Lipsa informaţiilor naşte scenarii

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Decizia Primăriei de a muta Policlinica cu Plată de pe strada Domnească în fostul Dispensar TBC din Complexul Francezi a reuşit să genereze numeroase dispute în rândul celor implicaţi. În textul de faţă nu voi dezbate însă cât de discutabilă este o asemenea decizie (motivată de autorităţi prin faptul că imobilul monument istoric de pe Domnească prezintă risc seismic), nici ce interese se află, de fapt, în spatele ei, ci mă voi mărgini să aduc în prim-plan aspectul pe care îl consider cu adevărat esenţial în tot acest joc al intereselor şi orgoliilor. Este vorba despre modul în care înţeleg sau nu cei din Primărie să reacţioneze în faţa unei probleme de sănătate publică, aşa cum este tuberculoza.

În judeţul Galaţi, funcţionează în momentul de faţă patru dispensare TBC: două în municipiul Galaţi, unul la Tecuci şi altul la Târgu Bujor. Funcţionează este un mod de a spune, dacă ne gândim că ambele dispensare din Galaţi au fost îngrămădite, în urmă cu câţiva ani, la propriu, în două clădiri din curtea Spitalului de Pneumoftiziologie, de pe strada Ştiinţei. Medicii de aici sunt nevoiţi astfel să-şi desfăşoare activitatea în spaţii improprii şi mult prea mici, care nu le permit să respecte toate circuitele absolut necesare, având în vedere că vorbim despre o boală transmisibilă şi extrem de periculoasă.

Pornind chiar de la acest simplu aspect, ar fi fost de bun-simţ ca Primăria să mute înapoi, în clădirea aproape renovată din Complexul Francezi, unul dintre dispensarele TBC înghesuite acum în curtea Spitalului de Pneumoftiziologie. Ar fi fost o decizie normală şi corectă, din moment ce tuberculoza este încă la Galaţi o problemă de sănătate publică. La începutul anilor 2000, judeţul nostru era printre primele în ţară în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli. Lucrurile s-au mai remediat, între timp, însă şi în momentul de faţă ne situăm peste media naţională. Iar evenimente de genul celui petrecut recent la Şcoala Generală Nr. 42 din Galaţi, unde o profesoară bolnavă de TBC a venit la ore şi i-a îmbolnăvit pe câţiva dintre elevi, ne arată că nimeni nu se află la adăpost, indiferent de starea de sănătate şi de condiţia socială.

La fel de problematică este şi situaţia celui de-al doilea Dispensar TBC din municipiu, care se află tot în curtea Spitalului de Pneumoftiziologie, după ce clădirea unde a funcţionat ani buni, pe strada Nicolae Holban (fostă Culturii), a fost retrocedată. Ideea vehiculată la momentul respectiv a fost ca dispensarul să fie mutat în fostul Centru de Transfuzii, care şi acum zace în paragină, invadat de şobolani, în Ţiglina I.

În clădirea ce va rămâne liberă după mutarea Policlinicii cu Plată, Primăria a anunţat că intenţionează să amenajeze, după renovare, un birou de informare europeană în privinţa Strategiei Dunării. Probabil că vor mai trece însă câţiva ani până să ne lămurim ce intenţii au existat cu adevărat, încă din start, în privinţa destinaţiei acestui imobil istoric. Deocamdată, lipsa informaţiilor nu face decât să alimenteze imaginaţia amatorilor de scenarii.        

Citit 1283 ori Ultima modificare Joi, 14 Aprilie 2016 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.