Somnul Învăţământului naşte politruci!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Băsescu şi-a cerut scuze, adică şi-a asumat „eroarea” de a fi promulgat legea de mărire a salariilor profesorilor.

Banii chiar nu pot fi alocaţi, că nu sunt, plus că ar stârni o avalanşă de pretenţii, la fel de justificate, în alte sectoare. Alte sindicate din domenii care pot chiar paraliza economia, nu doar să  bată obrazul gros al Guvernului, să-i îmbufneze pe părinţi şi să-i chinuie pe elevi, stau la cotitură, lăsându-i pe profesori să scoată primii castanele din foc.

Dacă se va cădea la înţelegere, pentru o mărire, chiar mai modestă decât cea legiferată, de 50 la sută, revendicările salariale vor începe să curgă. Şi, chiar dacă nu este, ca la profesori, o lege deja existentă, n-ar da bine la imagine să fie refuzaţi…  Doar suntem aproape în campanie!

Dascălii, la rândul lor, n-ar da dovadă de înţelepciune să tacă tocmai acum, în singurele momente în care guvernanţii nu-şi permit să nu se arate interesaţi de soarta Educaţiei. Nici încercarea de a condiţiona salariile de calitatea învăţământului nu le-a reuşit nici preşedintelui ţării, prin proiectul Comisiei prezidenţiale de resort, nici ministerului cu pricina.

E o situaţie fără ieşire şi, repet, a început campania electorală mascată –  este momentul propice revendicărilor – pentru oricine! Aşa spunea nu demult şi un deputat gălăţean, care presa Guvernul să-i ajute pe pensionarii cu grupe speciale de muncă: dacă nu acum, când îi doare pe guvernanţi la imagine, atunci când?

Şi efectul s-a văzut: ministerul nu cedează (încă), nu măreşte salariile, dar măcar şeful statului recunoaşte că a fost o greşeală promulgarea legii, pe care fostul guvern liberal nu a vrut să o aplice, iar Cotroceniul da. Lege cu care actualii guvernanţi s-au bătut în piept, ca să vină la putere.

Acum, chiar dacă dna Andronescu s-a cam stropşit la un profesor din propriul partid, care a îndrăznit s-o întrebe când se vor mări salariile dascălilor, preşedintele şi-a pus cenuşă în cap, aruncând praful şi asupra altor factori de decizie: da, a greşit! Şi a greşi e, nu-i aşa, omeneşte, pe când a plăti e catastrofă pe timp de criză!

Pe o chestie din asta, cu „am promis, da` n-avem cu ce”, un guvern dintr-o ţară civilizată îşi dă demisia; măcar vin alţii care n-au promis nimic! 

Profitând de moment (acelaşi: dacă nu acum, atunci când?) europarlamentarul PSD şi editorialistul Adrian Severin îl somează pe preşedintele Băsescu să nu mai candideze, citând un raport al Institutului Social Democrat „Ovidiu Şincai” – institut, da´ social-democrat: şeful statului a izolat România pe plan internaţional şi numai cu un preşedinte nou ne dezizolăm, spun PSD-iştii.

Nu vă spuneam că totul e un joc electoral? Drept pentru care, nouă nu ne rămâne decât să îi lăsăm pe guvernanţi şi contraguvernanţi să se certe, în detrimentul copiilor, şi aşa educaţi pe sponci de familii şi şcoală. Până când?

Cât despre profesori, cu tot respectul pentru cei mulţi şi buni: tot Învăţământul românesc i-a creat şi pe actualii, trecuţii şi viitorii guvernanţi!

Citit 805 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.