din acelaşi motiv pentru care Teatrul „Gulliver” (în fapt o minunăţie de trupă, cu actori şi regizori extraordinari) nu mai are un sediu şi joacă pe unde apucă, în „ferestrele” dintre reprezentaţiile altora. Sau din aceeaşi cauză pentru care pe Faleza Dunării sunt de trei ori mai multe cârciumi decât locuri unde să se poată juca un copil. Ori poate tot din motivul pentru care pe 90 la sută dintre trotuarele oraşului nu se poate merge cu un cărucior. Şi exemplele pot continua. La nesfârşit.

Trebuie să constatăm, cu neplăcere, că grija autorităţilor pentru copiii noştri este aproape inexistentă. Sub mandatul lui Dumitru Nicolae, micuţii aveau ca locuri de joacă nişte maidane pline cu bălării, cu fierătanii contorsionate, cu câini (şi dejecţiile aferente) şi gunoaie. În linii mari, sub mandatul lui Marius Stan nu s-a schimbat mai nimic. În afară de un frumos şi (pe merit) lăudat parc Viva,  nu găsim ceva important de notat. Doar promisiuni învelite în staniol şi explicaţii întortocheate pentru eşecurile în serie în îndeplinirea promisiunilor.

Dragi aleşi, vă dau o veste. Copiii n-au timp să aştepte să se scarpine nu ştiu unde şi să negocieze parandărătul birocraţii din Primărie. Copiii cresc. Devin maturi şi le trece cheful de joacă. Iar în mintea lor va rămâne, fixată pentru totdeauna, ideea că autorităţile n-au făcut nimic pentru a le face copilăria fericită. Poate cineva să-i contrazică? Poate cineva să spună că edilii s-au făcut luntre şi punte pentru fericirea copiilor noştri?

Ceea ce nu înţeleg oamenii mari puşi în fruntea urbei este că de copiii de azi depinde România de mâine. Galaţiul de mâine. Bătrâneţea celor care acum sunt în puterea vârstei şi învârt banii publici. Dacă vom continua să credem că puştanilor de azi le va păsa de ţară şi de noi, ajunşi la senectute, mai mult decât ne pasă nouă, acum, de ei, atunci soarta ne este pecetluită. Ne aşteaptă vremuri grele, ca popor, căci generaţiei viitoare nu-i rămân prea multe alternative. Copleşiţi de nepăsarea autorităţilor, striviţi de dorul de părinţi (să nu uităm: unul din cinci minori din România are cel puţin un părinte în străinătate), cocoşaţi de sărăcie şi incertitudini, tinerii vor pleca. Se vor duce unde vor vedea cu ochii şi vor lăsa în urmă o Românie pustiită, golită de valori.

Spunea cineva despre România, în batjocură, că e o ţară minunată, dar că e păcat că-i locuită. Uite că nu mai avem mult până când vom constata că, „mulţumită” profesionalismului şi „dăruirii” aleşilor noştri, a „grijii” lor nemărginite pentru popor, avem „şansa” să transformăm România într-o moştenire fără moştenitori. Mare păcat…

Citit 1609 ori Ultima modificare Duminică, 01 Iunie 2014 16:49

9 comentarii

 • postat de UN ......PRIETEN
  Luni, 02 Iunie 2014 22:58
  84.117.45.***
  Costelus , Costelus , ai avut musai nevoie de scursuri postatoare de tip @ Oauuuuuuu si @ ne cunoastem din civilie , ca sa-ti dovedesti tie insuti "barbatia necesara, desconspirarii lui Cubasa" ?

  Urat ,foarte urat ,din partea ta. Pe ei de ce nu i-ai cenzurat. Lor de ce nu le-ai blocat IP-ul

  Si unde te-ai gasit sa iti arati ura fata de acest om ? In postarile de la propriul editorial. Chiar atat de tare il urasti incat il condamni fara sa stii nimic despre el ? Doar pentru ca-ti critica un text schiop , fara mesaj si usor bombastic ?
  Jenant intr-adevar. Uite ce. Mai exerseaza , mai scrie , fa gheomotoace , scrie din nou , pana iti iese.

  Eu cred ca poti fi si laudat , nu numai ravasit prin chica !

