Planuri avem, dar de ce?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, la conferinţa de presă a unui consilier local, a fost pomenit din nou mult-aşteptatul PUG – prescurtarea de la Planul de Urbanism General. De la planul acesta, ca o hartă care să hotărască unde se poate construi şi unde nu, unde trebuie să fie spaţiu verde şi unde clădiri pe verticală, aşteptăm cu toţii ca de la Moş Crăciun. În sfârşit, va fi ordine! În sfârşit, nu se vor mai construi aberaţii arhitectonice şi nu se va mai lăţi parterul blocurilor pe spaţiul verde!

Chiar credeţi? Din fericire pentru şmecheri cu dare de mână şi de partid, mai există însă… PUZ-urile. Adică planurile de urbanism zonale. Un fel de stat în stat, care întăresc dictonul că „excepţia confirmă regula”.

Ţin minte PUG-uri mai vechi, expuse public la Casa Căsătoriilor, pe vremea când criza internaţională nu muşca din buget. Nişte planuri aşa de frumos colorate, mai faine decât imaginea din avion sau din satelit (accesibilă oricui) în care zonele verzi apar cu mari pete galbene sau albe, indicând pământul bătătorit sau urmele de pietriş şi ciment. Un astfel de PUG stabilea, prin ´94 dacă nu mă înşel, ambiţioasa translatare a unei părţi din strada Domnească – sediul PSD urma să se alinieze  clădirii CFR-ului, strada se lărgea!

Chiar dacă  partidului cu pricina i-a plăcut sau nu să se… alinieze, PUG-ul respectiv a fost uitat. Cu tot cu parcarea subterană de la construcţia oprită deocamdată de criza mondială din a deveni viitorul Centru de Afaceri Galaţi.

Nici planurile de odinioară, excelent colorate şi primite cu entuziasm de gălăţeni – cum altfel să primeşti ceva despre care ţi se tot spune că va fi un Eden? – sau cu justificată neîncredere, nu ofereau soluţii noi de circulaţie, străpungerea unor noi artere, de exemplu, un debarcader pentru ambarcaţiuni mici etc. Iar pe vremea aia erau bani, nu cu flori a fost construită clădirea principală de la Grădina Botanică!

Dacă băieţii descurcăreţi se descurcă cu PUZ-urile sau cu PUD-urile (planuri de urbanism detaliu), administraţia este timidă: cu excepţia unor locuri de joacă cu aspect complet occidental, dar uşor de asamblat din piese separate!

Tot din piese separate şi după model occidental a propus şi consilierul local la care m-am referit să fie făcute parcări supraetajate între blocuri, pe care să le dezasambleze şi să le mute consilierii viitorului, dacă ar avea chef…

Chestia e că idei frumoase, simple, ciudate, îndrăzneţe, nebuneşti sau cuminţi tot vin spre presă, de ani încoace, dar de pus în practică „nu se poate”, pentru că nu e gata PUG-ul, apoi PUZ-ul, sau PUD-ul, până vine alt Consiliu Local, culmea, cu o parte dintre vechii consilieri şi de multe ori acelaşi primar şi se ia totul de la capăt.

Ce merge bine? Treaba cu SF-ul! A, nu vă gândiţi la extratereştri, e vorba despre celebrele studii de fezabilitate. Şi astea costă o groază pentru un buget sărac, dar în comparaţie cu lucrarea finală, care costă enorm, nici nu le contestă careva.

Aşa că mai facem unul! „Mai bun”. Care se aprobă. Până vin alegerile şi alt consiliu vine cu noi SF-uri pe aceeaşi temă: ori nu ştie de alea vechi, ori nu-i plac, ori s-a schimbat legea şi „noul” studiu trebuie să aibă o virgulă în plus, ori sunt interese...

Şi pentru că vorbeam de conferinţa de presă, am cules încă o idee practică a consilierului: nu trebuie hotărâre de consiliu, birocraţie, amânări, dacă vrei să închizi în weekend Faleza, ca înainte de ´89.  Ar fi de ajuns ca primarul să răspundă solicitării  unui ONG de a organiza, ca la acea cursă de motociclete (de tristă amintire!), concurs de ciclism sau de role. Şi, dacă ar face-o în fiecare duminică, lumea s-ar obişnui cu ideea că maşinile n-au voie duminica. Fără hotărâre, fără… PUG.

Citit 741 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.