Făţărnicia guvernează România

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
7 comentarii

Să rememorăm. Pe când democraţia se-ntorcea, spăşită, pe meleagurile noastre – iată că sunt deja 25 de ani de atunci - se năştea, ca un fel de copil din flori al tranziţiei, conceptul de traseism politic. Vă amintiţi, desigur, primul mare scandal din FSN, care l-a făcut pe Ion Iliescu să se dea de ceasul morţii, de groază că gaşca lui Petre Roman sparge proaspătul partid-stat din România. Ce tirade… Ce mânie proletară!

Evident, n-am inventat noi, românii, ideea de migraţiune dintr-un partid în altul. Se-ntâmplă şi la case mai mari, chiar dacă (zic!) la ei e mai mult o chestiune de principii, decât o trădare de dragul ciolanului, al banului sau al unor amnistii penale. Trădarea e o meteahnă veche de când lumea, dar nicăieri nu-i mai acasă la ea ca-n politică. Trebuie să mai recunoaştem şi că la noi, la români, lucrurile se petrec mai cu talent şi mai cu pasiune decât la alţii. Căci n-a fost politician român care să nu fi înfierat măcar o dată, cu furie, trădarea foştilor amici, deşi, la rândul lui, migrase măcar o dată-n viaţă dintr-o barcă electorală în alta, iar gestul i s-a părut perfect normal.

Făţărnicie. Cam acesta ar fi cuvântul care rezumă cel mai bine caracterul politicianului român. Trădează fără a recunoaşte că trădează, nici să-l arzi cu fierul înroşit. Îi pupă zgomotos pe cei care-şi vând aliaţii în favoarea lui. Îi scuipă cu scârbă pe cei care trădează în favoarea altcuiva. Cântăreşte totul cu greutăţi diferite, ca şi cum lumea lor ar fi guvernată de două coduri morale paralele.

Plutarh scria că Iulius Cezar ar fi spus, nu o dată, că iubeşte trădarea, dar îi urăşte pe trădători. În gura lui Cezar părea o cugetare inspirată, adecvată strategiei de apărare a intereselor publice în faţa complicatelor intrigi care se urzeau pe atunci în imperiul Romei. Însă şi dâmboviţeanul Farfuridi a spus, prin condeiul lui Caragiale, acelaşi lucru, prilej tocmai bun ca expresia să fie împinsă înspre zona egoismului feroce.

„Trădaţi la noi, că e moral” – este spiritul politicii româneşti, reconfirmat – iată! – prin ordonanţa privind introducerea în legalitate, pentru fix 45 de zile, a trădării politice. Nu există nici un dubiu: actul normativ tocmai plăsmuit de Guvern, este dovada supremă că făţărnicia guvernează România. Poate că lucrurile ar fi trecut neobservate dacă se întâmplau într-un an fără alegeri. Însă, puse pe tapet acum, când bate la uşă cel mai echilibrat scrutin pentru preşedinţie din istoria ţării, capătă nişte conotaţii înfiorătoare.

Practic, se cumpără aleşi şi, prin ei, se cumpără voturi. Promisiunea unor avantaje administrative pentru popor (prin deblocarea deciziilor din consiliile locale şi cele judeţene) este doar o gogoaşă electorală. Acele avantaje ar trebui să le vină oricum, ca efect al legii, indiferent de culoarea politică a primarilor şi consilierilor. Dacă guvernanţii nu le-au dat, e chiar vina lor, căci arată că au condus ţara politicianist. Că s-au folosit de putere pentru a-şi defavoriza adversarii politici şi, implicit, pentru a-şi bate joc de popor. Ceea ce este imoral, dar şi ilegal. Fapta se numeşte „abuz în serviciu” şi se regăseşte în Codul Penal.

Zarurile au fost aruncate. Rămâne doar de aflat răspunsul la o întrebare cheie: unde se ascunde societatea civilă care ar trebui să sesizeze Justiţia că drepturile românilor sunt călcate în picioare?

