Noi muncim, noi nu gândim. Cam asta pare a fi deviza unor societăţi care furnizează servicii pentru populaţie. Fie că vorbim de curent electric, de gaze sau de cei care citesc, încă, repartitoarele de căldură. Societăţile cu pricina, indiferent care ar fi ele, au nişte directori şi, logic, nişte angajaţi. Din când în când, respectivii directori îşi aduc aminte că ar trebui să mai facă o revizie, să mai schimbe un contor sau o siguranţă, să mai verifice o centrală sau mai ştiu eu ce altă chestie. Toate bune şi frumoase. Nimeni nu cred că are de comentat atunci când vede că, totuşi, cuiva îi pasă de bunăstarea populaţiei.
Revenind, însă, atunci când se ia decizia de revizie sau de schimbare a siguranţei, se pune un afiş pe uşa de la scara blocului, prin care locatarii sunt înştiinţaţi de acţiunea ce urmează să aibă loc. Am trăit, recent, o astfel de experienţă cu Electrica. Afişul, lipit cu bandă neagră, de parcă era cu totul altceva decât ceea ce ar fi trebuit să fie, mă anunţa, pe mine şi pe vecinii mei, că o zi întreagă, între orele 8,30 şi 15,30, nu vom avea curent electric, pentru că se fac lucrări de mentenanţă. Şi eram rugaţi să ne luăm toate măsurile care se impun.
Ei, de aici a început problema. Care ar fi măsurile care se impun? Să scot totul din priză, inclusiv frigiderul, deşi riscam să rămân fără mâncare şi, normal, să mi se dezgheţe congelatorul. M-am tot chinuit să găsesc soluţia care se impune într-un astfel de caz, dar singura salvare era statul acasă, ceea ce era peste puterile mele.
O experienţă similară am trăit şi cu Distrigaz, care ne-a anunţat că trebuie să facă verificări la gaze. Pe anunţul lor, însă, era trecută şi soluţia privind măsurile care se impun: să se asigure accesul în domiciliu. Adică, unul dintre locatarii fiecărui apartament să stea acasă pentru că, într-un interval orar de vreo şase - şapte ore, urmează să vină un nene ca să verifice dacă există sau nu scurgeri de gaze.
Stimaţi domni, să ştiţi că nu doar dumneavoastră munciţi în oraşul ăsta. Şi noi avem servicii şi şefi, motiv pentru care nu ne putem permite să ne luăm liber atunci când dumneavoastră aveţi chef să munciţi. Şi nici nu putem asigura accesul în locuinţă, dacă nu stăm acasă. Este adevărat că vorbim de un mic cerc vicios, în jurul căruia ne învârtim de fiecare dată când una dintre firmele de furnizare de servicii face astfel de anunţuri.
Întâmplarea face, însă, că am auzit destul de multe persoane care s-au plâns de acelaşi lucru. Mai mult, au fost şi cazuri în care oamenii au fost nevoiţi să ceară ajutor, din cauză că echipele care au lucrat în teren au făcut nu ştiu ce boacănă, care necesită urgent o reparaţie.
Repet, nu am nimic împotrivă ca astfel de lucrări să fie făcute la blocurile de locuinţe, dar, poate cineva, într-o zi, va găsi şi o soluţie normală. Poate se realizează lucrarea de mentenanţă la un panou electric în doar o oră şi nu în opt, poate revizia la gaze se face la o oră la care toată lumea ar putea ajunge acasă etc. Nu de alta, dar am văzut că, uneori, se poate. Asta doar dacă angajatul trimis pe teren nu se ghidează după principiul "ziua trece, leafa merge".