Şi de pe malul celălalt, tunelul tot pod se vede

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
5 comentarii

Albert Einstein zicea despre oameni că sunt suma propriilor fapte şi că reuşita (în orice domeniu) nu se construieşte cu vorbe. „Încearcă să fii un om de valoare şi nu neapărat un om de succes”, îşi sfătuia savantul contemporanii, iar cugetarea poate fi lesne transpusă în societatea modernă. Căci prea mulţi oameni construiesc, în zilele noastre, faţade superbe din carton, în spatele cărora nu se află nimic. Doar palavre…

Aş lua ca reper mult forfecatul subiect al podului/tunelului peste/pe sub Dunăre. Din motive cam neclare, primarul Marius Stan şi-a setat anunţurile de intenţie pe ideea că la Galaţi se va face tunel. Să recunoaştem: omul este consecvent. Însă consecvenţa nu-i totdeauna o calitate. Este adevărat că atunci când vine vorba despre principiile morale, sociale şi economice fundamentale - asupra cărora există deja o opinie publică aşezată, unanimă - consecvenţa devine necesară. Însă lucrurile nu stau la fel atunci când discutăm despre decizii încărcate de subiectivism. Cum ar fi, bunăoară, dilema „pod sau tunel”.

Aşadar, Marius Stan spune, răspicat: „Tunel!”. Este admirabil că e tare pe picioare în a-şi apăra părerea. Dar ce ne facem cu realitatea că primarul e cam singur în tranşee în chestiunea asta, căci pe unde te duci, pe unde te-ntorci, lumea spune „Pod!”. Brăilenii, spre exemplu, au şi pus pe tapet un studiu de fezabilitate privind un pod peste Dunăre în zona trecerii bac din oraşul Chiralinei. Mai mult decât atât, Guvernul României a şi acordat fondurile necesare realizării studiului de fezabilitate, semn că ideea a prins aripi. În tot acest timp, primarul Galaţiului strigă: „Tunel!”. Ba chiar scoate din bugetul local zece milioane de euro pentru a plăti un studiu de oportunitate al unui proiect pe care nu-l susţine nimeni.

O vreme, s-a crezut că Stan are susţinerea tulcenilor în ambiţia lui de a trimite traversarea pe dedesubtul fluviului. Însă şi aici s-au lămurit lucrurile, căci autorităţile de la Tulcea au declarat deja că, de pe malul lor, tunelul se vede cam… pod, motiv pentru care s-au alipit la ideea Brăilei. Şi-atunci, te-ntrebi, de ce se încăpăţânează primarul Stan să cheltuiască o grămadă de bani pentru o utopie? Cu cele zece milioane de euro risipite pe inutilul studiu de fezabilitate se pot rezolva o mulţime de probleme din oraş. Cum ar fi surpările de la Faleză sau chestiunea câinilor fără stăpân. Se poate continua restructurarea urbană (căci, vai, e haos în locurile unde s-au demolat garajele!) sau se pot reface trotuarele dezastruoase. Se pot face piste pentru biciclişti sau se poate construi un sediu civilizat pentru Primărie şi pentru restul serviciilor publice. Şi câte şi mai câte!

Fără îndoială, pe toată lumea îngrijorează consecvenţa lui Marius Stan în a susţine proiecte în care căruţa este pusă în faţa boilor. Asta arată că, din păcate, primarul nu are o viziune prea clară asupra dezvoltării urbei, ci doar îşi exersează imaginaţia. Or, administrarea unei comunităţi nu este un exerciţiu de imaginaţie, ci unul de pragmatism. Iar reuşita, după cum spunea Einstein, înseamnă valoarea faptelor tale, şi nu mulţumirea efemeră că ţi-ai învins adversarii într-o cursă electorală oarecare.

P.S.: După închiderea ediției, când ziarul era deja în tipografie, am aflat că primarul Marius Stan a parasit PNL pentru UNPR. Nu am căderea să judec în vreun fel acest gest. Însă nu pot să nu mă mir de curajul cumva nebun al edilului șf. Nu de alta dar dacă ordonanța privind migrația politică pică la examenul Curții Constutuționale (o să explic într-un articol viitor ce risc există în acest sens), atunci viața lui Marius Stan devine, brusc, extrem de complicată.