Citit 1026 ori Ultima modificare Vineri, 29 August 2014 17:03

7 comentarii

 • postat de Masca funerara a lui Tutankhamon Duminică, 31 August 2014 23:16 92.84.55.*** Link la comentariu
  1
  1

  Societatea civila romaneasca sa sesizeze Curtea Constitutionala, pentru Abuz in distribuirea banului public catre partidele care incurajeaza sau /?ajunse la putere/ dispun prin hotarari ilegale migratia politica . Contribuabilul ROMAN ,sustine financiar /obligatoriu prin partidele politice/ doctrine sau curente politice pentru consolidarea societatii democratice intr-un STAT DE DREPT .OUG "sluteste"in mod grosolan acest deziderat . Partidele politice nu sunt CLUBURI PRIVATE DE INTERESEcu autofinantare, ci o povara "necesara" platita /gras/de societate pentru propasirea acesteia.Cineva trebuie sa raspunda si sa plateasca aceste "initiative" nemaiintalnite in practica politica a Europei civilizate.

  Raportează
 • postat de Viața se complică pe acest plai mioritic și dor..dor de stabilitate, siguranță și predictibilitate, măcar mică. Duminică, 31 August 2014 01:42 109.99.196.*** Link la comentariu
  0
  8

  Fățărnicie? Ar fi fost bine, am văzut-o la englezi, francezi, americani, germani și chiar la ruși....dar la noi este fără îndoială PROSTIE după Decembrie '89, nu-i duc capul, trăiesc pe o zi pe alta și odată cu ei și noi ne tragem sărăcia, nevoile....s-au dus visele noastre de mai bine, am fost vânduți, să vedem către cine, rușii înaintează pe litoralul M. Azov, Crimeea este ocupată, urmează Odesa rusofoni în sânge și apoi Transnistria, M. Neagră fiind deja ,,lac rusesc''. ce a rămas izolată cu a lor Armată a 14-a a Fed. Ruse și rămânem în plop înconjurați de țări ce abia așteaptă pe ruși ca bravi eliberatori, bulgarii, sârbii, ungurii ce au primit un ''împrumut'' de 10 miliarde euro și ceva promisiuni de rearanjare a granițelor bănuiesc, cu oferta rusească de a ne redobândi Basarabia, idee prin cancelariile a politicienilor ruși și o Ucraină cu frontiere prorusă, M.Neagră fiind deja ,,lac rusesc''. Este de rău, E Balcanilor este ''spart'' rău....se repetă povestea bunicilor ce așteptau americanii după 1946? Nu avem nici-o bază NATO mai acătării și investițiile străine au rupt-o la fugă...semn rău.

  Raportează
 • postat de valll Sâmbătă, 30 August 2014 19:48 92.80.134.*** Link la comentariu
  1
  5

  Oare cati isi vor ingrosa obrazul in asemenea hal, incat sa migreze in conditiile cand toata presa va fi cu ochii pe ei? Va fi distractiv,

  Raportează
 • postat de un idiot obligat sa plateasca taxe arendasilor USA si H-UE Sâmbătă, 30 August 2014 17:03 185.26.182.*** Link la comentariu
  2
  4

  De unde presupuneti ca este cel mai "echilibrat scrutin"? Sau presupuneti prin: "Că s-au folosit de putere pentru a-şi defavoriza adversarii politici şi, implicit, pentru a-şi bate joc de popor. Ceea ce este imoral, dar şi ilegal. Fapta se numeşte „abuz în serviciu” şi se regăseşte în Codul Penal." ca procurorii il vor ancheta pe Basescu ca a declarat ca va spune tot ce stie - evident despre adversarii pupilei sale - avand surse, cumva, rapoartele serviciilor adresate presedintiei si nu persoanei presedintelui? Hai s-o vad si pe asta! Ca despre el stim ca are peste 60 de dosare penale.

