Vom avea alegeri pentru Primăria Galaţi?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trecerea primarului Marius Stan de la PNL la UNPR a provocat o situaţie destul de agitată în lumea politică gălăţeană. Se fac şi se desfac înţelegeri de budoar, se scanează electoratul, se aduc la înaintare tot felul de personaje mai mult sau mai puţin carismatice, se negociază voturi, noi majorităţi, proiecte. Explicaţia acestei vânzoleli este simplă: se anticipează că sunt şanse măricele ca mandatul lui Stan să fie invalidat, caz în care anul acesta vom avea la Galaţi alegeri pentru fotoliul de primar.

Dincolo de orice speculaţii, părerea multora este că Marius Stan s-a cam pripit cu demisia din PNL. Nu sunt puţini cei care cred că putea să mai aştepte măcar până când Curtea Constituţională s-ar fi pronunţat în privinţa legalităţii ordonanţei de guvern privind migraţia politică. Date fiind antecedentele Curţii, există indicii să credem că e posibil ca ordonanţa să fie declarată neconstituţională, caz în care primarului îi cam fuge fotoliul de sub fund.

Potrivit Legii nr. 393/2004 (modificată şi republicată), articolul 15, alineatul 2, litera g1, primarul unei localităţi rămâne fără mandat „odată cu pierderea, PRIN DEMISIE, a calităţii de membru al partidului pe listele căruia a fost ales”. Interesant este că, în cazul consilierilor locali şi judeţeni, mandatul este pierdut şi în cazul în care persoanei respective i se retrage sprijinul politic, pe când la primari acest lucru nu duce la invalidarea mandatului.

În condiţiile date, devine foarte clar, deci, de ce între Marius Stan şi liderul liberal Victor Dobre există, de aproape doi ani, o hărţuială intensă. Impresia generală este că Stan a jucat la două capete: fie îl învingea pe Dobre şi prelua frâiele liberale la Galaţi (lucru pe care l-a dorit foarte mult, se ştie), fie îl enerva suficient de tare pe lider încât să-l dea afară din partid şi să poată pleca liniştit la altă grupare, fără să-şi piardă fotoliul de primar. Ordonanţa migraţiei îi pică, deci, ca o mănuşă lui Marius Stan, căci este clar că Victor Dobre nu ar fi făcut niciodată imprudenţa de a-l exmatricula pe acesta din PNL.

Singurul obstacol în calea fericirii politice a primarului Galaţiului este Curtea Constituţională. Dacă ordonanţa nu trece, lui Stan i se aplică articolul 15 din Legii nr. 393/2004: anulare mandat şi organizarea de noi alegeri. Dacă, însă, Curtea Constituţională dă „ok” ordonanţei, primarului îi mai rămâne un pic de respiro. Nu mult, ci doar până expiră cele 45 de zile permise pentru migraţia politică, moment în care Legea nr. 393/2004 redevine suverană, deci şi prevederea cum că rămân fără mandat toţi primarii care au plecat prin demisie din partidul pe listele căruia au fost aleşi. E ca un cerc vicios!

O să spuneţi că Marius Stan a fost ales pe listele USL şi că, oricum, formaţiunea care l-a susţinut a dispărut. Corect. Este nevoie însă de o precizare: primarul nu a fost niciodată membru USL, care a fost o alianţă electorală, de partide. În fapt, Stan fost ales ca membru al PNL, caz în care lucrurile devin foarte clare: articolul 15 al Legii nr. 393/2004 este încălcat, căci acolo se face referire strictă la calitatea de membru al unui partid, corelată cu demisia din acel partid.

De altfel, din ce se aude, la toate partidele importante se face deja listele cu posibilii candidaţi la Primăria Galaţiului. Nu iese fum fără foc, nu?

Citit 1367 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Septembrie 2014 14:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.