  Abia asteptam viitorul tau editorial .
  3
  5
  Raportează
 • postat de victorasse
  Luni, 02 Iunie 2014 22:55
  79.119.70.***
  Nu Iti bate capul de niste sarbatori , facute de om , trebuie sa Laudam pe Dumnezeu nu pe noi sa ne laudam si sa ne sarbatorim, noi Insine, Laudati pe Iehova, Dar Oameni Batjocuresc ce nu cunosc, si sarbatoresc un lucru de nimic,
  o lucrare Inselatoare. ce i scris se va Implini.. Totusi mai am o Intrebare,,,.. cinestie la care sabbatoare sa citit In Biblie In public. credeti ca este pacat sa citesti Din Biblie In Public? credeti ca toti oameni ar fi oci si urechi?
  vedem . Isus Zicea sa punem Interesele Imparatiei pe Primul Loc.,,, dar no nu Il punem deloc, nici pe al doilea.
  .
  4
  1
  Raportează
 • postat de Oauuuu, Crângan a reușit să tulbure apele locale...Bravo Crângan, ești cel mai tare !!!
  Luni, 02 Iunie 2014 20:16
  109.99.202.***
  Bine Costel Crânga, uite cum condeiul de ziarist scoate împuțeala ce se afișează prin amenințări, că atât îi duce capul, meteahnă de comunist învrăjbit cu ioc educație. Bine Crângan, lumea a început să se miște, musca de pe căciulă nu le dă pace, se simt avizați, frustrați.....ar fi cazul de un DNA acțiune !!!
  7
  7
  Raportează
 • postat de cunoscut din civilie
  Luni, 02 Iunie 2014 14:33
  109.166.133.***
  este de speriat nesimtirea acestui cubasa
  pe vremea cind era director la apaterm lua cite 500 de milioane de lei prima in fiecare an. sa dea banii inapoi!
  vad ca a uitat si ca a fost activist comunist. eu nu am uitat, ticalosule, ce ai fost . nu mai face pe victima, ca nu esti victima, ci tortionar si apoi calau al apaterm.
  15
  10
  Raportează
 • postat de Interesa(n)tul Costel
  Luni, 02 Iunie 2014 13:53
  213.233.84.***
  Costel Crangan, fara sa fiu partizanul vreunei parti, afirm ca tu esti cel care te-ai facut de ras. Spunea un comentator odata, ca esti un purtator ilegal de condei. Si avea dreptate! Vrei sa vorbim despre santaj si cate articole a scris Viata Libera sub acest imperiu??? Dar cine a cenzurat de-a lungul timpului comentariile de bun simt care sustineau numai adevarul, prin stergerea lor? Nu cumva dumneata? Mi s-a intamplat si mie asa ceva. P.S. Omul are dreptate. Nici mie nu mi-ar face placere sa vad cum un organ de presa face presiuni asupra justitiei si indica si pedeapsa. Daca nu v-a iesit pasienta, returnati foloasele necuvenite. Se aude neprihanitule Costel?
  5
  14
  Raportează
 • Luni, 02 Iunie 2014 11:59
  86.124.200.***
  DATOREZ cititorilor o explicaţie legată de COMENTARIUL de mai jos, semnat "ANTI...CARIUL DE SERVICIU".

  Comentariul aparţine domnului GEORGE CUBASA, fost director al APATERM Galaţi.

  În ultimele zile, acest domn a încercat să mă determine să scot din site-ul Vieţii libere un articol despre primele ilegale, de sute de milioane de lei, pe care le-a primit pe vremea când era director al APATERM, prime pe care acum este somat de Curtea de Conturi să le returneze.

  Deoarece am refuzat să scot acel articol (motivul este foarte clar: ar fi însemnat CENZURĂ), dl CUBASA a început să mă ameninţe şi să mă jignească la telefon, pe e-mail şi prin mesaje pe Facebook. Practic a trecut la un ŞANTAJ foarte agresiv.

  După cum se poate observa, în comentariul de la articolul de faţă continuă să mă atace, într-un mod jenant, tipic pentru indivizii care au jefuit oraşul Galaţi, iar acum se declară neprihăniţi.
  18
  13
  Raportează
 • postat de ANTI CARIUL DE.........SERVICIU
  Luni, 02 Iunie 2014 10:26
  84.117.45.***
  Cutremurand bagdadiile cerului, croniCARIUL VREMURILOR (cum insusi s-a blagoslovit, spre vesnica neuitare de sine) , Costel frate cu Crangul , dupa ce trage cateva oftaturi duioase incercand metrul antic ca pe o pereche de blugi stramti parafrazeaza un poet nostalgico-revolutionar si ne arunca-n fata un " Cui ramai, tu Romanie" cazind cu capul pe tejghea , ...........de epuizare fireste

  Apoi scrutand viitorul cu o privire abia mijita , ne fericeste cu prima-i constatare:

  " E trist....."

  Buna poanta nu ? Ajuta la cresterea prestigiului intelectual !

  Plange catavencian pe umarul a peste 100 000 de copii (din totalul de 260 000 de locuitori ai Municipiului Galati, inghesuind intr-un colt , adolescentii , adultii , bunicii si bunicutele precum si pe toti acei ce nu mai cred in Mos Craciun).
  Palmuieste cu elan " Gulliver-ul", ca nu face si nu drege si uita ( sau nu stie) ca amaratul de Gulliver, a ajuns de multa vreme , prin vointa autoritatilor , tucalarul ( a se citi sectia ) Dnei. Fani Tardini.

  Intimplarea asta se inscrie probabil la rubrica " Cititorii informeaza ziaristii". Nu-i asa dle. redactor sef.

  Bine educat si atent la nevoile alesilor de a se scarpina in......nu stiu unde , precum si a birocratilor sa ia parandaratul ( hai ca ti-e o ciuda de mori ! ) , Costel le da o veste zguduitoare :

  " Copii cresc......Devin maturi si le trece cheful de joaca "

  Scade , vezi Doamne iarta-ma cifra aia dementiala de 100 000 si se duce de rapa si balbaiala cu care ne scrijeleste autorul privirea.