Citit 1188 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Septembrie 2014 07:50

5 comentarii

 • postat de Metrul în Galați când va vrea Stan să ne bage? Stan face manipulare prin propuneri tembele. Miercuri, 10 Septembrie 2014 13:08 92.86.69.*** Link la comentariu
  0
  2

  Stilul ăsta de manipulare prin aruncarea pe piață cu proiecte aiuritoare le aveam de pe timpul lui Ceaușescu propagandă pentru a abate atenția de la nevoile stringente a gălățenilor, apă caldă și rece scumpă, căldură la Iarnă lipsă, mizerie în oraș organizată, tăieri de tei, copaci în debandadă organizată, distrugerea domeniului public și spații verzi maltratate de construcții tembele, gropi ce apar și pun în pericol construcțiile civile, blocuri, ....și tot așa. Stan cred că o să apară și cu metroul în oraș în lipsă de idei.

  Raportează
 • postat de Carlsbad cu gheata /numai o galeata/ @ FI Miercuri, 10 Septembrie 2014 11:14 92.84.63.*** Link la comentariu
  3
  3

  Mai Fresnescule,toata stima pentru grija ta spre MAI BINE,insa daca este democratic, "propun" ca noul oras sa se numeasca Underdonau, /dupa episcopul scolit acolo/ tu sa stai in cartierul Braila ,eu in Cartierul Galati,sa il alegem primar de onoare pe Klaus Iohannes si sa ne declaram Land al RFG. Vom fi "nemtii" Romaniei cu steag dac,cu tunel pe sub oras in care vor fi bagati toti hotii si pungasii tarii. Ce zici,ne "dena ss ificam de "regimul Bazescu ?! Sa traiesti bine!

  Raportează
 • postat de fresnescu ionel Miercuri, 10 Septembrie 2014 08:32 79.117.157.*** Link la comentariu
  3
  9

  Cu tristete vad ca iar si iar cetateanul galatean este facut la maselute , in ceeace priveste oferta electorala. Mai oameni buni , cei ce la revolutie aveau cca. 5o de ani , si li sa restrans activitatea economica la intreprinderile la care lucrau, au fost trecuti la pensie si astfel sa format celebra masa de votaci, care la revolutie au avut un mare instinct de conservare( privind revolutia de la televizor ), iar dupa revolutie ei HOMO SOVIETICUS , beneficiaza cel mai mult de binefacerile societatii capitaliste , iar tinerii care au murit pentru libertate si cei ce traiesc acum o duc din ce in ce mai rau , sau au parasit tara.Iliescu cu ai lui si-au batut si inca isi ma bat joc de toti tinerii din tara , spun tineri la toti cei ce au varsta de pana la 45 de ani. Dragi galateni nu conteaza numele metropolei , dar sa fie NEW BRAILA. Multa sanatate si numai bucuri de la subsemnatul.Braila cu Galatiul odata unite nu mai pot fi controlate asa usor de SOVIETICI. Haideti cu NEW BRAILA si sa lasam prostiile.

  Raportează
 • postat de cetateanul Miercuri, 10 Septembrie 2014 08:19 5.13.205.*** Link la comentariu
  13
  3

  Eu inca mai cred in potentialul si perseverenta luiMARIUS STAN!!
  Lingaii inclusiv partidul lui , care de 25 de ani nu au facut NIMIC in acest oras! au fost si sunt carcotasi, impedecand prin vot tot ce vrea sa faca acest OM!
  Cu ce l-a ajutat liberalii mai ales ca au fost si la guvernare USL? cu nimic!
  Din cotra dobre s-a opus demolarii cotetilor insalubre si garajelor!! stiti de ce!?
  fff bine ca a plecat din partidul tradatorilor! va demonstra ca poate sa faca treaba daca este sustinut!

  Raportează
 • postat de Cavalerul de la Tunel / ordin masonic local/ zidar de poduri Miercuri, 10 Septembrie 2014 07:10 92.84.63.*** Link la comentariu
  1
  4

  Dilema veche pentru cetateanul alegator din acest oras varuit la fiecare ciclu electoral cu rosu. S-a incercat si cu galben dar nici nu s-a uscat bine oloiul chimic ,ca uite, la prima ploaie dupa USL ,se coscoveste facand vizibil stratul gros ,de baza ,al culorii simbol in lupta dreapta contra ciocoilor. Si uite asa na trezim de fiecare data ca am votat partea "inutila " a vreounui "galatean get-beget", trecut /conform costitutiei/ de cincizeci de ani. Pensie "usoara"tuturor,ca sa pluteasca pe/sub/Dunare.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.