Credinţa nu se măsoară în numărul de biserici

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Se tot vorbeşte, de câteva zile încoace, de cum a hotărât Guvernul să împartă banii din bugetul de anul viitor. După ce s-a tot speculat că nu se vor da majorările de salarii pentru bugetari, iar pensionarii au apărut pe toate posturile de televiziune să se plângă că lor nu le va da nimeni niciun leu la pensie, iată că lucrurile s-au lămurit. Bugetarii primesc câte zece la sută, iar pensionarii câte cinci la sută. Nu e prea mult, dar măcar se dă şi nu se ia, aşa cum tot s-a vehiculat în ultima perioadă.

Să nu credeţi că viitorul buget are doar de dat. Conform proiectului de buget, mai multe ministere s-au ales cu fonduri tăiate, în diferite proporţii. La capitolul tăieri, în top sunt cei de la Secretariatul de Stat pentru Culte, din subordinea Secretariatului General al Guvernului, care nu vor mai primi niciun leu pentru construcţia sau renovarea de biserici. Şocul este cam mare, mai ales că, în 2014 şi în 2015, au fost alocate 325 de milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.

Departe de mine gândul că românii nu au nevoie de lăcaşuri de cult unde să se roage pentru ajutorul divin. Dar, să se aloce bani, într-un singur an, respectiv în 2014, pentru 525 de biserici noi, parcă e prea mult. Numărul acestora s-a înjumătăţit anul acesta, fiind vorba doar despre 251 de biserici noi aflate în construcţie.

Repet, nu am nimic împotriva bisericilor, dar cred că, în comparaţie cu numărul de şcoli şi spitale, numărul lăcaşurilor de cult este mult prea mare.

Aşadar, anul viitor, cine vrea să îşi construiască o biserică trebuie fie să se folosească de bugetul propriu, fie să acceseze fonduri europene. Asta a afirmat, recent, ministrul Finanţelor, Anca Dana Dragu, care a adăugat că ia în calcul şi impozitarea veniturilor bisericilor. Ceea ce nu mi se pare deloc rău, în condiţiile în care banii de la buget sunt cum sunt, iar sărmanii pensionari nu pot primi decât o amărâtă de creştere de cinci la sută. Iar la asta se mai adaugă şi faptul că fondurile Minsiterului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice au fost tăiate, ajungând de la 5,25 la sută din PIB, la 4,44 la sută din PIB.  

În ciuda faptului că bugetul pentru protecţia socială a scăzut, nu trebuie să trecem cu vederea că este mult mai mare decât cel al Ministerului Sănătăţii, care va primi doar 0,86 la sută din PIB, un pic mai mult decât până în prezent. Iar acest Minister are nevoie de mult mai mulţi bani, pentru că avem nevoie de spitale şi de dotări ca de aer, lucru deja ştiut, dar pe care l-au remarcat încă şi mai mulţi români în urma tragediei de la Clubul Colectiv din Capitală.

România are nevoie de spitale noi, iar pentru cele deja existente are nevoie urgentă de aparatură performantă. Pentru că, dacă nu se va investi în aşa ceva, riscăm să avem medici foarte buni, care să nu îşi poată face meseria aşa cum trebuie. Asta dacă nu vor pleca şi aceştia peste hotare, unde sunt mult mai bine plătiţi şi au şi condiţii performante de lucru. „Vrem spitale, nu catedrale”, a fost unul dintre sloganurile protestatarilor ieşit în stradă după Colectiv. Pare că partea cu catedralele a fost înţeleasă. O aşteptăm şi pe cea cu spitalele. Şi asta cât mai curând.

Citit 1405 ori Ultima modificare Luni, 07 Decembrie 2015 15:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.