  Dragul meu , arunca , chestia (pix , stilou , pana de gasca , bat , etc.....) cu care scrii, cat mai departe .

  Nu ai talent si pace . Explica-mi cum de de nu te-a luat la palme hartia cand ai" sughitat anateme " de genul :

  " aproape inexistenta" similara in Limba Romana cu "putin gravida" sau cand ne-ai asigurat ca de un balansoar , doua acolo ,"depinde Romania de maine si batranetea celor care acum in puterea varstei invart banul" desi pina mai ieri au fost si ei , adolescenti , copii , in burticile mamelor lor, in imaginatia desantata a taticilor lor s.a.m.d.

  Cum am fost suntem si vom fi noi toti , de cand e lumea si pamantul cu sau fara balansoare ,chei de gat , telefoane mobile si mp3-uri prin genti . Asta ca sa nu le zic si pe alea rele din genti

  Chiar daca pe tine Costelus te-a adus barza si te vor lua extraterestrii, umbra pe care o faci dragutului de pamant , tot inutila ramane. Cel putin in ce priveste manifestarile-ti jurnalistice.

  Te rog frumos lasa-i pe altii cu mai mult " viers" gazetaresc sa scrie si nu mai abuza de pozitia ta in organigrama, acaparand editorialul.

  In ce ma priveste , cunoscandu-te ca" iute stergatoriu" de texte blagoslovite si iubitor de postari tavalite in "mocirla drumului" mi-am luat unele masuri :

  - Aceste texte vor pleca simultan catre actionariatul publicatiei tale , dar si catre alte mijloace mass media.
  - Vor fi arhivate de mine ca sa le pot inlocui pe cele pe care le vei sterge desi deontologic vorbind , nu ai motive.
  - La sfarsitul anului , le voi lega intr-o brosura pe cheltuiala mea si ti le voi darui fie si numai spre a le compara calitativ cu editorialele tale.


  Un prieten


  (pamflet)
  7
  14
  Raportează
 • postat de Ăsta-i potențialul mioritic, nu reușim să ieșim din starea socială de mizerie, în mizerie. Suntem plafonați prin educație, vine din istorie.
  Luni, 02 Iunie 2014 05:34
  92.86.89.***
  După 24 de ani cam cu asta rămânem, ăsta-i potențialul nostru de a înțelege, nu ne duce capul, nu putem să ne depășim starea, am revenit ''la normal'' de după'89, adică țărani ne-am născut, țărani rămânem. Comuniștii de după ani '60 în fuga de a ajunge capitalismul din urmă au încercat și au reușit să industrializeze Români am mai ales Moldova și Oltenia, zone foarte sărace, au creat orașe moderne ca-n afară, locuri de muncă în fabrici și uzine cu forță de muncă calificată forțat adusă de la țară, ordine și disciplină în comunitate prin sectoristul cu bulanul pe stradă....dar după '89 totul se duse, ieși țăranul pe spațiul verde și se dădu în petec cu a lui garduri cu sârmă, beciuri, magazii pentru a lui acareturi strânse și murături, cartofi, fasole pentru a trece Iarna ca la țară. gunoiul aruncat airea peste gard, tot ca la țară, alei pietonale pline cu noroi și praf pe post de uliță printre garduri și tot așa....condiția de țăran mioritic nu ne-a ieșit din ADN, din sânge, vrem să trăim și să fim boieri într-o mare mizerie, chiar și socială, din păcate. Ăsta-i potențialul mioritic.
  10
  8
  Raportează
 • postat de cir
  Luni, 02 Iunie 2014 00:34
  79.116.105.***
  In 1975 familia mea s-a mutat de la tara in Galati. Am gasit o oaza de verdeata si tovarasi de joaca pe cinste (se juca fotbal civilizat, se facea gimnastica pe iarba (printre "indrumatoare"-viitoarea (pe atunci) medaliata cu aur la Edmonton- Liliana Balan) , se juca oina foarte serios si tenis. Aveam locuri de joaca, langa bloc, unele special amenajate de autoritati altele erau terenuri libere foarte potrivite pentru joaca. La 1 minut de mers aveam o padurice frumoasa. Dupa 1981 oameni nascuti in si doar pentru masina au ocupat toate terenurile, au facut garaje, gradini imprejmuite cu sarma ghimpata si toate aleile au devenit drumuri de acces, acoperite cu zgura, prafoase si fara identitate. Paduricea si-a pierdut copacii si arata ca un lagar de exterminare, cu garduri de sarma si tot felul de plase. De atunci mi-am petrecut toate vacantele la bunici, la tara, orasul isi pierduse farmecul, nu mai era pentru copii. Acum am copii, locuiesc la casa si am construit pentru ei acasa tot ce ne-au stricat odinioara fanii garajelor si le refuza inca autoritatile de astazi. Galatiul este un oras ostil copiilor, ostil viitorului, traieste vanzand rugina gloriei de demult.
  7
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.