Salvarea Galaţiului, taxa pe somnul aleşilor

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Ciuntirea, dintr-un condei al preşedintelui ANAF, a DGRFP Galaţi şi înfiinţarea unei Administraţii Contribuabili Mijlocii cu sediul la Constanţa nu pot fi considerate simple accidente. Nu este prima dată când Galaţiul face „excepţie” de la regula echilibrului economic şi administrativ şi i se mai retează ceva dintr-o instituţie de interes regional. Constanţa cam ia „caimacul” în Regiunea de Sud-Est din tot ce mişcă, fie că vorbim de distribuţia bugetului de stat, proiectele de investiţii şi, nu în ultimul rând, instituţiile de interes public. Problema noastră, a gălăţenilor, nu este însă neapărat cea a „sforilor” pe care, într-un fel sau altul, pe zone de influenţă politică mai ales, Constanţa le trage pentru a fi miezul din poveste. Problema e că se taie din Galaţi ca din brânză, fără ca vreunul dintre cei ce ar trebui să ne apere interesele să reacţioneze.

Cum e posibil să treacă neobservat, aproape „blat”, un act normativ de „reorganizare” prin care DGRFP Galaţi este, de facto, redus la o anexă minoră a ANAF, iar centrul de greutate fiscal este mutat cu japca la Constanţa? Este singura regiune de dezvoltare din ţară în care sediul Administraţiei Contribuabili Mijlocii ar urma să fie în altă localitate decât cea în care este sediul DGRFP! Ce or fi păzit parlamentarii noştri, de altfel bine înfipţi prin Comisia pentru buget, finanţe-bănci, Comisia pentru administraţie publică sau Comisia pentru industrii şi servicii când s-a votat Hotărârea de Guvern care a deschis calea mătrăşirii DGRFP Galaţi? Ce au păzit şi atunci când Ministerul Finanţelor şi ANAF au dat pur şi simplu cu bâta în baltă şi au girat un precedent ce, în viitor, ar putea fi temelia „devalizării” Galaţiului şi de structurile regionale vamale, pentru ca, în final, DGRFP Galaţi să fie cu totul preluat de Constanţa? Se gândeau, poate, că şi-ar mai dori un vot din partea gălăţenilor? Tăceau chitic, să nu-i ia lumea la ochi? Sau pur şi simplu dormeau în papuci, că doar somnul în Parlament e bine remunerat?

Dar ce or fi păzit aleşii mai aproape de noi, cei de prin administraţia locală şi judeţeană? Prin campanii electorale toţi ştiu să promită marea cu sarea, dar tot uscăturile par a fi bine proptite prin instituţiile publice! De ani de zile oamenii cu capul pe umeri tot spun că e nevoie, de exemplu, de un plan de apropiere economică şi administrativă între Galaţi şi Brăila, pentru ca „a doua aglomerare urbană după Bucureşti” să aibă cu adevărat un cuvânt de spus în ţara asta şi să nu mai piardă pe bandă oportunităţile de dezvoltare în faţa Constanţei. Pentru că, nu-i aşa, şi acesta este unul dintre argumentele Constanţei – este mai puternică. Nu, nu este mai puternică, Galaţiul şi Brăila sunt mai slabe şi prinse în mrejele unor orgolii prosteşti care fac rău şi unora, şi altora.

Cum rămâne însă şi cu mult clamata transparenţă şi spiritul tehnocrat al noului Guvern? Va gira el un act trecut pe sub mână, cu presiuni politice, de guvernarea Ponta? Va persevera Ministerul Finanţelor şi ANAF în greşeală şi nu vor schiţa nici un gest pentru a repara nedreptatea făcută Galaţiului, doar pentru a nu-şi strica „fengh shui”-ul cu Constanţa? Vor rămâne în continuare în letargie şi dormitare parlamentarii şi administraţia publică gălăţeană? Dacă se va întâmpla aşa, bine ar fi să-i impozităm pentru indiferenţă! S-ar face astfel rost de bani şi pentru autostrăzi, şi pentru aeroport, şi pentru şcolile sau spitalele pe care le tot aşteaptă Galaţiul. Şi n-am mai sta cu mâna întinsă ca la Podul calicilor nici faţă de Bucureşti, nici faţă de Constanţa!        

Citit 1346 ori Ultima modificare Vineri, 15 Ianuarie 2016 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.