  Moralitate cu ast act normativ? Doar reluarea unei actiuni de succes a PD (PDL) -lui din 2006. Doar situatia este diferita. Atunci se urmarea urcarea pe noi culmi (parca azisem de mii de ori aceasta expresie) a hotiilor FSN/PDSR/PSD, evident, noi nu banuiam asta ca nu i-am fi votat. Acuma, astia sunt asa siguri de ei ca nu se mai ascund.

  CDR-ul a fost daramat de gasca PD-PNL. USL a fost daramat de Base&PSD. Ca nici cu simulacrul tradatorilor de vocatie PNL nu-mi este rusine!

  Cine va iesi? Oricum, nu voturile romanilor vor decide asta. Ci dispozitiile stapanilor care, daca ar face doar 10% din ce ne impun noua, acasa la ei, ar urla toata media si ar urma garla demisii. La noi DISPUN interzicerea unor media incomode, excelent premiate de media din tarile lor. Oare de ce? Ca nici mama nu i-a dat tatii pe gratis. I-a luat tot salariul!

  Raportează
 • postat de atamanu Sâmbătă, 30 August 2014 08:51 5.13.148.*** Link la comentariu
  0
  12

  Apropo de ” Fatarnicia care guverneaza Romania ” : Premierul Victor Ponta ( adica primul fatarnic al tarii ),a semnat joi, 28 august, o Hotarare de Guvern prin care se vor aloca 6.000.000 de lei din Fondul de rezerva bugetara pentru sprijinul financiar a trei unitati de cult: Centrul Eparhial Iasi (judetul Iasi), Manastirea Nicula (judetul Cluj) si Manastirea Tismana (judetul Gorj), potrivit unui act normativ publicat vineri in Monitorul Oficial.....Eu pup poala popii, popa pupa sigla mea. Laudat fie numele domnului Victor Viorel , ginerele popii Ilie cel impuscat in ” oute ” de catre Adelu”, alt ” sfant ” al Romaniei. Sa dam tot bugetul burdahanosilor de popi, amarastenii pot trai sfintindu-se in post si rugaciune....Sa ne intoarcem deci in evul mediu, ce atata democratie si libertati.... Tara te vrea prost !!!

  Raportează
 • postat de VOTANTUL Sâmbătă, 30 August 2014 08:34 5.13.216.*** Link la comentariu
  0
  16

  SI CINE ESTE DE VINA? NOI, CETATENII ?
  STAM ASCUNSI SI NU AVEM CURAJUL SA CEREM DREPTUL CONSTITIONAL IN STRADA CE TREBUIE SA FACA POLITICIENII , GUVERNATII, PRESEDINTELE, ADMINISTRATIA LOCALA.....DACA NU NE COVINE!!
  NOI II ALEGEM ,NOI TREBUIE SA-I DAM AFARA DIN BIROUL INCREDINTAT SA NE CONDUCA, CONFORM LEGIILOR IN VIGOARE A UNUI STAT DE DREPT DEMOCRATIC....!!ASA CA SUPORTATI OAMENI BUNI SI NU MAI FITI CARCOTASI P E LA COLTURI DE STRADA??
  DE CE NU PRELUAM MODELE EUROPENE, FRANTA, SPANIA , GERMANIA, ELVETIA ETC .......ATUNCI CAND NU ESTE IN REGULA SI NU FUNCTIONEAZA CEVA NORMAL SI MAI ALES LEGAL PE BAZA PROMISIUNILOR FACUTE .......IN STRADA LE CER DEMISIA SI REZOLVA SITUATIA!!
  ASA TREBUIE SA FUNCTIONEZE REGULIILE DEMOCRATICE SI IN ROMANIA !

  Raportează
 • postat de Curfa heroina si plagiatoare cu copiii ei din Flori Sâmbătă, 30 August 2014 06:46 92.84.55.*** Link la comentariu
  0
  9

  "...s-au folosit de putere pentru a-si defavoriza adversarii politici si,implicit, pentru a-si bate joc de popor."

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.